Obavijesti

Lifestyle

Komentari 22

Kalendar mirisa: Svaki mjesec ima svoje note i idealan parfem

Kalendar mirisa: Svaki mjesec ima svoje note i idealan parfem
1

Pravila parfema: Mirise ne valja isprobavati ujutro, ne više od pet odjedanput, a možete i sami napraviti parfem. Vodite se kalendarom za odabir idealnog mirisa

VIDEO

Dok isprobavate miris u parfumeriji, i to nanoseći ga na zapešće, nemojte ga trljati jer ćete time promijeniti strukturu mirisa. Radije ga samo poprskajte i pričekajte 20-ak minuta. Osim unutarnje strane zapešća idealna mjesta za isprobavanje parfema su i unutarnji pregib lakta te vrat i područje iza ušiju. 

Zbog topline kože na tim mjestima miris će se najbolje aktivirati, a parfeme jedino ne valja testirati ujutro, kad je njuh najslabiji. Također, tijekom isprobavanja ponjušite najviše pet mirisa jer sve više od toga dat će krivi dojam o parfemu. A želite li ga sami napraviti, u steriliziranu bočicu od 10 ml dodajte 24 kapi eteričnih ulja prema vlastitu izboru, i to tako da od svake mirisne note izdvojite po osam kapi. Počnite s baznom notom - bor, jela, cedar, cimet ili klinčić, nastavite sa srednjom kao što su ruža, jasmin, ylang-ylang ili geranij, te na kraju gornjom notom poput bergamota, mandarina, limuna ili naranče. Dodajte i nekoliko kapi lavande koja će povezati sve note.

Bočicu dopunite alkoholom, bademovim ili jojobinim uljem, promućkajte te ostavite na mračnom i hladnome mjestu najmanje dva dana. A kad se jedanput odlučite na promjenu parfema, uskladite ga s mirisima koji prevladavaju u sezoni tijekom koje ćete ga rabiti.

Siječanj

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ostanite još malo vjerni mirisima citrusa, vanilije i cimeta koji podsjećaju na Božić i novogodišnje praznike. Kad se omotate šalom i krenete kroz hladan grad, uživat ćete u omamljujućemu mirisu. (Kenzo, Jungle L’Elephant)

Veljača

Izaberite miris nekoga jakog začina koji ostavlja trag široko oko vas, na primjer s notom papra. U teškom kaputu, dok je vani još hladno, dobro će vam doći takav “zagrljaj”. (Gucci, Guilty Intense)

Ožujak

Pokušajte s prozračnijim mirisom zelenog čaja u kombinaciji s jasminom. Uskladit ćete se s mirisima buđenja prirode koji se osjećaju u zraku i probuditi energiju poslije zimskog sna. (L’Occitane, Zeleni čaj s jasminom )

Travanj

Birajte miris trešnjina cvijeta ili smilja. Osvježit će vas i pomladiti te će se zgodno uklopiti s mirisima trešnjina drveta i smilja u cvatu. To je ujedno i dobra priprema za ljeto te mirise zrelog voća, zabave i opuštanja.(Green Tea Cherry Blossom, Elizabeth Arden)

Svibanj

Sve što pobuđuje vaše zavodničke osjećaje ili podsjeća na odmor. Ako želite zavodničku notu, uskladite to s karakterom. Suzdržanije žene biraju miris ruže, irisa, lovora, a one koje pršte energijom miris metvice i nerolija. (Opium, Yves Saint Laurent)

Lipanj

Definitivno miris ljubičice, zelenog lišća i(li) lagana nota lavande. Mnogi ih obožavaju jer podsjećaju na trčanje poljem i djetinjstvo. To su mirisi kojima se radujemo jer navješćuju sunčane dane. (Chloé, Eau de Fleurs)

Srpanj

Uz laganu notu lavande izaberite parfem s notom bergamota i origana. Nešto topliji dani “podnose” malo jači miris origana koji će stvoriti oblak oko vas dok šetate gradom i natjerati ljude da se okrenu za vama. (212 Carolina Herrera)

Kolovoz

Opet ruža, omotana toplim i drvenim notama. Ljeto voli i miris mošusa. Ili mirise tropskog voća koji podsjećaju na izležavanje ispod palme ili zabavu na plaži. Uživajte u pomalo omamljujućim mirisima koji bude sva čula. (Estée Lauder, Sensuous Nude)

Rujan

Začinite početak jeseni mirisom kima, smokve ili cedra. To su mirisi koji izrazito podsjećaju na zrelost koju priroda u rujnu doseže. U rujnu je ugodno osjetiti i miris mošusa, kojem se pridaju i afrodizijačka svojstva. (The Taste of Fragrance Womanity, Thierry Mugler)

Listopad

Okrenite se orijentalnim mirisima. Počinju hladniji dani. No mirisi Orijenta zadržat će još neko vrijeme osjećaj topline i vratiti vas u ljetne dane. U bazi parfema trebalo bi biti sandalovine, tamjana i mošusa. (Precious Water, serija black Onyx)

Studeni

Izaberite parfem u kojem prevladavaju mirisi citrusa, limuna i naranče, možda s dozom nekog začina, ili divljeg ličija, zimzelenog drveta s kiselkastim crvenim plodovima. Liči ima lagano ljutu notu i dobar je “uvod” u hladne dane. (Gucci, Envy Me)

Prosinac

Uživajte u parfemima s mirisom voća, citrusa ili nara, vanilije, čokolade, kolača s cimetom ili medenjaka. Ti nas mirisi približavaju Božiću i blagdanima, kuhinji prepunoj mirisa i obitelji za stolom te tako vraćaju u djetinjstvo. (Shalimar, Guerlain)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam