Lifestyle

Komentari 9

Koliko hladno je prehladno za zimsko trčanje na otvorenom?

Koliko hladno je prehladno za zimsko trčanje na otvorenom?

U ekstremnim vremenskim uvjetima budite popustljivi prema sebi. Ako stvarno ne možete odoljeti trčanju čak i po velikoj hladnoći, razmislite o planu trčanja - pola rute na otvorenom, a pola na traci za trčanje

Mnogi trkači i sportaši će vam reći da trčanje po hladnoći nije tako teško kao što izgleda. Naravno, prvih nekoliko minuta je loše, ali iznenadit ćete se svojom sposobnošću da izdržite oštre zimske dane. Ali postoji li točka u kojoj hladnoća postaje opasna? Koliko hladno je prehladno da bi se trčalo vani?

POGLEDAJTE VIDEO: Benefiti trčanja

'Prehladno' se svodi na osobne preferencije

Ne postoji jasna granica kad je 'prehladno' za trčanje na otvorenom. Američki koledž sportske medicine savjetuje da ne trčite vani ako je hladnoća ispod -7 stupnjeva Celzijusa, jer se tada povećava rizik od ozeblina. 

Kathy Butler, glavna trenerica Run Boulder Athletic Cluba i dvostruka dobitnica Olimpijske nagrade, rekla je da se uvjerila kako njezina grupa dobro trenira na temperaturama od čak -12 stupnjeva Celzijusa, ali kad nema vjetra i oborina. 

Za većinu zimskih dana tijekom kojih su temperature iznad nule, 'prehladno' će se svesti na osobne preferencije. 

- Definitivno možete vježbati po hladnom vremenu sve dok poduzmete potrebne preventivne mjere - rekao je doktor Alexis Colvin, ortopedski kirurg specijaliziran za sportsku medicinu. Evo nekih stvari koje trebate učiniti ako ste hrabra duša koja ide trčati po ledenoj hladnoći.

Kako izbjeći ozljede uzrokovane hladnoćom tijekom trčanja

Američki koledž sportske medicine donosi ove savjete za smanjenje ozljeda uzrokovanih hladnoćom tijekom vježbanja:

A evo još savjeta kako maksimalno iskoristiti svoj zimski trening:

Nosite odgovarajuću opremu za trčanje. Ključ za preživljavanje hladnog vremena su: slojevi. 

- Ozljede ili bolest nakon trčanja po hladnoći obično su rezultat neodgovarajuće odjeće. Ponekad to zna biti i posljedica dehidracije, jer to ne očekujete kad je hladno - rekao je Butler za Runner’s World.

Pazite na disanje

Budite posebno svjesni disanja na usta dok trčite po hladnom, suhom zraku. Pomaže nošenje maske. Svakako se pokušajte naviknuti disati na nos.

Pazite na led

Kad na tlu ima snijega, ispod se može skrivati ​​led, koji može rezultirati padovima i drugim ozljedama. Ako ne možete pronaći pouzdano popločanu stazu za trčanje vježbajte na traci za trčanje.

Nemojte se bojati prilagoditi trčanje

U ekstremnim vremenskim uvjetima budite popustljivi prema sebi. Ako stvarno ne možete odoljeti trčanju čak i po velikoj hladnoći, razmislite o hibridnom planu trčanja - pola rute na otvorenom, a pola na traci za trčanje.

Nemojte se hladiti – ponovno se zagrijte

Iako će vam nakon trčanja prvo na pameti biti da se malo ohladite - nemojte to raditi. Odmah svucite odjeću za trening i otuširajte se toplom vodom. Obucite toplu odjeću i obuću te se počastite toplim napitkom. Zaslužili ste. 

Zaključak

Možete trčati vani na prilično niskim temperaturama prije nego što ozbiljno riskirate ozebline ili bilo koje druge ozljede uzrokovane hladnoćom, piše Lifehacker

Sve dok imate prilagođenu opremu za trčanje, slušajte svoje tijelo kako bi se prilagodilo niskim temperaturama što bolje možete.

Najčitaniji članci