Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Liječnici: 'Očekuje se rast broja moždanih udara za 34 posto'

Liječnici: 'Očekuje se rast broja moždanih udara za 34 posto'
1

Iako je broj smrtnih slučajeva izazvanih moždanim udarom u padu, sve više je ljudi koji prežive akutni moždani udar, ali i onih koji ostaju s trajnim invaliditetom...

VIDEO

Europska alijansa za moždani udar (Stroke Alliance for Europe- SAFE) organizira godišnju radnu konferenciju u Zagrebu, od 6. do 8. prosinca 2017. Godine. Ovom događaju sudjelovat će preko sto delegata iz više od 30 europskih zemalja. Na konferenciji će biti riječi o postojećim i budućim projektima, sa zajedničkim ciljem da se smanji broj novih moždanih udara u Europi, a osobama koje su preživjele moždani udar i njihovim obiteljima omogući bolji život s posljedicama ove bolesti.

SAFE je pokrenuo projekt „Stroke Support Organisation Faculty Tool- SSOFT“, i trenutno je u toku izrada online platforme za edukaciju udruga i pojedinaca, na temu moždanoga udara i lobiranja za poboljšanje uvjeta prevencije, liječenja, skrbi i života nakon moždanog udara. Godine 2017. dovršen je najveći SAFE-ov projekt odnosno istraživanje "Teret moždanog udara u Europi“ (The Burden of Stroke in Europe Report) u čemu je sudjelovala i Hrvatska.

- Iako je broj smrtnih slučajeva izazvanih moždanim udarom u Europi u padu već 20 godina, moždani udar je „katastrofa“ odnosno epidemija koja se upravo događa i napreduje, jer je sve više osoba koje prežive akutni moždani udar, ali i onih koji ostaju s trajnim invaliditetom - naglašeno je u ovom izvješću.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istraživanje „Teret moždanog udara“, koje je provedeno u suradnji s King's College iz Londona također pokazuje na šokantne nejednakosti između i unutar država na cijelom putu od liječenja do oporavka od moždanog udara, ali i da su njega i rehabilitacija nakon moždanog udara zanemareni u svih 35 europskih zemalja koje su sudjelovale u istraživanju.

Što se tiče zemalja Srednje i Istočne Europe koje su sudjelovale u istraživanju, incidencija, prevalencija i mortalitet su dva do tri puta više u odnosu na zemlje Zapadne Europe. Temeljem ovog istraživanja u sljedećih 20 godina očekuje se porast broja novih moždanih udara za 34% odnosno povećanje broja osoba koje prežive moždani udar za 25%.

Hrvatsko Društvo za prevenciju moždanog udara (HDPMU) osnovano je 1997. godine sa zadaćom da temeljem najnovijih spoznaja u medicinskoj znanosti spriječi nastanak moždanog udara kod ugroženih osoba, te da isto tako unaprijedi dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju osoba oboljelih od moždanog udara.

Za više informacija, molimo posetite: www.safestroke.eu i www.mozdaniudar.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno