Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Karijes povećava rizik od infarkta i plućnih bolesti

Karijes povećava rizik od infarkta i plućnih bolesti
1

Od bolesti prljavih zubi pati pet milijardi ljud, no osim karijesa mogu “zaraditi” opasne poremećaje u radu srca, i krvnih žila te bubrega i pluća

VIDEO

Put prema srcu ide kroz usta, no ne preko želuca, već putem arterija, upozoravaju stomatolozi. Bakterije s ljepljivih naslaga na zubima mogu prodrijeti kroz upaljene desni i oštetiti cirkulacijski sustav. Upale povećavaju rizik od dijabetesa, Alzheimera, pa čak i spontanog pobačaja, te bolesti jajnika, pluća, srca, bubrega, živaca i zglobova, upozoravaju liječnici. Bakterije iz usta potiču stvaranje plaka, koji oblaže zub i zubno meso, a  zanemari li se stanje stvorit će se kamenac. Zbog nakupina minerala meso se može početi povlačiti pa se oko zubi sve više šire opasne bakterije. Od karijesa, bolesti prljavih zubi, pati pet milijardi ljudi, pokazuju  podaci Svjetske zdravstvene organizacije, a ovisno o zemlji uključuju 60 do 90 posto školske djece.
No, niti četkice za zube nisu imune na bakterije, kao i svi ostali predmeti u kupaonici pa bi je trebalo detaljno očistiti dva puta tjedno. Četkanje i čišćenje zuba koncem nije presudno samo za lijepi osmijeh; ono može spasiti život.

>>Plak i paradentitis nastaju zbog nehigijene usne šupljine i mogu izazvati čitav niz bolesti, uključujući i arterosklerozu upozorava Hana Kralj, dr.stom. Upali li se zubno meso bakterije lako ulaze u krv i napadaju organe, a u rizičnoj su  skupini  dijabetičari i srčani bolesnici. Prevencija je oralna higijena, no ne postoji “recept” koji bi svi mogli primjeniti. Zubi se peru kao i suđe: ovisi koliko ga ima i koliko je prljavo. Pritom im je važno posvetiti dovoljno pažnje.  

>>Antioksidansi poput vitamina C, flavonoida i koenzima Q10, mogu preventivno zaštiti zubno meso od oštećenja i ubrzavaju zacjeljivanje. Oni također jačaju imunološki sustav i tako kontroliraju broj bakterija koje napadaju zubno meso.

>>Istrošene četkice ne mogu dovoljno očistiti zube i uništavaju desni. Zubi se jednom na dan čiste zubnim koncem, a dva puta peru mekanom četkicom. Pasta za zube u kojoj ima fluora brani od bakterija, a njome valja detaljno očistiti i jezik.

>>Paradontna bolest dolazi neprimjetno, pa se savjetuje otići na pregled, čak i ako su zubi zdravi. Znakovi upozorenja su: desni koje lako krvare, crvene se, natečene su i osjetljive, ali i trajan loš zadah ili loš okus u ustima, te zubi koji se lako razdvajaju.

>>Najčešći uzrok bolesti zubnog mesa je loša higijena – uključujući pranje zubi, čišćenje koncem i ispiranje usta. Rizik povećava šećer, nedostatak vitamina C ili drugih hranjivih tvari te pušenje. I kronične bolesti smanjuje otpornost na infekcije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'