Svima se ponekada događaju nezgode u kuhinji. Možda vam ponestane sastojak, možda niste sigurni kako koristiti određeni "alat", ali uz ovih par trikova - kuhinjski poslovi će biti znatno lakši
Kuhinjski trikovi za fine kolače bez nereda i bez muke
1. Glazura
Izrada glazura zahtijeva puno vremena i lako može ispasti neuredna. Također zahtijeva i dosta sastojka. Trik za lijepu i jednostavnu glazuru je staviti jedan ili više (za tortu na primjer) sljezovih kolačića na vrh kolačića, torte ili muffine i jednostavno zagrijte u prečnici ili mikrovalnoj dok se ne rastope.
2. Zamjena za valjak
Ljudi koji samo povremeno kuhaju obično nemaju sav potreban alat, a najčešće im nedostaje valjak za valjanje tijesta. Umjesto da trčite u trgovinu, iskoristite neku staru staklenu bocu od soka ili vina. Dobro ju operite i s njom izvaljajte tijesto.
3. Zaštita kod miksanja
Ako često koristite ručni mikser u kuhinji sigurno vam se više puta dogodilo da smjesa odleti u svim smjerovima i na kraju imate više posla čisteći, nego pripremajući objed. Kako biste to spriječili, uzmite papirnati tanjur i na sredini probušite dvije rupe kroz koje ćete provući miješalice. Miješalice utaknite u mikser i namjestite papirnati tanjur iznad zdjele.
4. Neravnomjerno otopljeni maslac
Kod pripreme kolača bitno je da smjesa bude jednolična, ali zbog nedovoljno otopljenog maslaca često se znaju pojaviti nerastopljeni dijelovi. Postoji jednostavan način kako izbjeći ovu situaciju - prije nego što ga dodate smjesi - naribajte maslac i onda ga umiješajte. Na ovaj način maslac će se ravnomjerno stopiti sa smjesom.
5. Zagoreni kolačići
Kod pripreme čajnih kolačića često se zna dogoditi da se donji dio prepeče. Umjesto da bacate, ili poslužite takve kolačiće, uzmite ribež i izribajte dio koji se zapekao.
6. Priprema smjese u blenderu
Umjesto da sve sastojke za kolač stavljate u zdjelu i miješate sa ručnim mikserom, stavite ih u blender i na kratko izmiksajte. Smjesa će biti savršeno glatka, možete ju jednostavno preliti u pleh, a smanjili ste količinu pranja suđa.
7. Ljuska jaja na krivom mjestu
Koliko puta se svima dogodilo da razbiju jaja i da sa žumanjkom i bjelanjkom u zdjelu pobjegne i mali komadić ljuske. Umjesto dugotrajnog lova sa žlicom namočite prste i stavite u smjesu blizu ljuske. Ljuska će sama gravitirati prema vodi na vašim prstima i vrlo lako ćete ju izvući van.