Nema razloga da uvijek jedete obične kokice - aromatizirajte ih čilijem, češnjakom ili kikirikijem. Začinska sol priprema se u nekoliko sekundi. Pomiješajte 1/4 šalice suhih sastojaka s 3/4 šalice soli
Kod kuće napravite aromatičnu sol - mogu biti i unikatan dar
Želite li obično jelo pretvoriti u gurmanski užitak, dovoljno je uzeti malo začinske soli i posuti je preko pomfrita, pečenoga krumpira ili povrća.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Također, nema razloga da uvijek jedete obične kokice - aromatizirajte ih čilijem, češnjakom ili kikirikijem. Začinska sol priprema se u nekoliko sekundi. Dovoljno je pomiješati 1/4 šalice suhih sastojaka s 3/4 šalice soli pa sve izmiksajte i u blenderu. Omjere možete prilagoditi prema ukusu ili kombinirati različite sastojke - inspiraciju možete potražiti i u kupovnim začinskim mješavinama, npr. onima za pečeno meso.
Za začinske soli možete upotrijebiti sušeno bilje (ružmarin, kadulju, origano, bosiljak, vlasac), začine (kim, korijandar, kari, crvenu papriku, češnjak u prahu, sjemenke gorušice), suhe gljive (vrganje, shiitake), pržene orašaste plodove (orahe, lješnjake, bademe) i sjemenke (lanene, suncokretove, bučine). Uz malo prakse ubrzo biste mogli kreirati i slane mješavine, a stavite li ih u lijepu staklenku, mogu biti i unikatan dar.
Začinsko bilje - za meso, ribu, juhe, gulaše, kruh, jaja, rižu, tjesteninu, kokice, preljeve i umake.
Orašaste soli - za povrće, rižu, juhe, umake i salatne preljeve te kao dodatak tijestu za kruh.
Ljute soli - za meso, ribu, jaja, rižu, kokice, juhe, gulaše, krumpire, umake i preljeve.
Sjemenke - za sirovo ili kuhano povrće, u juhama, umacima, salatnim preljevima i kruhu.
Sol s gljivama - za meso, jaja, rižu, juhe, tjesteninu, kremaste umake i začinsko ulje.
Citrusne soli - za plodove mora, ribu, piletinu, krumpir, rižu, tjesteninu i preljeve za salatu.
Začinska sol sa suhim gljivama
Sastojci: 20 g sušenih vrganja, 6 žlica morske soli, žličica suhe majčine dušice, žličica svježe mljevenoga crnog papra, 3/4 žličice muškatnog oraščića
Priprema: Rukama zgnječite vrganje da ih usitnite. Stavite sve sastojke u mikser i miksajte nekoliko minuta da se pomiješa. Stavite u staklenku. Ova sol zadržat će aromu do šest mjeseci.
Skuše pečene u mirisnoj soli
Sastojci: 3-4 skuše, 0,5-1 kg soli (obične ili limunove), malo maslinova ulja, dva režnja češnjaka, vezica peršina
Priprema: Skuše očistite od iznutrica, a škrge možete ostaviti. Dobro ribu operite iznutra. Poredajte skuše u tavu i pospite solju sa svih strana pazeći da sol ne uđe unutar ribe. Pecite 35 minuta na 200°C, malo ohladite, izvucite iz skamenjene soli, uklonite glave i kosti te začinite peršinom, češnjakom i maslinovim uljem.
Indijska začinska sol
Sastojci: žlica mljevenog pimenta, žlica mljevenog cimeta, žlica suhe metvice, žlica mljevenih badema, žlica kurkume, 1/2 žličice mljevenoga crnog papra, 250 g soli
Priprema: Kratko izmiksajte sve sastojke i stavite u staklenku. Ova sol slaže se sa svim jelima indijske kuhinje, ali i mnogim zapadnjačkim - odlična je kao dodatak hamburgerima, piletini i u sendvičima.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...