Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Kreme i šminku kojima je istekao rok bacite u koš

Stara kozmetika ne samo da gubi svoj pozitivan učinak nego i može naškoditi zdravlju jer se u njoj počinju stvarati bakterije te izazvati alergije

Shutterstock
Foto: Shutterstock
2 komentara

Svakih nekoliko mjeseci nužno je napraviti veliko čišćenje u kupaonici i baciti sve proizvode kojima je istekao rok trajanja. Stara kozmetika ne samo da gubi svoj pozitivan učinak nego i može naškoditi zdravlju jer se u njoj počinju stvarati bakterije.
- Prilikom kupovine kozmetike obavezno pogledajte rok trajanja. Na novijim proizvodima naveden je i rok trajanja od dana otvaranja, nakon dodira sa zrakom - ističe kozmetičarka Zdenka Mihelj.
- Najčešće susrećemo alergijsku reakciju koja se manifestira crvenilom ili sitnim gnojnim prištićima kojima je pokriveno cijelo lice, osobito obrazi. Za to su krive stare kreme i tekući puderi.
Ako vam se to dogodi, obavezno posjetite liječnika jer ako si sami pokušavate pomoći, možete još više oštetiti površinski sloj kože zbog čega ona postaje osjetljivija. Stare maskare i sjenila mogu izazvati crvenilo oka, ali i upalu oka ili kapaka - dodaje Zdenka Mihelj.

>>> Osim označenog datuma prestanka valjanosti, na rok trajanja kozmetičkih preparata utječe i način njihova čuvanja. Preporučljivo je držati ih na hladnijem i suhom mjestu jer ćete tako očuvati njihovu kvalitetu. Doticaj sa sunčevim svjetlom i toplinom negativno se odražava na kozmetičke preparate. Ne teba ih držati ni u hladnjaku, osim ako proizvođač to zahtijeva, jer to može promijeniti njihovu molekularnu strukturu.

>>> Maskare i kreme za oči obično traju od tri do četiri mjeseca. Kreme za sunčanje izdržat će do dvije godine na hladnome i mračnome mjestu. Losioni za tijelo traju do četiri mjeseca, a balzami za usne tri.

>>> Osim roka trajanja, treba obratiti pozornost i na promjene na preparatima. Ako neki preparat smrdi, mijenja boju ili strukturu, nipošto ga nemojte koristiti.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message