Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

Korak po korak do savršenih cipela i pete koja vam pristaje

Korak po korak do savršenih cipela i pete koja vam pristaje
1

I udobnost i elegancija: Test luka odaje premekanu štiklu, balerinka se prepoznaje po jastučićima, a sandale prema šavovima. Svaka cipela vam mora biti udobna

VIDEO

Dobre štikle prepoznat ćete po dobro zaobljenom i fleksibilnom luku između pete i prstiju, no kad držite petu u jednoj, a prste u drugoj ruci, đon cipele mora ostati čvrst. Potpetica bi pritom trebala biti izravno ispod središta pete jer ćete imati problema s balansiranjem. Kod cipela s ravnim đonom važno je da su čvrste. - Kad ubacite nogu u cipelu, pokušajte je gurnuti prema natrag - kaže Meghan Cleary, autorica knjige “Što vaše cipele govore o vama”. 

- Ako peta propada dovoljno da možete dotaknuti uložak, cipele ne podupiru dovoljno nogu - kaže. Još jedan trik; možete i primiti po jedan kraj cipele u ruke pa je pokušajte zakrenuti. Ako se cipela previše savija, nozi neće biti udobno. Kod sandala izbjegavajte nesigurne modele. Pregledajte cipelu sa svih strana na polici, odnosno provjerite kako “sjedi” na stolu u trgovini. Dobro građena sandala bit će uravnotežena i kad je navučete na nogu, neće spadati, klizati i slično.

Ravne cipele - pravi đon će smanjiti bolove u nogama

  • Potražite cipele s malom potpeticom, pogotovo ako imate spuštena stopala. Potpetice će smanjiti bolove u nogama.
  • Kupite cipele s gumenim đonom ili kožom za optimalnu apsorpciju udara.
  • Nosite samo cipele s ulošcima od antilopa ili kožnatima. Prozračni i podatni ulošci spriječit će trenje noge i žuljeve, kao i gljivice na nogama.
  • Nabavljajte samo cipele sa zaobljenim dijelom za prste. Neka luk slijedi oblik stopala i omogući prstima kretanje u cipeli.
  • Izbjegavajte cipele kojima proklizavaju potpetice ili su premekane na peti, pa se brzo gužvaju. Čvrsta potpora na peti držat će i noge čvrsto.

Štikle - uska ili široka peta?

  • Cipele koje imaju zašiljen vrh trebale bi biti znatno dulje od vaših prstiju, odnosno imati ‘lažni dio’. To će sačuvati prste od gnječenja, kaže ortopedica dr. Suzanne Levine.  
  • Provjerite je li dovoljno širok prostor oko sredine vašeg stopala, ne bi vas smjelo stezati kada stanete svom svojom težinom.
  • Imajte na umu da cipele s debljom potpeticom ravnomjernije raspodijele težinu i podupiru nogu, ali da slaba fleksibilnost potpetice povećava rizik od uganuća gležnja u stranu.
  • Testirajte jastučiće u cipeli za područje tabana i pete, u oba slučaja trebala bi imati malo povišene mekanije jastučiće. 
  • Nosite cipele od kože, antilopa ili gornjišta od tkanine.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...