Lifestyle

Komentari 1

Kosa otkriva sve ono što tijelo pokušava skriti - bolesti i stres

Kosa otkriva sve ono što tijelo pokušava skriti - bolesti i stres

Znatnija promjena u strukturi vlasi, pri čemu one postaju vrlo tanke, može biti pokazatelj smanjena rada štitnjače - hipotireoze, ispadanje može nastati od upale

Kako se ošišati, promijeniti boju ili ne, uobičajene su brige kad je riječ o kosi. No stručnjaci upozoravaju kako kosa govori mnogo više od toga koliko pratimo trendove. 

- Nekoć se smatralo kako je kosa samo mrtvi protein, ali sad znamo da stanje organizma utječe na zdravlje kose - kaže dr. Victoria Barbosa, vlasnica dermatološke klinike u Chicagu. 

- Kosa reagira na stres, bio on fizički, nastao zbog bolesti, ili psihički - dodala je dermatologinja. Zato svakako nije naodmet znati prepoznati na što nas kosa upozorava. Više čimbenika može prouzročiti suhu kosu, poput bojenja, sušenja ili plivanja u kloriranoj vodi. No znatnija promjena u strukturi vlasi, pri čemu postaju vrlo tanke, može biti pokazatelj smanjena rada štitnjače odnosno hipotireoze. Drugi su simptomi umor, debljanje, sporiji rad srca i stalan osjećaj hladnoće, a katkad se i obrve stanje ili opadnu. Primijetite li takvo što, najbolje je provjeriti hormone štitnjače. Obična prhut razlikuje se od psorijaze prema tome što se kod psorijaze na vlasištustvaraju zadebljanja i kraste. 

Psorijaza je najčešća autoimuna bolest, a obično se javlja uz koji drugi autoimuni poremećaj poput Crohnove bolesti, lupusa ili reumatoidnog artritisa pa je vjerojatnije da ćete je dobiti bolujete li od kojeg od njih. Mnogo je pripravaka kojima se liječi, a najčešći su šamponi sa salicilnom kiselinom ili katranom te kreme i masti s cinkom i aloe verom. 

Prekomjerno ispadanje kose

Čovjek gubi 100-150 vlasi na dan. Otpada li ih više, a nije posrijedi sezonsko gubljenje, to može biti posljedica stresa ili dijabetesa.

Suha i vrlo lomljiva kosa

Uz kemijske frizerske tretmane, kosa može pucati i zbog Cushingova sindroma, poremećaja rada nadbubrežne žlijezde koji uzrokuje pojačanu proizvodnju kortizola.

Gubitak malih okruglih pramenova

Alopecia areata autoimuna je bolest pri kojoj imunološki sustav smanjuje folikule vlasi i izaziva otpadanje okruglih pramenova.

Žućkasta prhut i svrbež vlasišta

Seboroični dermatitis kronična je upala kože, a uzrokuje ljuštenje obično gdje su najbrojnije žlijezde lojnice, osobito na vlasištu i oko obrva.

Za sijede su krivi roditelji ili stres

Iako je genetika odgovorna za to kako sijedimo, stres može izazvati reakciju koja utječe na to kako folikula prenosi melanin, koji boji kosu. 

Najčitaniji članci