Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Kronični bolesnici mogu se nastaviti liječiti ibuprofenom

Kronični bolesnici mogu se nastaviti liječiti ibuprofenom
1

Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) objavila je u srijedu kako trenutno ne postoje razlozi da pacijenti koji uzimaju ibuprofen uslijed eventualne zaraze koronavirusom prekinu svoje liječenje

VIDEO

To je, priopćili su iz HALMED-a, posebice važno za bolesnike koji primjenjuju ibuprofen ili druge nesteroidne protuupalne lijekove u liječenju kroničnih bolesti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:42

 Dodaju da je Europska agencija za lijekove (EMA) upoznata s informacijama koje su se pojavile u dijelu javnosti, a koje propituju može li primjena nesteroidnih protutupalnih lijekova, poput ibuprofena, pogoršati razvoj koronavirusa, no trenutno ne postoje znanstveni dokazi koji povezuju primjenu ibuprofena i pogoršanje koronavirusa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na lažnu vijest  o tome da ibuprofen ubrzava koronavirusa nasjeo je i francuski ministar zdravstva Olivier Véran, koji je na Twitteru objavio post u kojem objašnjava da protuupalni lijekovi (kao npr. ibuprofen ili kortizol) zaraženima s koronavirusom mogu pogoršati stanje. U slučaju temperature, poručio je zato Véran 'pozitivnima', uzmite paracetamol - a ako već uzimate protuupalne lijekove s liječnikom dogovorite sve detalje. 

Oboljelima od korone može biti gore zbog protuupalnog lijeka?
Oboljelima od korone može biti gore zbog protuupalnog lijeka?

Navode i kako EMA pomno prati daljnji razvoj epidemiološke situacije te će u procjenu uključiti sve nove podatke o ovom pitanju.

Iz HALMED-a poručuju kako se pacijenti koji imaju pitanja u vezi primjene lijeka trebaju obratiti svom liječniku ili ljekarniku. Ističu kako je ibuprofen odobren kao lijek za liječenje boli u većini država članica EU te kao lijek za snižavanje povišene tjelesne temperature (antipiretik) u nekim državama. Također se koristi  za liječenje artritisa i reumatskih stanja.

Prilikom započinjanja liječenja za povišenu tjelesnu temperaturu ili bol povezanu s koronavirusom, dodaju, pacijenti i zdravstveni djelatnici trebaju razmotriti sve dostupne terapijske opcije, uključujući paracetamol i nesteroidne protutupalne lijekove.

U informacijama o lijeku navedeni su podaci o djelotvornosti primjene određenog lijeka i mogućim nuspojavama, koji se trebaju uzeti u obzir zajedno s nacionalnim smjernicama za liječenje koje većinom preporučuju paracetamol kao prvu terapijsku opciju kod boli ili povišene tjelesne temperature.

U skladu s nacionalnim smjernicama za liječenje, pacijenti i zdravstveni djelatnici mogu nastaviti s primjenom nesteroidnih protutupalnih lijekova poput ibuprofena, u skladu s podacima navedenima u informacijama o lijeku. Trenutačno dostupni podaci ukazuju na to da se ti lijekovi trebaju koristiti u najmanjoj učinkovitoj dozi kroz najkraće moguće razdoblje.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić je na konferenciji za novinare ipak posve jasno rekla kako u dostupnoj literaturi nema podataka za takav utjecaj ibuprofena, štoviše, dodala je da kod SARS-a jedan lijek iz te skupine pokazuje neke antiupalne učinke.

- U svakom slučaju za to za sada nemam znanstvenih podataka, ali pratit ćemo situaciju. Većina naših bolesnika je dobila paracetamol. U slučaju visoke temperature onda se daje ibuprofen, kazala je Markotić.

Lijekovi protiv HIV-a i malarije mogli bi biti spas protiv korone
Lijekovi protiv HIV-a i malarije mogli bi biti spas protiv korone

Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri EMA-i započelo je u svibnju 2019. ocjenu podataka o nesteroidnim protuupalnim lijekovima ibuprofenu i ketoprofenu slijedom ankete koju je provela Francuska agencija za lijekove (ANSM).

 Anketa sugerira dao primjena tih lijekova dovodi do pogoršanja vodenih kozica i nekih bakterijskih infekcija. Informacije o lijeku velikog broja ovih lijekova otprije sadrže upozorenje kako njihov protuupalni učinak može prekriti simptome pogoršanja infekcija. PRAC analizira dostupne podatke kako bi utvrdio jesu li potrebne dodatne mjere.

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA s Dalijom Orešković:

Pokretanje videa...

00:36
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara