Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Sve manje plodnih muškaraca i muških beba zbog kemikalija?

Sve manje plodnih muškaraca i muških beba zbog kemikalija?
1

Danas samo 30 do 40 posto mladića može biti kvalificirano kao donator sperme (u usporedbi sa 60 do 80 posto 1985.), otkriva istraživanje klinike za plodnost u SAD-u

VIDEO

Radikalno povećanje stope muške neplodnosti i abnormalnost sperme te broj spermija koji je pao za 50 posto u posljednjih 50 godina dokazuje da nešto nije u redu sa seksualnim zdravljem muškaraca. U posljednjih 20 godina stopa muškaraca koji boluju od raka testisa također se udvostručila, a glavni krivac za te probleme su kemikalije koje je sam napravio, tvrde stručnjaci. 

Prije 60 godina sintetičke kemikalije bile su futuritička novost, a od tada kemijska industrija razvila je više od 90.000 spojeva od kojih velika većina nikad nije testirana na ljudskim bićima. Ipak, neke kemikalije, kao što su bisfenol-A ili ftalati su utjecale na muški hormonalni sustav jer se nalaze u gotovo svakom potrošačkom proizvodu. 

Već neko vrijeme znanstvenici tvrde da kemikalije uzrokuju duboka i trajna oštećenja kod djece, a sada su dokazali da su daleko štetnije za dječake jer tipičan mladić danas proizvodi 50 posto manje sperme od svog oca i 85 posto od toga je abnormalno. Samo 30 do 40 posto današnjih mladića može biti kvalificirana kao donator sperme (u usporedbi sa 60-80 posto 1985. godine) pokazalo je istraživanje američke Klinika za plodnost Sveučilišta Rochester.

- Imamo dokaz koji upućuje da pesticidi mogu promijeniti razvoj testisa, a abnormalnosti se odnose na nisku razinu testosterona - rekao je liječnik Louis Guillette, nakon istraživanja koje je pokazalo da kemikalije uzrokuju seksualne abnormalnosti u biljnom i životninjskom svijetu.

Testisi su dio muškog endokrinog sustava, a to je mreža žlijezda koje reguliraju mnoge funkcije tijela kao što je stimulacija rasta, reguliranje metabolizma i kontrola reprodukcije. Testosteron igra središnju ulogu u muškom spolnom razvoju, a neke sintetičke kemikalije mogu poremetiti ili blokirati funkciju testosterona u tijelu i trajno oštetiti seksualni razvoj muške djece. Taj poremećaj može biti najveća nenamjerna posljedica kemijske revolucije 20. stoljeća.

Pod rizikom i muški fetusi

Do nedavno se vjerovalo da je fetus zaštićen od onečišćenja, ali maternica ipak ne pruža takvu zaštitu. U sedmom tjednu trudnoće počinje se razvijati muški reproduktivni trakt, a izloženost kemikalijama gotovo 200 posto može rezultirati komplikacijama. Pobačaj muških fetusa u sve je većem broju, pokazala su istraživanja u Kanadi. Pad nataliteta muškaraca je globalni fenomen, a ta je brojka posebno izražena u 20 najindustrijaliziranih nacija, gdje se od 1970. godine rodilo tri milijuna manje dječaka nego djevojčica.

Ftalati su kemikalije koje posebno ometaju normalan seksualni razvoj muške bebe, a nalaze su gotovo svugdje, od kozmetike, pakiranja hrane do dječjih igrački. Ima ih i u majčinom mlijeku. Najopasniji ftalat je DEHP koji je nekoliko agencija širom svijeta proglasilo otrovom, a sastavni je dio PVC vinila koji se koristi za medicinske uređaje. U prosjeku se unos 30 mikrograma DEHP-a po kilogramu smatra sigurnom razinom, a u bolnici taj unos može biti i do 200 puta veći, a izlaganje može trajati od jedan dan do nekoliko mjeseci. 

Od ostalih kemikalija najozlogašeniji je bisfenol-A, koji je glavna sirovina za proizvodnju plastike, od bočica do DVD-a. Iako do nedavno većina ljudi nije čula za tu kemikaliju, on je izuzetno smrtonosan za muški reproduktivni sustav, a posebno utječe i na dio mozga koji se bavi funkcijama pamćenja i motivacije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje