Obavijesti

Lifestyle

Komentari 46

Ključ sreće u obitelji: Važno je s djecom dijeliti svoj život...

Ključ sreće u obitelji: Važno je s djecom dijeliti svoj život...
1

Roditelji imaju sve manje vremena za djecu, no dovoljno je deset minuta druženja na dan da se stvori neraskidiva bliskost. Već za par dana javlja se osjećaj bliskosti

VIDEO

Zbog modernog načina života roditelji i djeca provode manje od sat vremena na dan zajedno te manje od osam sati na tjedan, pokazalo je britansko istraživanje. 

- Ni prije roditelji nisu provodili puno više vremena s djecom jer su i majke i očevi radili. Postojao je baka servis, vrtić, a roditelji su se navečer bavili djecom. Majke su dolazile doma u pet, pa su morale kuhati, prati, spremati, baviti se zadaćama, dakle, sve je bilo isto kao danas. Danas bi roditelji, umjesto da daju djeci da gledaju TV, trebali s njima igrati društvene igre i družiti se jer to je pravo zajedničko vrijeme - smatra psihologinja Mirjana Krizmanić.

- Ako se kontakt između roditelja i djece gubi, najlakše ga je stvoriti kad se nešto zajedno radi, npr., ide nekamo, pa makar i do trgovine, zajedno sređuje spremište, priprema ručak, čak i gleda TV, iako je to zadnja opcija. Onda se zajednički doživljava to što se radi ili gleda - kaže psihologinja Radojka Sućeska-Ligutić i dodaje da takve aktivnosti stvaraju bliskost. Napominje da u tome trebaju sudjelovati i roditelji, npr., reći djetetu što ga je razveselilo, a što rastužilo taj dan, pa će se i djeca otvoriti. 

- Mali razgovori uz takve aktivnosti preporučuju se na dnevnoj bazi. Djeci malo treba da zaključe da je roditelju stalo. Dosta je i 10-15 minuta kroz šalu ili zajednički sladoled, koji je često i povod da dijete nešto kaže o sebi i što mu se događa, a to je ono što je važno; dijeliti život - ističe Ligutić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Za vikend preporučujem druženje, posjet rodbini i obvezno prirodu, npr., izlet, jer u prirodi stignu i čavrljati, ali se i gradi odnos - kaže Sućeska-Ligutić.

Večer za igre

Ako djeca vole igrice, priključite im se. Odredite večer za obiteljske igre, bilo videoigrice ili društvene. Djeca će raditi ono što vole, a i vi ćete se opustiti te se zabaviti s njima.

Djeca pomažu

Morate li vikendom u nabavu namirnica, kupnju, knjižaru ili drugo mjesto zbog obveza, povedite dijete sa sobom. Vrijeme koje ćete zajedno provesti je neprocjenjivo. A ujedno i pustolovina zbog koje ćete se još više povezati.

Zabavno ili poučno 

Otiđite na more, u šetnju oko jezera, vozite bicikl ili u muzej, na predstavu ili u kino. Izaberite kad god možete neku aktivnost izvan kuće, i to one za koje znate da djeca u njima uživaju.

Zajednički objed 

To bi bio možda najbolji izbor za kvalitetno druženje u danu, kaže dr. Vesna Vidović. Neka to bude, npr., doručak ili večera i pripremajte ih zajedno.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje