Zbog neutralnog krastavci se slažu slaže i s egzotičnim okusima limete, sezama i đumbira. Kkombiniraju i s mangom, ananasom, breskvama
Krastavci pripremljeni na sasvim drugačiji način
Tradicionalni začini za jela od krastavaca su kopar, češnjak, peršin i metvica, no zbog neutralnog okusa to povrće odlično se slaže i s egzotičnim okusima limete, sezama i đumbira. Krastavci se kombiniraju i s mangom, ananasom, breskvama ili lubenicama.
Salatama od krastavaca često se dodaju vrhnje ili jogurt, a nasjeckani krastavci mogu se dodati namazu od svježeg sira uz dodatak luka, češnjaka i začinskog bilja. Krastavce iz trgovine koji su presvučeni voskom treba oguliti, no domaće krastavce dovoljno je oprati ako kora nije gorka ili pretvrda.
Tanki krastavci imaju najviše sjemenki, a manji, mlađi su manje gorki. Pripremate li veće krastavce, katkad im je dobro odrezati krajeve zato što sadrže najviše gorčine. Možete i posoliti nasjeckane krastavce, ostaviti ih da stoje pola sata te ocijediti gnječenjem. Dodajte nasjeckani češnjak, vrhnje i crvenu papriku i salata je gotova.
SLATKO-KISELI KRASTAVCI S ĐUMBIROM
SASTOJCI: kg krastavaca, 2 žlice nasjeckanog đumbira, šalica octa, šalica šećera, žličica soli, tanko narezana paprika
Prepolovite krastavce i narežite ih na kriške debele tri milimetra. Stavite u zdjelu. Pomiješajte ostale sastojke, dodajte krastavcima i lagano promiješajte. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak da odstoji najmanje pola sata. Poslužite hladno.
SALATA OD KRASTAVACA I MANGA
SASTOJCI: 2 krastavca, mango, 3 žličice svježeg limetina soka, 1/4 šalice soli, 1/4 žličice mljevene crvene paprike
Ogulite mango i narežite ga na tanke kriške.Krastavce ogulite, prepolovite, očistite od sjemenki i narežite na tanke kriške. U velikoj zdjeli pomiješajte s mangom, dodajte limetin sok, sol i crvenu papriku. Promiješajte i ostavite da odstoji 15 minuta prije posluživanja.
KRASTAVCI I ROTKVICE S REZANCIMA
SASTOJCI: 200 g rezanaca, žlica ulja, 7 rotkvica, veliki krastavac, 3/4 žličice soli, 2 žlice sojina umaka, 1/4 žličice kajenskog papra, 7 šalica potočarke, 170 g tofua, žličica sezamova ulja, žličica sezama
Skuhajte rezance. Pirjajte krastavce i rotkvice minutu. Umiješajte 1/2 žličice soli, sojin umak, čili i rezance. Kratko zagrijte. Maknite s vatre i pomiješajte s očišćenom potočarkom. Pospite tofu 1/4 žličice soli i pržite ga dvije minute na sezamovu ulju. Poslužite uz rezance te pospite sezamom
MARINIRANI KRASTAVCI S RAJČICOM
SASTOJCI: 2 krastavca, jabučni ocat, 1/2 žličice soli, 4 žlice šećera, 1/2 žličice sjemenki gorušice, 2 suha čilija, 2 rajčice
Ocat, šećer, sol, gorušicu, čili i četiri sitno nasjeckana režnja češnjaka prokuhajte. U tome marinirajte krastavce jedan-tri dana. Nasjeckajte rajčice, popaprite ih, posolite i preko njih stavite marinirane krastavce.