Mljeveni slanutak umjesto kave, grožđice umjesto šećera, dulje žvakanja zalogaja i sakupljanje mrvica sa stola pomogli su Grcima da prežive strahote 2. svjetskog rata
Kuharica za 'stezanje remena' novi je hit u potonuloj Grčkoj
Dugo žvačite svaki zalogaj, umjesto mesa iskoristite patlidžan i ne zaboravite skupiti mrvice u posudu nakon ručka, samo su neki od savjeta koji su pomogli Grcima da prežive Drugi svjetski rat, a ponovno su postali hit u vrijeme krize. Ponovno ih je sakupila povjesničarka Eleni Nikolaidou i objavila u knjizi "Recepti gladi".
Tijekom nacističke okupacije Atene njeni su se građani snalazili na sve moguće načine, a kao pomoć su im poslužili i razni recepti koje su objavljivale lokalne novine.
Ljudi su u teškim vremenima radili sve da prevare glad. Sakupljali su mrvice, limun su čuvali u pijesku, jeli su sporije i duže žvakali svaki zalogaj da bi dulje bili siti. Za popravljanje potplata na cipelama koristili su konjske potkove, objašnjava Nikolaidou.
Kako nije bilo šećera, na svadbama su se umjesto zašećerenih badema dijelili crni bademi. Grožđice su se koristile umjesto šećera, a mljeveni slanutak umjesto kave.
U vrijeme recesije nemojte ništa bacati, zamrznite namirnice ili ostatke, ponovno ih iskoristite ili ih dajte nekome kome su zaista potrebni, savjetuje Nikolaidu.