Obavijesti

Lifestyle

Kontinentalna Hrvatska: Top jednodnevne izletne destinacije

Kontinentalna Hrvatska: Top jednodnevne izletne destinacije
8

Vikend provedite u simpatičnom Karlovcu, Zagrebu ili obiđite slavonske tvrđave, muzeje i nalazišta. Za bogat i životom ispunjen vikend ne čekajte ljeto jer predah čeka iza ugla

VIDEO

Često se može čuti kako su središnja Hrvatska i Slavonija na neki način zanemarene u usporedbi s morskim destinacijama. Za bogat i životom ispunjen vikend ne čekajte ljeto, stanite u Karlovcu ili Zagrebu, ili se otisnite prema zlatnoj Slavoniji, kulturom i dobročinstvom bogatom hrvatskom kraju koji vas čeka raširenih ruku.

Svatko je njime prošao: Mnogo ćete otkriti ako stanete u Karlovcu

Karlovac je sjecište svih puteva koji vode prema hrvatskoj obali i natrag. Specifičan je po svojoj lokaciji koju obgrljuju četiri rijeke pa mu je to i najpoznatiji nadimak. Jedan je od rijetkih gradova kojima se zna točan datum osnutka (13. srpnja 1579.), a pažnju su mu kroz povijest ukazivali mnogi književnici, znanstvenici i druge povijesne ličnosti. U njemu je rodna kuća Dragojle Jarnević, jedne od prvih hrvatskih novinarki, a poznato je da je slavni Nikola Tesla pohađao karlovačku Gimnaziju. Karlovac je poznat po svojem obliku, šestokrakoj zvijezdi, koja je danas uobličena u prekrasne perivoje kojima možete prošetati i doživjeti Karlovac kao oazu za predah.

Ponad grada uzdiže se stari grad Dubovac s čije kule puca pogled na cijeli grad, ali i okolicu. Uspnite se na kulu i uživajte u pogledu u kojemu su svojevremeno uživali Zrinski i Frankopani.

Prošetajte zagrebačkom dugom povijesti u muzejima, ali i ulicama

Zagrebačku povijest dugu više od 1000 godina prikazuju Muzej grada Zagreba, Hrvatski povijesni muzej, Arheološki muzej i Muzej za umjetnost i obrt. Njegove živopisne ulice uvijek su ugodne za šetnju i uspon do Gornjeg grada gdje možete pogledati crkvu Sv. Marka, Banske dvore i zgradu Hrvatskoga sabora.

Kula Lotrščak pruža prekrasan pogled na glavni grad Hrvatske, odakle dalekozorom zajedno s obitelji možete potražiti svoju sljedeću zagrebačku destinaciju poput Botaničkog ili Zoološkog vrta, jezera Bundek ili Jarun, parka Maksimir...

Najveća hrvatska tvrđava je u Slavonskom Brodu

Rijeka Sava povezuje Zagreb i Slavonski Brod. Tvrđava Brod barokni je spomenik i znamenitost grada Slavonskog Broda te čini njegovu jezgru. Brod je bila slavonska pogranična tvrđava, odnosno sklop utvrda, najveća građevina takve vrste u Hrvatskoj koja je pod opsadom mogla izdržati i do 30 dana sa svojim pričuvama. Unutar utvrde izgrađena je i rezidencija u kojoj je odmarala obitelj iz loze Zrinskih.

Prošećite Đakovom i uživajte u plesu lipicanaca

U gradu koji ponosno nosi ime 'srca Slavonije' brojni su sakralni objekti što ga čini jedinstvenim u Hrvatskoj, a posebno se ističe Đakovačka katedrala. Velebna crkva posvećena je sv. Petru, a za njezinu izgradnju najzaslužniji je Josip Juraj Strossmayer. Papa Ivan XXIII. s razlogom ju je nazvao ''najljepšom crkvom između Venecije i Carigrada''.

Glavna đakovačka pješačka ulica je Korzo, okupljalište svih generacija, a usput možete posjetiti i Muzej Đakovštine koji čuva vrijedne zbirke u kojima možete vidjeti nakit iz 11. stoljeća ili posuđe iz 4. stoljeća. Tu je i zbirka Domovinskog rata, zbirka tisuća starih fotografija i razglednica, brojne umjetnine kao i zbrika antičkog novca iz razdoblja prije naše ere. Đakovačka ergela plemenitih konja lipicanaca također je nezaobilazna lokacija koja će dati završnu točku edukativnom obiteljskom vikendu. Osim prekrasnih konja, možete pogledati spektakularne konjičke predstave uz glazbu.

Obiđite Vučedol i otkrijte je li najpoznatiji nalaz golubica ili jarebica

Nalazište Vučedol, smješteno 5 kilometara nizvodno od Vukovara, dalo je ime cijeloj jednoj kulturi, a zbog svojeg položaja bilo je mjesto stalnog naseljavanja zbog čega su se na tom području nastanjivale i druge kulture poput starčevačke, badenske, kostolačke i vučedolske. Potonja je najpoznatija iza koje je ostalo najviše tragova, ponajprije prekrasne keramike koju možete pogledati u postavu tamošnjeg Muzeja vučedolske kulture. Najpoznatija je Vučedolska golubica, no jeste li znali da je zapravo riječ o kultnoj posudi u obliku ptice? Je li riječ o golubici ili jarebici otkrit ćete u muzeju.

vukovar prilog

Vukovarci ju smatraju simbolom mira i zasigurno je jedan od najljepših suvenira kojeg možete ponijeti kući s ovog putovanja. Muzej vučedolske kulture posjetiteljima na vrlo zanimljiv način prikazuje postav uz brojna otkrića o kulturi koja je već u 3. tisućljeću pr. Kr. poznavala kola na četiri kotača, pilu, ljevaonicu metala i obuću.

Više informacija o kulturnoj baštini Hrvatske i idejama što vidjeti i posjetiti kroz jednodnevne izlete potražite na stranici Hrvatska.hr.

I zapamtite - ne ispunjavajte život danima, ispunite dane životom!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Jedrima istražite obale Istre i divne otoke Kvarnera i Zadra
RAJ ZA NAUTIČARE

Jedrima istražite obale Istre i divne otoke Kvarnera i Zadra

Ljubitelji jedrenja na hrvatskoj obali naći će sve što trebaju - povoljne vjetrove, brojne sigurne lučice i marine te avanturu života obogaćenu prekrasnom prirodom

Nezaboravni vikend zajamčen: Aktivnosti koje nudi Dalmacija
KAMO NA MINI ODMOR

Nezaboravni vikend zajamčen: Aktivnosti koje nudi Dalmacija

Od sjevera Dalmacije prema njezinom jugu nudi vam se pregršt aktivnosti na kopnu i moru. Rafting, ronjenje, planinarenje s pogledom na more - izbor je vaš
Produženi vikend koji dolazi iskoristite za aktivni odmor
ISTRA, KVARNER I GORJE

Produženi vikend koji dolazi iskoristite za aktivni odmor

Žudite za šetnjom, planinarenjem, nečim novim poput ronjenja ili nečim što će vam izazvati navalu adrenalina? Što god vas zanima pronađite u Istri, otocima Kvarnera ili u svježini Like i Gorskog kotara