Kukuruz je u Europu došao iz Amerike, gdje je tisućljećima bio jedna od osnovnih prehrambenih namirnica drevnih naroda Maja, Inka i Asteka
Kukuruz: Izvrstan je pečen, kuhan i u varivima
Kukuruz se u prehrani koristi na razne načine, kuhan ili pečen, u obliku kukuruznog brašna, kukuruznih klica, kokica, palente, kukuruznog ulja ili mladog zrnja iz konzerve. Kukuruzno brašno ne sadrži gluten koji je neophodan za dizanje tijesta, pa mu se mora dodati druga vrsta brašna. Tako se dobar kruh može dobiti kombinacijom kukuruznog i pšeničnog brašna u omjeru 30:70. Kako je kukuruzno brašno krupnije strukture, prije izrade ga treba preliti vrućom vodom i tek kad se ohladi, dodati mu druge sastojke. No za pripremu lepinja kao što su meksičke tortilje, kukuruzno je brašno dovoljno samo po sebi. Svježi mladi kukuruz šećerac treba kuhati tek oko pet minuta, a ako je nešto zreliji, i do sedam. Za pripremu na pari trebat će vam 7-11 minuta, ovisno o veličini klipa. Za pripremu na roštilju ili u pećnici najbolje ga je omotati u njegovo vlastito lišće (komušinu), koje prethodno smočite vodom. No možete ga pripremiti i u mikrovalnoj pećnici. Omotajte klip lišćem i plastičnim ovitkom i stavite dvije minute u mikrovalnu pećnicu. Neka stoji još dvije minute prije nego što ga odmotate. Kukuruz je odličan dodatak varivima i raznim jelima od povrća, ali ga možete dodati, primjerice, i hrskavim uštipcima ili pudinzima.