Obavijesti

Lifestyle

Komentari 160

Konji pomažu djeci: Jahanje poboljšava pamćenje i učenje

Konji pomažu djeci: Jahanje poboljšava pamćenje i učenje
1

Japanski znanstvenici testovima su zaključili da jahanje podiže inteligenciju djeteta. Način na koji se konj giba omogućuje ljudskom tijelu motoričke i senzorne informacije

VIDEO

Želite pametno dijete? Zaboravite na instrukcije i strane jezike. Jahanje će učiniti za njihovu inteligenciju puno više.
Znanstvenici s tokijskog poljoprivrednog fakulteta otkrili su da vibracije koje proizvode konji tijekom jahanja aktiviraju simpatički živčani sustav u mozgu.

- To znači da se kognitivne sposobnosti djeteta mogu uvelike unaprijediti dok je dijete u sedlu - piše britanski Independent.
Japanski znanstvenici su ovu pretpostavku potvrdili testovima koje su dali djeci prije i nakon jahanja. Rješavali su testove jednostavnih reakcija te matematičke testove. 

Studija je objavljena u časopisu Frontiers in Public Health, a pokazala je da su djeca nakon jahanja bila znatno uspješnija u izvedbi bihevioralnih zadataka. Razlika je bila nešto manja u matematici, ali znanstvenici vjeruju da je to zbog toga jer su zadaci bili prejednostavni. 

Na osnovu toga, stručnjaci su zaključili kako jahanje može unaprijediti kognitivne sposobnosti koje vode boljoj memoriji, unapređuje učenje i sposobnost rješavanja različitih problema.

- Važna karakteristika konjskog hoda je da on proizvodi trodimenzionalne akceleracije, što stimulira simpatički živčani sustav. Način na koji se konj giba omogućuje ljudskom tijelu motoričke i senzorne informacije - objasnio je profesor Mitsuaki Ohta. 

Studija je provedena na 34 dječaka i 72 djevojčice u dobi od 10 do 12 godina. Bili su podijeljeni u tri grupe - jedna je jahala, druga se odmarala, a treća je hodala, nakon čega su rješavali testove. 

Jahanje je odavno priznato da ima terapeutsko djelovanje na ljude, i to na više od jednog načina. Jedna minuta na konju jednako je kao da ste napravili 90 koraka. Dok čovjek jaše, rade mu svi mišići, vježba ravnotežu, dobiva na fleksibilnosti, a osim što je dobro za držanje, probavu i kondiciju, odlično je i za naš um. Oslobađa od stresa i iscjeljuje. 

Konji pomažu u rehabilitaciji

Konji se koriste i u rehabilitaciji djece s cerebralnom paralizom, ADHD-om i poteškoćama u razvoju. Primjena u terapijske i rehabilitacijske svrhe stara je četiri stoljeća. Pamti se podvig Dankinje Liz Hartel, koja je na Olimpijadi u Helsinkiju 1952. osvojila srebro za dresuru, iako je imala dječju paralizu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 160
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara