Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kuhinjske 'mudrosti': Tupi nož je daleko opasniji od oštroga

Kuhinjske 'mudrosti': Tupi nož je daleko opasniji od oštroga
1

Povlačenje tupom stranom, korištenje noževa isključivo za ono što su napravljeni, prave daske i izbjegavanje perilice suđa čuvaju oštrinu noževa , ali i vaše prste

VIDEO

Prije no što kupite nož, isprobajte ga - kako “sjeda” u ruci, možete li njime sjeckati a da prstima ne udarate o podlogu... Nož koji se svidio vašem prijatelju možda neće biti najbolji i vama. Kupujete li cijeli set, radije odaberite nekoliko kvalitetnih nego gomilu osrednjih noževa. Kad je riječ o baratanju noževima, osnovno pravilo glasi - perite ih isključivo ručno. Osim što se mogu oštetiti (ili izgrebati unutrašnjost perilice), ostavite li ih u perilici, možete se na njih ozlijediti. Noževi lako i brzo oštećuju i staklene, kamene, metalne ili keramičke podloge za rezanje. 

Stoga je puno bolje upotrebljavati plastične, drvene ili daske načinenje od bambusa. Strahujete li od oštrih noževa, zaboravite bojazan. Mnogo su opasniji oni tupi, upozoravaju znalci. Dok oštar nož ne zahtijeva da čvrsto i snažno pritišćete dok režete, uz tupi je to nužno, pa je i puno vjerojatnije da će nož nekontrolirano “iskliznuti”. Iako ih se često koristi u raznorazne svrhe, noževi bi zapravo trebali služiti isključivo za rezanje hrane - nipošto žica, kostiju, drva... Zato je uvijek važno imati na umu zlatno pravilo - ako nešto ne možete zagristi, ne dirajte u to ni nožem.

Nož služi rezanju, a ne "guranju" hrane

Mnogi ljudi rabe oštricu noža kako bi njime pogurali usitnjenu hranu, primjerice svježe začine, prema rubu podloge za rezanje. Ako to već morate činiti, u tu svrhu umjesto oštrog ruba radije upotrijebite tupu stranu noža, savjetuju stručnjaci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nož se brusi nakon 10-50 rezanja

Brušenje izravnava vrh oštrice noža, a oštrenje uklanja staru ošricu i oblikuje novu. Brušenje je kod kuće najbolje napraviti nakon 10-50 rezanja, ovisno o vrsti noža, a profesionalno oštrenje preporučuje se jedanput-dvaput na godinu. 

Nož ne ide u sudoper

Noževe bi svakako trebalo oprati, osušiti i pospremiti na odgovarajuće mjesto odmah nakon njihove uporabe. Ostavite li oštar nož u prljavom posuđu punom vode i sapunice, tijekom pranja suđa mogli biste se neugodno “iznenaditi”. 

Nož za odrezak nije za sjeckanje

U mnogim su kućanstvima nazubljeni noževi za odrezak često i jedini oštri upotrebljivi noževi, pa ih ljudi nerijetko rabe za sve “teške” zadatke - od rezanja kostiju do sjeckanja, što se ne preporučuje, ističu stručnjaci.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru