Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

Kosa i zdravlje: Željezo muči brinete, a plavuše slabiji vid...

Kosa i zdravlje: Željezo muči brinete, a plavuše slabiji vid...
1

Plavuše su sklonije problemima s vidom, crnke trebaju provjeravati hormone, brinetama često nedostaje željeza, a crvenokose su sklonije Parkinsonovoj bolesti

VIDEO

Boja kose genetska je značajka koju smo preuzeli od roditelja, a osim toga ona može biti pravi barometar našeg zdravlja, tvrde stručnjaci za Fox News.

Tako prirodne plavuše imaju veći rizik od makularne degeneracije, bolesti oka koja uništava vid. Kako bi to spriječile plavuše bi prehranu trebale obogatiti luteinima i zeaksantinom, koji se može pronaći u kelju, špinatu, i grašku.

- Plavuše bi trebale pojesti jednu šalicu zelenog povrća svaku dan - ističe dr. Svetlana Kogan iz Instituta za zdravlje očiju u New Yorku.

Također, kako prirodne plavuše imaju manje kožnog pigmenta melanina u koži koji štiti od raka kože, one bi se i zimi trebale štititi kremama s visokim zaštitnim faktorom i nositi kape ako su izravno izložene sunčevoj svjetlosti, savjetuju liječnici.

Brinete često pate od manjka željeza

Brinete obično imaju deblje vlasi nego plavuše i crvenokose, ali je njihov broj znatno manji. Stoga su one osobito pogođene ispadanjem kose uzrokovanim hormonalnim promjenama i manjkom željeza. Kako bi to spriječile, trebale bi češće jesti žitarice poput integralne pšenice i ječma. Također, dobri izvori željeza su meso, jaja, grah i sušeno voće.

Kako brinete imaju više melanina u koži, on usporava rad jetre te je njoj potrebno više vremena da bi iz organizma izbacila štetne tvari. Jedan od načina za ubrzavanje rada jetre je veći unos vitamina C u tijelo, oko 75 mg na dan.

Crvenokose su sklonije Parkinsonovoj bolesti

Nedavna studija Sveučilišta Harvard otkrila je kako prirodne crvenokose imaju 90 posto veći rizik od Parkinsonove bolesti. Znanstvenici vjeruju kako je za to odgovoran specifičan gen koji diktira njihovu boju kose. Dokazani način prevencije bolesti je uzimanje folne kiseline u dozi od 400 mikrograma na dan, ističu znanstvenici.

Crnke trebaju kontrolirati hormone

Najmanji broj žena su prirodne crnke, one su rjeđe čak i od crvenokosih žena. Jedan od zdravstvenih problema koji se veže za ovu boju kose su neuravnoteženi spolni hormoni, koji mogu rezultirati poremećajem u radu jajnika, endometriozom, polipima u maternici ili preuranjenim klimakterijem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje