Za zdravije krem-juhe vrhnje za kuhanje zamijenite pireom od povrća ili orašastih plodova, a za torte umjesto graham krekera upotrijebite usitnjene žitne pahuljice
Kulinarski trikovi: Voće glumi maslac, a cimet mijenja šećer
Za zdravije, ali ukusne deserte, juhe ili mesna jela zamijenite namirnice njihovim manje masnim ili slatkim “dvojnicima”. Maslac u receptima možete zamijeniti voćem ili orašastim plodovima. Ako pripremate namaze ili dipove od maslaca, umjesto njega u blenderu izmiksajte nekoliko češnjeva pečenog češnjaka, šalicu indijskih oraščića i malo vode.
Prema želji, možete dodati malo senfa, pirea od rajčice ili limunova soka. Pri pripremi slastica dio maslaca zaminjenite usitnjenom bananom ili pireom od jabuka koji će pružiti potrebnu sočnost. Umjesto šećera u receptima dodajte začine, med ili pire od jabuke - 1/2 šalice meda ili pirea jednaka je količini šalice šećera; budući da te namirnice imaju puno tekućine, smanjite količinu vode ili mlijeka u receptu 50 ml.
Kao podlogu za torte umjesto graham krekera upotrijebite usitnjene žitne pahuljice koje možete, prema želji, pomiješati s malo cimeta. Također, umjesto da mrvice povežete maslacem, upotrijebite žlicu pekmeza ili marmelade od voća prema izboru.
Za zdravije krem-juhe vrhnje za kuhanje zamijenite pireom od povrća ili orašastih plodova. Izmiksajte 1/2 šalice indijskih oraščića s kuhanom mrkvom za krem-juhu od mrkve ili zamijenite pola šalice vrhnja za kuhanje s pola šalice pirea od graha i četvrtinom šalice povrtnog temeljca.
I meso u nekim receptima možete zamijeniti grahom, žitaricama ili povrćem. Tijekom pripreme pljeskavica upotrijebite pola količine mesa, a ostatak zamijenite smjesom od kuhanoga crvenoga graha, nasjeckanih gljiva, sitno sjeckanog luka i pirea od rajčice - dobit ćete jednaku teksturu pljeskavica.
Pomfrit od batata
Umjesto običnoga krumpira za zdraviju verziju prženih krumpirića upotrijebite batat, a možete ga i ispeći u pećnici.
Slasni deserti
Dio šećera u receptu zamijenite začinima poput cimeta i vanilije - počnite sa žličicom cimeta pa dodajte više prema želji.
Avokado za kreme
U kremi od čokolade za kolače dio maslaca zamijenite avokadom - krema će biti jednako ukusna, no i zdravija.
Brzi sladoled
Izmiksajte dvije zamrznute banane s dvije-tri žlice kakaa u prahu; dobit ćete brzu, ukusnu i zdravu poslasticu.
Izmiksani sir
Umjesto sirnog namaza upotrijebite svježi zrnati sir koji najprije izmiksajte u blenderu kako bi bio kremastiji.
Gotove preljeve za salatu zamijenite svježim
Izmiksajte bademe, sjemenke suncokreta, pire od rajčice i balzamički ocat za brz i ukusan preljev.