Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Krećete na put s djecom? Evo što sve morate znati o tome

Krećete na put s djecom? Evo što sve morate znati o tome
2

Djecu je potrebno namazati kremama za sunčanje i tijekom putovanja jer je njihova koža vrlo osjetljiva, a pedijatar dr. Milivoj Jovančević ne preporučuje put s bebom mlađom od mjesec dana

VIDEO

Odlazak na ljetovanje može biti pravi izazov za roditelje. Zato pedijatar Milivoj Jovančević savjetuje da na put ne krećete s bebom mlađom od mjesec dana.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:03



- Mudro je pričekati barem jedan mjesec kako bi se majka u miru oporavila od porođaja, kako bi se uspostavilo dojenje i kako biste bili sigurni da dijete dobro napreduje - savjetuje pedijatar i preporučuje da se na put ponese dovoljno tekućine i dobro pohranjene hrane.

Poseban oprez vrijedi za putovanje avionom, kada djeci treba osigurati više tekućine.

- Potrebno je osigurati primjerene uvjete za put: izbjegavati prekomjernu vrućinu ili hladnoću, osigurati primjeren smještaj djeteta u automobilu (sjedalica) ili zrakoplovu te dovoljno vremena za odmaranje tijekom puta. U zrakoplovu dijete boravi u prostoru sa zatvorenim sustavom klimatizacije, što može uzrokovati infekcije dišnih putova - ističe Jovančević, koji ujedno preporučuje korištenje klima-uređaja u automobilima, ali uz dodatan oprez.


- Treba ih koristiti razumno. Temperatura u vozilu ili prostoru treba biti ugodna, ne prehladna, a strujanje zraka indirektno. Treba redovito dezinficirati filtarske mrežice i unutrašnjost klima-uređaja. Naime, na cijevima koje hlade zrak stvara se kondenzat i u njemu se vrlo lako mogu namnožiti gljivice. Udisanje spora gljivica je štetno, osobito za malu djecu i ljude slabog imunološkog sustava. Stoga ovaj posao treba prepustiti ovlaštenim serviserima, svakih 1-2 mjeseca - kaže pedijatar.

U putnoj ljekarni treba ponijeti lijek protiv vrućice i bolova – paracetamol, ibuprofen i vrećice sa solima za pripravu oralne rehidracijske otopine (treba je početi davati neposredno nakon pojave povraćanja, proljeva ili ako se pojave znaci dehidracije, poput izrazito suhe usne šupljine i nedostatka sline). Nježnu dječju kožu treba zaštititi i tijekom vožnje, a ne samo tijekom uživanja na plaži. Njihova koža izrazito je osjetljiva na opasne UV zrake, pa je dovoljno već dvadesetak minuta izloženosti direktnim sunčevim zrakama da se jave opekline.

Baby ailing and lying with thermometer


- Od kozmetike treba koristiti specijalizirane preparate za zaštitu od UV zraka. Za dojenčad stariju od šest mjeseci treba imati isključivo mineralnu zaštitu (cink-oksid i titan dioksid) koji fizički priječi prodor UV zraka. Za stariju djecu se može koristiti kozmetika koja sadrži kombinaciju mineralne i kemijske zaštite. Važno je, kao i za drugu dječju kozmetiku, da preparati ne sadrže konzervanse, umjetna bojila ili mirise koji mogu biti štetni - savjetuje Jovančević i upozorava da bebe do šest mjeseci ne treba izlagati suncu niti mazati zaštitnim kremama.

- Preporučuje se boravak u zatvorenim ili sjenovitim prostorima, gdje postoji prirodna zakrivenost od sunca, korištenje suncobrana, sjenila i lagane odjeće s dugim rukavima i nogavicama, uz napomenu da postoji odjeća koja ne propušta UV zrake - ističe pedijatar. Ne zaboravite i na zaštitne kape i sunčane naočale.

Uz mirniju vožnju i česte stanke lakše je izbjeći mučnine u putu

Mnoga djeca imaju problema s mučninom i povraćanjem tijekom putovanja. Mirnija vožnja, stanke i svjež zrak mogu smanjiti tegobe. Idealno je na plažu ne nositi napitke i hranu koja je kvarljiva na visokim temperaturama. Najprimjerenijim mi se čine voće, voda i prirodni sokovi, koje bi bilo idealno pohraniti u transportnom hladnjaku. Za dulje izlete može se ponijeti povrće, tvrdi sir i suhomesnati proizvodi koji se neće pokvariti na toplini. Najbolje je organizirati obilniji doručak, tijekom boravka na plaži nuditi vodu i voće, a po povratku u apartman prirediti topli obrok. Ako na plaži dođe do opeklina, kožu treba hladiti, a mogu se koristiti i biljni preparati u obliku spreja ili gela koji umiruju kožu. Ovakva koža se dulje vrijeme ne smije izlagati suncu.

Top 5 savjeta za ljetovanje s djecom:

  1. Prevencija Pranje ruku sprečava širenje bakterija, virusa i parazita, stoga je najvažniji dio higijene. Usvajanje ispravne tehnike pranja ruku štiti od brojnih bolesti – infekcija dišnih putova i probavnog sustava.
  2. Ubodi Posebno su opasni ubodi u nepce ili jezik, koje dijete može zadobiti ako proguta pčelu ili osu tijekom pijenja soka. Ubodi u lice, gdje je vezivno tkivo vrlo rahlo i sklono izraženijem oticanju, zahtijevaju liječničku pomoć.
  3. Stajanje na ježinca Crvenilo i bolnost se mogu smanjiti stavljanjem alkoholnog obloga od 50 posto vode i 50 posto alkohola. Za manje ogrebotine može se koristiti octenidinski gel ili sprej. Za ovakve ozljede rijetko je potrebna liječnička pomoć.
  4. Ispiranje Ako je more pliće i djeluje “uljasto”, sadrži dosta planktona. Oni mogu podražiti kožu i uzrokovati jak svrbež. Za učinkovito uklanjanje planktona s kože potrebno je koristiti sapun ili šampon koji se uobičajeno koristi u njezi kože.
  5. Sunčanica To je u osnovi upala moždanih ovojnica uzrokovana pregrijavanjem. Djetetu treba osigurati velike količine vode, no ako se dijete žali na glavobolju, vrućicu i povraćanje, vrijeme je da se obratite liječniku.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu
ZA MIR I BLAGOSTANJE

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu

Prema tradicionalnom vjerovanju drvce treba biti veće od najviše osobe u obitelji i postavljeno u središte doma, a svijeće na blagdanskom stolu pročistit će energiju

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad
NEUGODNA PRIZNANJA

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad

Božić je vrijeme darivanja. Sve nas muči ista misao - što pokloniti najmilijima. Bitna je namjera, a ionako što god poklonili, ne možete biti gori od nekih od ovih Twitteraša...
Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Za blistavu kožu na dugo očekivanom tulumu pomoći će spavanje na dodatnom jastuku koje sprečava zadržavanje tekućine oko očiju