Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Kreativci iz Zapruđa printaju sve - od kombija do jednoroga

Kreativci iz Zapruđa printaju sve - od kombija do jednoroga

Daniel i Luka Kirin te Filip i Ivan Ormuž, ljubav prema 3D printanju pretvorili su u zabavan i uspješan posao. Nude usluge 3D modeliranja i tehničkog crtanja, fizičku reprodukciju modela...

VIDEO

Još donedavno printanje u 3D tehnologiji zvučalo je kao daleka budućnost, no čini se kako se ona lagano uvukla u svakodnevicu. Prepoznali su to i novozagrebački dečki, braća Luka (25) i Daniel (24) Kirin, te Ivan (30) i Filip (27) Ormuž koji već četiri godine printaju sve što možete zamisliti. Prije godinu dana otvorili su studio “D3Stooges3D” smješten u zagrebačkom Zapruđu.

- Ljudi zaista svašta naručuju i zato nam stvarno nikad nije dosadno. Od bizarnijih narudžbi su jednorog koji na suncu postaje ružičast, ili isprintana ruka s uzdignutim srednjim prstom koju je klijent namijenio za radni stol. Najskuplja stvar koju smo printali bio je ogroman kristal koji je završio u jednom frizerskom salonu u Makarskoj - priča nam Ivan zadužen za prodajni dio. Ostala trojica više su se posvetila kreativi. Iako rade i jednostavnije privjeske ima i zahtjevnijih projekata od po nekoliko desetaka tisuća kuna, koje najčešće sami modeliraju i crtaju, te na kraju dorađuju, šmirglaju i farbaju.

- Ponosni smo i na VW kombi koji uskoro dovršavamo za jedan bar i koji će služiti kao polica za gramofonske ploče. U njega smo, primjerice, uložili mjesec dana rada, jer ga printamo u čak 40 dijelova. Potrošili smo oko 15-20 plastičnog filamenta, odnosno niti, pa je i cijena malo viša, oko 20 tisuća kuna - kaže Luka. A kako je započela cijela priča? Kad je prije četiri godine Lukin i Danijelov tata, vojni pilot, poželio raditi replike aviona, razmišljao je što će nabaviti od strojeva - glodalicu, laserski stroj ili 3D printer. Odluka ja pala na - printer.

Pokretanje videa...

3D printanje 01:13

- Stigao je iz Kanade i zajedno smo ga sastavljali. Zainteresirali smo se više i počeli polagano printati i učiti. Prvo smo printali svoje uratke. Bilo je tu puno pokušaja i pogrešaka, neuspjelih printeva i ispravaka  modela prije nego bismo došli do željenih rezultata - prisjeća se Luka i dodaje da su svi po struci blizu grafičkom dizajnu, pa su se tu u potpunosti pronašli. Oko kreativnog dijela posla, crtanja vizuala, i samog printanju pratio ih je i Filip koji je s njima u tome skoro od početka, dok je njegov brat Ivan na sebe preuzeo “prodajni dio”. Nakon nekog vremena dobili su i narudžbu za nešto veći projekt, trebalo je napraviti 400 kućišta za televizijske SCART adaptere. Upustili su se u “nepoznato”, ali ispalo je dobro pa su se odlučili i ozbiljnije baciti u biznis. U međuvremenu su dali otkaze na svojim poslovima i registrirali tvrtku.

- Morali smo uložiti svoju cijelu ušteđevinu kako bismo kupili tablete i dodatne printere kojih danas imamo pet i stoje između tisuću i dvije eura. Četiri su s FDM i jedan s DLP tehnologijom, a kod boje vrste predmeti se izrađuju nizanjem sloja materijala, iako kod DLP printera oni nastaju iz tekućine koja se osvjetljava UV laserom i onda stvrdne. Radimo i sa smolom, ali i keramikom - kaže Ivan i dodaje da su se za sada specijalizirali za artističke predmete. U početnoj fazi proboja na tržište pomogla im je stranica 3DHubs koja okuplja amatere i profesionalce na globalnoj razini i koja ih spaja s ljudima kojima treba - nešto isprintati.

- Tako je počelo, no poslije se glas počeo širiti od usta do usta. Promoviramo se na Facebooku, snimamo videe procesa printanja i finalnih proizvoda što je ljudima jako zanimljivo gledati - pričaju nam dečki koji se poznaju još od školskih dana.

- Nemamo radno vrijeme. Na početku smo radili 24sata da ispoštujemo rokove, nismo ni spavali ni jeli. Onda smo ubrzo došli do točke pregorijevanja, pa smo shvatili da se moramo bolje organizirati. Imamo i raspored tko kad dolazi. Skužili smo i da treba spavati - smiju se.

Na poslu se dobro zabavljaju, nikad im nije dosadno, i nikad nisu osjetili grč u želucu jer idu “na posao”, iako kažu da im se misli stalno vrte oko posla. Na D3Stooges3D gledaju kao da je njihovo dijete, a svaki izazov rješavaju zajedno.

- Lijepo je stvarati nešto svoje stvarati i osjetiti kako se trud vraća. Ne treba se bojati neuspjeha ili dopustiti da vas manjak znanja i iskustva koči u odlukama, jer sa svakom novom lekcijom, kakva god bila stvari postaju samo lakše i bolje - zaključuju.

BOLJE DA NISU SKUPA: Ovi horoskopski parovi se međusobno varaju iza leđa, nema šanse da uspiju

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku