Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Korejske palačinke: Mekane i sočne, punjene, a i brzo se rade

Korejske palačinke popularna su ulična hrana, a izvrsno punjenje je mješavina orašastih plodova, cimeta i smeđeg šećera koji se rastopi prilikom pečenja. Zato ih je najbolje jesti vruće...

Foto: Dreamstime
1 komentara

Hotteok, korejske slatke palačinke jedna su od najpopularnijih korejskih uličnih poslastica. Posebno su popularne zimi jer se jedu vruće. Palačinke su izuzetno ukusne, a vi je kod kuće možete napraviti, recimo za nedjeljni doručak. Ne samo da ćete uživati u njihovoj mekoći, već će vas osvojiti njihova aroma i miris koji će se šititi svugdje. 

Hotteok (Hoddeok ili Hodduk) su slatke palačinke, a u Koreju su ih donijeli kineski imigranti početkom 1900-ih. Obično se pune tamno smeđim šećerom, cimetom u prahu i mljevenim orasima ili lješnjacima, ali u novije vrijeme dostupne su i u slanoj varijanti (punjene povrće, kimchijem, mesom ili sirom), piše na blogu Mykoreankitchen.com

Foto: Dreamstime

Sastojci za šest Hotteok palačinki srednje veličine (šalica 250 ml):

  • 1 i 1/4 šalice brašna
  • 1/2 žlice sitne morske soli
  • žličica bijelog šećera
  • žličica instant suhog kvasca
  • 1/2 šalice (125ml) mlakog mlijeka
  • malo ulja 

Foto: Dreamstime

Za nadjev: 

  • 1/4 šalice tamno smeđeg šećera
  • 1/4 žlice cimeta u prahu
  • 2 žlice samljevenih orašastih plodova po vašem izboru (orasi, no možete staviti i kikiriki, bademe ili sjemenke suncokreta)

Postupak: 

1. Prosijte brašno u veliku zdjelu, a zatim dodajte sol, šećer, kvasac i mlako mlijeko. Dobro ih umijesite u tijesto i zdjelu prekrijte plastičnom folijom. Ostavite na sobnoj temperaturi dok se tijesto ne udvostruči (približno jedan sat na sobnoj temperaturi od 26°C).

2. Nakon što se tijesto digne, premijesite ga rukama pa ponovno ostavite da se diže još 20 minuta.

3. Razdijelite tijesto na šest dijelova. 

Foto: Dreamstime

4. Stavite jedan dio tijesta na ruku, spljoštite tako da na njega možete dodati žlicu punjenja. Potom tijesto zamotajte u lopticu skupljajući rubove, a zatim tu lopticu lagano razvaljajte s valjkom na radnoj površini.

5. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodajte tanki sloj ulja.

6. Stavite tijesto u tavu i pecite na srednje jakoj vatri dok donja strana ne postane svijetlo zlatno smeđa (oko 30 sekundi). Preokrenite ga i malo pritisnite. Pecite još minutu. Ponovno vratite na početnu stranu, ali smanjite toplinu i pokrijte poklopcem te držite na tavi još minutu dok se šećer iznutra ne otopi. 

screenshot/YouTube OD LISNATOG TIJESTA Najjednostavniji i najbrži kolač ikad: Pletenica sa čokoladom

Savjeti: 

Foto: Dreamstime

Palačinka je najbolja pojedete li je dok je još uvijek "podnošljivo" vruća. Budite oprezni s punjenjem koje može biti jako vruće, posebno kad palačinke dajete maloj djeci. Za izradu možete koristiti i svježi kvasac. Ako ste alergični na mliječne proizvode, umjesto mlijeka možete koristiti i vodu.

Palačinke pojedite odmah nakon pečenja, iako će i podgrijane biti ukusne. Jedino ne zaboravite da će punjenje što dulje stoji, postati gumenasto i upiti se u tijesto, dok je sočno punjenje ipak najbolji doživljaj. 

'SLATKA ISTRA' U VIŽINADI Kolači na tradicionalan način: Istrijanke njeguju stare običaje

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message