Lifestyle

Komentari 0

Za liječenje glioblastoma sada dostupna revolucionarna kapa

Nakon petogodišnjih kliničkih ispitivanja uređaja za liječenje zloćudnog tumora mozga (glioblastoma) koji su pokazali dobre rezultate, izraelski pacijenti mogu se liječiti na državni trošak

Izraelski znanstvenici razvili su revolucionarno liječenje zloćudnog tumora mozga pomoću električnih impulsa, koje je sada dostupno pacijentima, odnosno financira se u okviru državnog zdravstvenog sustava. Riječ je o uređaju pod nazivom Optune. Sličan je kapi, a koristi izmjenična električna polja prilagođena za to da 'ciljaju' stanice raka.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Jednom kad električni impulsi uđu u stanicu karcinoma, oni privlače i odbijaju nabijene bjelančevine tijekom procesa diobe stanice raka, sprečavajući rast tumora, a istodobno nanose minimalnu štetu obližnjim zdravim stanicama.

Uređaj se koristi za liječenje glioblastoma, agresivnog oblika raka mozga. Dizajniran je i namijenjen za liječenje odraslih pacijenata kojima je nedavno dijagnosticiran glioblastom i primjenjuje se kao potpora kemoterapiji, u kombinaciji sa sredstvom zvanim temozolomid. 

Metoda je između 2009. i 2014. prošla i petogodišnje kliničko istraživanje u SAD-u i pokazala je dobre rezultate. Uz primjenu te metode, stopa petogodišnjeg preživljenja kod pacijenata porasla je, naime, s pet na 13 posto.  

Jedan od prvih pacijenata na kojima je uređaj primijenjen je Michael Parnaski, kojem je glioblastom dijagnosticiran prije više od dvije godine. Primio je kemoterapiju i zračenje, ali nije bilo poboljšanja. Tijekom liječenja u bolnici Rambam, u gradu Haifa, kaciga Optune ponuđena mu je kao posljednja nada. Od tada njegov tumor stagnira, a on se osjeća dobro. 

- Prošao sam kemoterapiju i zračenje i tek je ovaj tretman spriječio stvaranje novih tumorskih stanica. Vjerujem u ovaj uređaj. Iako se čini da se moje stanje ne popravlja, barem se nije pogoršalo, kaže Parnaski, a prenosi Ynet News. 

Prema informacijama iz Novocurea, električni impulsi odobreni su za liječenje odraslih pacijenata s glioblastomom u nekim zemljama u Europi i Kanadi, dok se u SAD-u koristi i za liječenje mezotelioma, druge teško izlječive vrste raka koja se može javiti na mnogim unutarnjim organima, a najčešća je na plućima. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM

Najčitaniji članci