Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
14 komentara

Kako prepoznati pravi dijamant - ovo su razlike njega i cirkona

Sve žene vole blještavilo, pogotovo kad je vrijedno. Ali danas je teško prepoznati pravi dijamant od zamjena kao što su cirkoni ili Moissaniti. Ove razlike otkrit će vam o čemu se stvarno radi...

Foto: Dreamstime
14 komentara

Neki od najvećih draguljara, kao Pritesh Vegad iz Diamond Boutique-a, jedne od najpoznatijih draguljarnica u Britaniji, objasnio je Good Housekeeping portalu kako raspoznati koja vrsta kamena se nalazi na prstenu, ogrlici ili narukvici.

Sve o: DIJAMANTU

Poznat kao "najbolji prijatelj svake žene", dijamanti su najpoželjniji kamen za svaku prosidbu. Vjeruje se da je prvi dijamantni zaručnički prsten poklonjen davne 1477. i ubrzo je postao simbol prave ljubavi i želje za brakom.

Foto: Dreamstime

Dijamanti su jedinstveno drago kamenje, stvoreno od samo jednog elementa: ugljika. Većina dijamanata su formirani prije milijardu godina, duboko pod zemljom, pod ekstremnim uvjetima stvorenima visokim tlakom i toplinom.To ih čini gotovo nezapaljivim.

S čistom desetkom na Mohsovoj ljestvici, dijamanti su najtvrđe drago kamenje koje postoji, što ih čini savršenima za dnevno nošenje. Savršeno rezani dijamant će imati tri predivna efekta: sjaj, odbijanje svjetlosti i vatru.

Sve o: MOISSANITU 

Otkriven je 1983. godine, a sastoji se od silicijeva karbida - što ga čini jako različitim od dijamanta u pogledu fizikalnih svojstava. Prirodni Moissanit je jako rijedak, tako da na tržištu je danas većina Moissanita umjetno stvorena u laboratoriju. 

Foto: Dreamstime

Produkcija Moissanita je jako velika jer je jeftiniji od dijamanta, a toliko su slični da ih je vrlo teško raspoznati. Njihova ocjena na Mohsovoj ljestvici je 9.25, što je vrlo blizu dijamantu, ali imaju drugačiji sjaja od dijamanta, gdje lom svjetla izgleda kao duga.

Moissanit je moguće razlikovati od dijamanta jer čak i bezbojni vuče na sivkasto-zeleni odsjaj, dok su dijamanti potpuno bezbojni.

Sve o: CIRKONU

Cirkon je najpopularniji imitator dijamanta. Golom oku izgleda da je cirkon identičan dijamantu, jer ima sličan odsjaj i kristalno je jasan. Optički, cirkon je bez greške.

Komercijalna proizvodnja cirkona je započela 1976. godine, a taj tip proizvodnje je rezultirao potpunom savršenošću cirkona, što s dijamantima nije moguće. 

Foto: Dreamstime

Na Mohsovoj ljestvici mu je dan rezultat 8.5, što znači da nije tako čvrst kao dijamant, a posljedica je da ga je lako ogrebati. Kao i Moissanit, kod cirkona lom svjetla stvara više nijansi nego dijamant.

Po čemu prepoznati pravi od lažnog dijamanta?

Rezanje

Dijamanti se režu na način da se sačuva što više karatne težine, a Moissanit je rezan pod točno određenim kutem kako bi se maksimalno povećao sjaj kamena. Cirkon je rezan s puno manjih rezova kako bi se postigao što veći odbljesak.

Boja

Dijamanti najveće čistoće nemaju boju i potpuno su bezbojni. Kad ga uspoređujemo s ostala dva, Moissanit vuče na laganu žuto-zelenkasto-sivu boju, dok cirkon može biti potpuno bezbojan ili je samo jedne određene boje.

Jasnoća

Moissanite ima jako malo nedostataka, budući da je tvornički proizveden. Dijamanti obično imaju neke male inkluzije jer su napravljeni prirodnim procesima. Cirkon je skoro uvijek savršen jer je napravljen u laboratoriju.

Karat

Moissanit ima 13% manju gravitaciju od dijamanta i zato Moissanit u usporedbi s dijamantnom iste težine ima manje karata. Slično je i s cirkonom. On ima 1,7 puta manju gustoću od dijamanta i zbog toga je lakši.

Tri testa za otkrivanje lažnog dijamanta

TEST MAGLE - Izdahnite na dijamant kao kad zamaglite ogledalo ili prozor. Ako dijamant ostane zamagljen duže od jedne sekunde, postoji velika šansa da je lažan. Pravi dijamant raspršuje toplinu jako brzo i stoga se neće lako zamagliti niti ostati zamagljen.

NOVINSKI TEST - Stavite svoje kamen na novine, ako povećava tekst, poput povećala, imate lažni dijamant. Fizičke osobine pravog dijamanta im omogućuju da samo raspršuju svjetlost.

VODENI TEST - napunite čašu s vodom i u nju ispustite svoj kamen. Ako kamen potone na dno - pravi je. Ako ostane plutati na površini vode ili na sredini čaše, onda je vaš kamen lažan. Pravi dijamant je puno gušći od lažnog kamenja i stoga pada ravno na dno.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message