Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Krumpir koji se mora guliti već je sazrio i ne naziva se mladim

Krumpir koji se mora guliti već je sazrio i ne naziva se mladim
1

Tri su skupine krumpira: rana, srednja i kasna. Rana se kod nas uzgaja za mladi krumpir, a srednja, jesenska, se skladišti. Kasne kod nas nema

VIDEO

U trgovačkim centrima i na tržnicama prodaju krumpir iz Grčke, Cipra ili Egipta, a i on nije mladi, upozorava Damir Mesarić jedan od naših najvećih proizvođača krumpira.

- Pod mladim krumpirom se može prodavati onaj koji je star do tjedan dana. Kožica mu je mekana i može se skinuti prstima. Krumpir koji se mora guliti tehnološki je već sazrio i ne može se nazivati mladim - pojašnjava Mesarić.

Takvog krumpira ima u trgovačkim centrima. U Kauflandu prodaju španjolski, a u Lidlu ciparski, a u Konzumu egipatski.

- Tamo je klima drukčija pa krumpir ranije rodi. Bio je mladi kad je izvađen iz zemlje, a tijekom transporta i stajanja u trgovini isušio se i ‘ostario’ - pojasnili su nam iz Savjetodavne službe.

Damir Mesarić kaže kako će domaći krumpir stići krajem svibnja ili početkom lipnja. Prvo iz Dalmacije i Istre, a tjedan dana poslije međimurski.

Krumpir se može uzgajati i u staklenicima, ali troškovi su veliki i proizvodnja je neisplativa. Prema vremenu uzgoja, tri su skupine krumpira, objašnjava Mesarić.

- Rani se uzgaja za mladi krumpir, srednji za jesenski koji se skladišti, a kasnom krumpiru treba do 130 dana vegetacije pa nije pogodan za proizvodnju u Hrvatskoj. U lipnju i srpnju su temperature u hladu do 37 stupnjeva, na polju i 46 i to krumpir ne može podnijeti - kaže Mesarić.

Upozorava i na nered na tržnicama gdje proizvode deklariraju kao domaće, a kod nekih se analizom dokazalo da su uvezeni. Savjetuje i da kupci provjeravaju deklaracije u velikim trgovačkim centrima.

- Najbolje je kupovati domaće proizvode s oznakom HASAP jer su kontrolirani - kaže.

OPG Mesarić sav proizvedeni krumpir prodaje uglavnom van i to u Mađarsku i Sloveniju, a tek dio na domaće tržište. Obično, kaže, Mesarić, Mađarima ponestaje vlastiti krumpir već negdje u rujnu pa ga onda uvoze iz njegove proizvodnje. Obitelj Mesarić inače obrađuje 100 hektara zemljišta, te osim krumpira sade i tikve, pšenicu i uljarice.

Na tržnici Trešnjevka u Zagrebu u petak su nudili mladi krumpir iz Cipra, te iz Dalmacije, Zadra te Fažane. Na jednom štandu imali su dvije sorte mladog krumpira po 10 kuna iz plastenika u blizini Vrbovca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith