Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
2 komentara

Kineski biljni lijekovi povezani su s rakom urinarnog trakta

Nakon što uđe u organizam, aristolohična kiselina stvara ozljede u predjelu bubrega i izaziva mutacije na genu TP53 koji sprječava pojavu karcinoma, potvrđuje studija

Fotolia
Foto: Fotolia

Zabranjena aristolohična kiselina, inače sastavni dio biljaka iz reda Vučja stopa i kineskih biljnih lijekova usko je povezana s karcinomom urinarnog trakta, pokazuje istraživanje američkog Sveučilišta Stony Brook provedeno na 151 pacijentu s dijagnozom tog raka.  

Od 151 pacijenta gotovo 60 posto njih imalo je mutacije koje se povezuju s biljnim lijekovima. Nakon što uđe u organizam, kiselina stvara određenu vrstu ozljeda u predjelu bubrega i izaziva mutaciju gena TP53 koji sprječava pojavu karcinoma, prenosi Daily Mail.  

U Tajvanu gdje gotovo jedna trećina populacije konzumira aristolohičnu kiselinu, broj oboljelih od raka je tri puta veći nego u zapadnjačkim zemljama gdje je ta supstanca zabranjena. Gotovo 50 posto karcinoma urinarnog trakta u Tajvanu povezuje se s konzumiranjem navedene kiselina. 

- Riječ je o rijetkoj vrsti karcinoma, a Tajvan ima najviše oboljelih u svijetu - ističe voditelj istraživanja Arthur Grollman. 

Kiselina je dio lijekova koji ublažavaju bol u zglobovima, želučane tegobe i pomažu kod mršavljenja. Zabranjena je u Velikoj Britaniji i SAD-u. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message