Obavijesti

Lifestyle

Komentari 47

Kako preživjeti u Americi? Vrlo teško, ako počinjete ispočetka

Kako preživjeti u Americi? Vrlo teško, ako počinjete ispočetka

Kada ste napokon došli u SAD (ako vam je to bila želja) i upisali fakultet, morate se pobrinuti da nađete stan i posao koji će vam omogućiti normalan život. Evo kako...

VIDEO

Riana Petanjek mlada je Hrvatica koja je sama na motoru obišla Route 66, radila u Indiji, prošla pola svijeta i završila dva fakulteta. Neprestano je radila i bila u potrazi za poslom s kojim će moći imati sigurnost i normalna primanja. Ali, to u Hrvatskoj nije pronašla. 

Odvažila se otići u SAD. Ova spisateljica, putopisac, novinarka i fotografkinja, koju ste prijašnjih godina mogli pratiti na našim stranicama, u nekoliko kolumni otkrit će nam kako izgleda kada odete iz Hrvatske trbuhom za kruhom. Ovo je njezina treća kolumna. U njoj otkriva kako preživjeti u SAD-u prvih mjeseci. Možete je pratiti i na Facebooku. 

Ok, upali ste na neki državni fakultet u SAD-u i što sad? Cijena je otprilike više-manje 5000 dolara po semestru uključujući obavezno osiguranje, a vi ste u SAD sletjeli s nečim što ne pokriva ni dio toga. Prva super stvar je da ne morate platiti sve odjednom, odmah na početku možete napravit tzv down payment plan i otplaćujete svaki mjesec dio. Naravno ni to nije lako zaraditi uz ostale troškove poput stanarine. 

Prvo uvodno predavanje za sve internacionalne studente objasnit će vam kako vam vaša viza ne dozvoljava da radite više od 40 sati tjedno i kako smijete raditi samo poslove u sklopu faksa. To je sve naravno minimalna satnica i u gradu poput San Francisca otprilike za hranu dovoljno. Početni očaj možete zaboraviti za koji dan kad popričate s ljudima koji su tamo ili ilegalno ili dulje od vas na ovaj način. 


Da vam bolje dočaram situaciju: djevojka koja je vodila ured za internacionalne studente na mom fakultetu i "plašila" cijelu dvoranu pričama o deportaciji i opasnosti ilegalnog rada (tehnički svaki bez prave dozvole je takav) je ista djevojka koja je godinu kasnije meni nudila da dođem za Božić raditi u restoran u kojem ona povremeno radi. Naravno, znala je da ja nemam vizu za to. Jedino što se promijenilo jest da smo u međuvremenu postale prijateljice.

Ponudu sam odbila iz samo jednog razloga - imala sam neki drugi posao u tom trenu i konobarenje sam uspjela izbjeći do zadnjeg dana jer se jednostavno ne smatram dobrom za to. Vi koji to možete - love vam u Americi s tim poslom neće faliti. 


Postale smo prijateljice jer je moj prvi posao bio baš u toj referadi za međunarodne studente, a radila sam ga uz ostale povremene do kraja studija. Trebalo mi je otprilike dva tjedna da ga nađem. I to je nešto što ćete prvo napraviti. Odmah po početku studija pronaći ćete bilo koji posao na faksu - uistinu ih ima masu i osim legalnog posla i sigurnog prihoda zahvaljujući tom poslu odmah ćete dobiti social security broj (nešto kao naš OIB) što će vam uvelike olakšati sve dalje.

Standardno za Ameriku, sami ćete određivati kad vam i koliko odgovara raditi, a ovisno o tome ćete biti i plaćeni. Do takvog prvog  posla stvarno nije teško doći, a o vašem daljnjem snalaženju ovisi hoćete li ga željeti zadržati. Još jedna dobra stvar je da ćete upoznati jako puno ljudi koji su u istim ili vrlo sličnim situacijama kao i vi i mnogi od njih će vam sigurno postati dobri prijatelji. 

Na tom uvodnom predavanju, osim činjenice da ne možete legalno raditi koliko možete i želite, objasnit će vam i jednu dobru stvar, a ta je da po završetku bilo kakvog studija u SAD-u makar i samo jednogodišnjeg certificate programa, imate pravo na OPT, a to je radna dozvola od minimalno godinu dana, koja vam ne ograničava broj sati rada kao studentska.  


Osim traženja posla kojim ćete plaćati troškove faksa i sve ostalo, mučit će vas najviše pronalazak stana. Svijet u kojem imate barem prijatelja kod kojeg možete biti dok se ne snađete je idealan, no mnoge situacije su daleko od moje ili idealnih. Neki od mojih prijatelja počeli su s hostelima u kojima su čak i radili, a za uzvrat dobivali smještaj, a neki su uspjeli pronaći stan prije nego što su došli. No to je već puno teža opcija.  

Potom vam treba nešto što se zove credit history. Taj pojam je teško doslovno prevesti. To je nešto što gradite kreditnim karticama u bankama i na temelju toga vam vjeruju, odnosno to vas traže kad želite iznajmiti stan odnosno sobu u stanu. Osim ako imate iznimno bogate roditelje ili nekoga da vas financira, teško da ćete brzo nakon dolaska u gradove poput San Francisca ili New Yorka moći živjeti sami, bez da stanove dijelite s cimerima. 

Pogledajte i video kako izgleda životu San Franciscu: 

Tu ima i naravno kvaka 22 - ne možete dobiti kreditnu karticu samo tako, a osim toga dobar credit history gradi se neko vrijeme. Kreditnu karticu možete dobiti na početku u obliku secure kartice u bankama koje to daju. Zapravo, položite određenu svotu koju trošite i  nakon nekog vremena povećavaju vam limit dok ne dođete do klasične kreditne kartice. Tako istovremeno gradite svoj credit history. 


Kad još tome dodate činjenicu da je San Francisco upravo, zbog cijene stanova i nedostatka nekretnina, daleko najskuplji grad u SAD-u, shvatiti ćete zašto je moja odluka da život preko bare započnem u njemu i tamo studiram bila iznimno i glupo hrabra. Ako nemate nekoga u tom gradu, najbolji savjet koji vam mogu dati je NEMOJTE! Započnite ga u nekom lakšem gradu, pa kad dobijete radnu dozvolu i izgradite credit history onda se preselite, ako baš to želite.  

U tom je gradu iznimno teško pronaći stan i samim Amerikancima, a kamoli nama koji smo, ruku na srce, građani trećeg reda dugo vremena po dolasku. Jednostavno zbog male ponude, a ogromne potražnje, što cijene i radi nebulozno visokima. Osim toga, grad i nema tako puno poslovnih prilika ako niste dio informatičke industrije ili nečeg vezano za nju.  

Da mogu vratiti vrijeme vrlo vjerojatno bih američki život započela u gradu poput Chicaga, znatno većim od San Francisca - samim time jer ima više poslovnih mogućnosti, a uz to je puno, puno jeftiniji. Opet nevjerojatno, ali istinito: čak je i New York lakša opcija, ako ni zbog čega, onda zbog lakšeg pronalaska sobe/stana po pristupačnijim cijenama i zbog znatno više poslova. 

Stvar koju ćete svakako koristiti za traženje i poslova i stanova je web stranica Craigslist, naša verzija Njuškala i Gypsy Housing u slučaju New Yorka. 


Koja je razlika između naših studija i njihovih? Što možete očekivati od samog studiranja? Kako je moguće toliko raditi i studirati istovremeno? Sve vas čeka vas u idućoj kolumni. 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru