Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Lako se zaljubiti nakon seksa, a orgazam povisuje i prag boli

Lako se zaljubiti nakon seksa, a orgazam povisuje i prag boli
1

Tijekom seksa se oslobađa oksitocin, hormon maženja, i smanjuje obrambene mehanizme zbog čega se otvaramo, a žene se radi njega lakše zaljubljuju

VIDEO

Tijekom ženskog orgazma aktivira se oko 30 različitih dijelova mozga, uključujući i oni odgovorni za emocije, dodir, radost, zadovoljstvo i sjećanje, otkriva studija Sveučilišta Rutgers New Jersey. 

Dvije minute prije orgazma u mozgu se aktivira centar za nagrađivanje. To je područje obično aktivno dok jedemo ili pijemo. Neposredno prije postizanja vrhunca aktivira se i senzorni korteks, koji prima podražaje za dodir iz različitih dijelova tijela. Na kraju se aktivira i hipotalamus koji kontrolira dio koji regulira temperaturu, glad, žeđ i umor.

Seksualno uzbuđenje otupljuje ženski živčani sustav do te mjere da žena ne osjeća bol već samo užitak, ističu znanstvenici koji su do svojih saznanja došli skeniranjem ženskog mozga za vrijeme uzbuđenja. 

Zašto ljubav boli?

- Ključni hormon koji se oslobađa tijekom seksa je oksitocin, poznat i kao hormon maženja. To smanjuje obrambene mehanizme i zbog toga ljudima s kojima se seksamo više vjerujemo - kaže specijalist za seksualno zdravlje, doktor Arun Ghosh iz  Bolnice Spire Liverpool. To je razlog zašto se lakše vežemo jer je razina empatije povećana. Žene proizvode više ovog hormona, iako nije jasno zašto, pa je vjerojatnije da će se nakon seksa zaljubiti. Međutim, problem je u tome što tijelo ne može razlikovati je li taj netko samo avantura ili materijal za brak. Naime, oksitocin se otpušta u oba slučaja, pa je to jedan od razloga zašto se nakon avanture koja brzo završi osjećate loše, ističe Ghosh. 

Kod muškarca je stvar malo drugačija. Njih preplavljuje val užitka, ali ne i hormona maženja. Tijekom muškarčeva orgazma, glavni hormon koji se oslobađa je dopamin, poznat i kao hormon zadovoljstva, što može biti jako zarazno. To je razlog zašto mnogo više muškaraca pati od ovisnosti o seksu, napominje Ghosh. 

Seksom protiv demencije

Ljudima koji se redovito seksaju rastu i nove moždane stanice, tvrde znanstvenici Sveučilišta Princeton. Moždane stanice odumiru s godinama. Seks potiče rast moždanih stanica u hipokampusu, dijelu mozga koji je odgovoran za pamćenje i učenje. Čimbenici kao što su stres i depresija smanjuju hipokampus, dok ga vježbanje i seks povećavaju. 

- Postoje neki dokazi da stariji ljudi koji su seksualno aktivni imaju manju vjerojatnost da će oboljeti od  demencije - kaže dr. Ghosh. Seks poveća protok krvi u mozgu, što poboljšava razinu kisika. Istraživanja su pokazala da su tijekom orgazma neuroni u mozgu više aktivni i dovode više kisika, objašnjava psiholog Barry Komisaruk. Osim toga, seks, zbog velike količine hormona, izoštruje ženin um, poboljšava koncentraciju i ubrzava reakciju na podražaj, tvrdi Ghosh. 

Ljubljenjem do boljeg seksa

Ljubljenje pokreće nekoliko mehanizama u mozgu. Oni otpuštaju kemikalije te tako smanjuju stres i potiču dobro raspoloženje, napominje Ghosh. Naime, usne su prepune živčanih završetaka, a imaju ih 100 puta više od prstiju.

Prirodni lijek protiv boli

Orgazam može blokirati bol i podići prag boli, kaže Komisaruk. Orgazam također može spriječiti oslobađanje odašiljača boli iz leđne moždine, tako da ne mogu doći do neurona u mozgu koji reagiraju na bol, otkriva studija na laboratorijskim životinjama. 

Moć uma

Kod žena posebnu ulogu pri postizanju orgazma igra um, dok je kod muškaraca najbitnija fizička stimulacija. Ključ za ženski orgazam je opuštenost i nedostatak tjeskobe. Skeniranje mozga tijekom seksa pokazuju da se dijelovi ženskog mozga odgovorni za strah, tjeskobu i emocije počinju opuštati za vrijeme orgazma. 

Instant sreća

Oslobađanje endorfina i serotonina, hormona sreće, tijekom seksa može pomoći u liječenju depresije, tvrdi neurolog Paul Thompson sa Sveučilišta Kalifornija. Sreća se događa u limbičkoj regiji, duboko u mozgu, koja je aktivnija ako smo nagrađeni. Isti sustav aktivira seks, droga, kockanje, u osnovi sve u čemu uživamo, kaže Thompson. 

Bolji san

Seks na kraju dana djeluje opuštajuće. Snažan orgazam je jednak je injekciji Valiuma ili diazepama od 2 do 3 miligrama. - Seks u večernjim satima, bolji je od jutarnjeg jer tijelo želi biti opušteno nakon toga, ne ustati i ići na posao - napominje Ghosh. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje