Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

Kuhar otkriva popularni recept za specijalitet iz filma ‘Chef’

Nikola Bilandžija iz zagrebačkog restorana Pod zidom pripremio je slavni sendvič naziva Mojo Pork Cubanos i poslužio ga je na Food and Film Festivalu...

Marko Lukunić/Pixsell
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
10 komentara

Film ‘Chef’ je nastao u suradnji s profesionalnim kuharima, a sendvič koji ga je proslavio osmislili su upravo oni - govori chef Nikola Bilandžija iz zagrebačkog restorana Pod zidom koji je pripremio slavni sendvič. Mojo Pork Cubanos poslužio je na Food and Film Festivalu koji spaja filmsku i gastronomsku umjetnost, a čitateljima 24sata otkriva i recept.  

- Reakcije gostiju su bile odlične, bila je prava navala. Dok smišljam recepte, često me inspiriraju drugi chefovi, a volim pročitati i pogledati gastronomske novosti - kaže kuhar Nikola Bilandžija, 

Kako bi posjetitelji mogli uživati u filmovima svim osjetilima, popularna remek-djela s velikog platna bila su popraćena delicijama iz kuhinja diljem svijeta. Restoran Umami je za filmski meni uz film “Eat, drink, man, woman” spremio gyoze, japanski specijalitet koji poslužuju i u restoranu.

Tijesto za gyoze se može kupiti u azijskim prodavaonicama hrane ili napraviti od brašna, soli i vode. Iva Bikanec iz Umamija savjetuje da ostavite smjesu da malo odstoji. Tijesto se rola poput onog za njoke, reže na komade pa oblikuje u kuglice koje se potom razvaljaju, pune nadjevom i spajaju kako bi se dobili jastučići. Gyoze se prže u dubokom ulju dok ne pozlate, kuhaju na pari ili peku u tavi.  

Marko Lukunić/Pixsell

Uz film “Haute Cuisine” posluživao se fois gras (pašteta od gusje jetre), koju “potpisuje” restoran Lari i Penati.

- Jetru smo zagrijali na plamenu da se otopi masnoća, stavljali na kruh uz slatki umak i pekmez – objašnjava chef Igor Tomljenović. Crocodile Dandy Wok pripremio je chef Matija Nikolić. Egzotično meso krokodila tostirao je sa svježim sezonskim povrćem i poslužio uz rezance. 

Mojo Pork Cubanos

Sastojci: 170 g kuhane šunke, omekšani maslac, senf, 330 g mojo marinirane svinjske plećke, 220 g švicarskog sira, 3 kisela krastavca, baguette od oko 20 cm; 

mojo marinada: 180 ml maslinova ulja, 40 g svježeg korijandera, 6 g korice naranče, 120 g soka limete, 180 g soka naranče, 10 listića mente, 8 češnjeva češnjaka, 2 g origana, 5 g kumina, sol i papar, 1600 g svinjske plećke

Priprema: Meso stavite u marinadu od navedenih sastojaka, izuzev soli i papra, stavite u vrećicu, vakuumirajte pa ostavite preko noći. Izvadite iz marinade, vežite konopcem, posolite i pecite u zagrijanoj pećnici na 220°C pola sata. Zatim smanjite temperaturu na 190°C pa pecite još sat i pol. 

Kada se meso ohladilo, tanko ga narežite. Baguette razrežite i namažite maslacem, kratko zapecite, namažite senfom pa slažite šunku, svinjsko meso, sir i krastavce. Izvana premažite maslacem i tostirajte dok se sir ne otopi.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message