Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kako uživati u blagdanskom stolu, a ne se puno udebljati

Kako uživati u blagdanskom stolu, a ne se puno udebljati
1

Mudro prejedanje: Raskošan stol neće biti neodoljiv ako na zabavu dođete siti, a tako nećete, poput većine ljudi, za blagdane nabaciti dva kilograma viška

VIDEO

Zbog “plime” domjenaka i partija, najraskošnije doba godine može uništiti vitku liniju. Istraživanja su pokazala da tijekom blagdana većina ljudi udvostruči unos kalorija zbog čega se u prosjeku udebljamo dva kilograma. Iako vam se čini da to nije velika promjena kilaže, upravo ta dva kilograma često su prvi korak k debljanju ne riješite li ih se odmah nakon blagdana. 

Da biste izbjegli prejedanje, morate odoljeti zovu trpeze pune pečenja, kolača i drugih delicija, a to je mnogo lakše ako na domjenke i partije ne idete praznog želuca. Umjesto da na dan blagdanske gozbe jedete manje, pojedite doručak i ručak te jabuku ili jogurt za užinu. 

Raskošan švedski stol tada neće biti toliko neodoljiv. U jelu ćete stoga biti umjereni te ćete se moći počastiti i s nekoliko masnijih zalogaja pečenja i pržene hrane te degustirati sireve i umake. Ipak, ne dovodite se u iskušenje motajući se stalno oko stola s hranom. U vinsku čašu natočite mineralnu vodu ili sok od limete te polako pijuckajte, šetajte po prostoriji i družite se. Ako vas previše opijaju mirisi pečenja i kolača, izađite na nekoliko minuta na svjež zrak. 

Poruka je jasna - budete li i tijekom blagdana jeli umjerno, izbjeći ćete mučnu postnovogodišnju dijetu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ako ste domaćin zabave, poslužite zdravija jela

Unesite u recepte zdrave promjene. Umjesto u kaloričnom umaku na bazi maslaca, napravite piletinu u soku od  naranče. Poslužite nemasne mliječne proizvode. U receptima za kolače i kekse, pola količine ulja zamijenite umakom od jabuke ili voćnim pireom.

Ne prejedajte se da bi ugodili drugima

Ako vas, uz kompliment da ste vitki, nagovaraju da probate sva moguća jela i kolače, uz osmijeh recite “Ne hvala”. S trpeze odaberite samo jela koja volite i koja se uklapaju u vaš prehrambeni plan. Jedite ono što vi želite, a ne ono što drugi žele da probati.

Hrana nije smisao blagdanskog slavlja

Novogodišnji obrok ne treba biti obilniji niti kaloričniji od uobičajenih obroka. Jedite s ciljem da nepce uživa u okusima, a ne da pretrpate želudac, i nećete se udebljati. Umjesto u hrani, uživajte u blagdanskoj atmosferi i druženju s prijateljima.

Šetnja pomaže izgaranju kalorija

Tijekom blagdanskih domjenaka povećajte fizičku aktivnost, primjerice, produžite uobičajenu šetnju za nekoliko minuta. Ujutro se razgibajte uz nekoliko laganih vježbi i skokova. Ako tijekom blagdana imate goste, pozovite i njih u šetnju nakon večere.

Ne zaboravite - jedite želucem, a ne očima

Obratite pozornost na količinu hrane koju jedete, osobito ako stres liječite hranom. Ako na stolu ugledate jelo na koje ste slabi, oduprite se porivu da ga probate. Čim osjetite da ste siti - prestanite jesti jer samo tako ćete izbjeći prejedanje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru