Za pripremu ovih juha možete iskoristiti bilo koje povrće koje imate kod kuće, pustite mašti na volju. Bitno je da povrće bude dobro kuhano prije pasiranja
Ljetne juhe i variva od tikvica i cikle najbolje su osvježenje
Hladna juha od cikle
Sastojci: vezica peršina, 2-3 mlada luka, 5-6 listova cikle, 5-6 komada mlade cikle, 3 dl vrhnja, litra soka od ukiseljene cikle, 4 jaja, 3 krastavca, limun, sol, papar, žlica octa
Priprema:
Korak 1: Skuhajte ciklu i jaja. Kad se cikla ohladi, ogulite je te nasjeckajte na kockice.
Korak 2: Ostavite vodu pa u nju dodajte žlicu octa. Nasjeckajte peršin i mladi luk. Stavite u zdjelu za juhu i umiješajte kockice cikle. Operite listiće cikle i dva nasjeckajte, a ostale ostavite za ukras. Dodajte u zdjelu sjeckane listiće.
Korak 3: Operite krastavac pa narežite nekoliko kolutića s korom. Ostale ogulite i nasjeckajte. Stavite ih u zdjelu za juhu. Izmiksajte sve sastojke u zdjeli. Postupno dolijevajte ukiseljenu vodu u kojoj se cikla kuhala, a zatim i kiselo vrhnje.
Korak 4: Posolite, popaprite, prema želji dodajte malo šećera i poslužite hladno. Prije posluživanja ukrasite juhu kolutićima limuna i krastavca, tvrdo kuhanim jajima narezanim na ploške i listićima cikle.
Ljetno varivo s povrćem
Sastojci: 150 g kostiju, 150 g goveđeg flama za juhu, 80 g graška, 2 mrkve, manja žuta paprika babura, manji celer, korabica, manja rajčica, crvena paprika, 3 žlice ulja, 3 žlice brašna, sol, peršin
Priprema:
Korak 1: Operite kosti i stavite s mesom kuhati u slanu vodu. Kuhajte otprilike sat vremena, a zatim juhu procijedite.
Korak 2: Nasjeckajte meso na rezance. Operite i očistite povrće. Izrežite ga na komadiće i pirjajte na ulju dok ne postane mekano. Kad je povrće mekano, dodaje brašno i crvenu papriku. Promiješajte i dolijte juhu od kostiju.
Korak 3: Povremeno promiješajte i kuhajte još kratko vrijeme. U juhu možete ukuhati žličnjake, a prije posluživanja u svaki tanjur dodajte i malo nasjeckanoga kuhanog mesa. Ukrasite peršinom.
Gusta juha od tikvica
Sastojci: kg tikvica, 2 češnja češnjaka, žumanjak, 125 ml kiselog vrhnja, litra povrtnog temeljca ili vode u kojoj se se kuhale tikvice, 2 žlice maslinova ulja, žlica brašna, sol, papar, vezica peršina, 2-3 kapi balzamičkog octa
Priprema:
Korak 1: Vrh okruglih zelenih tikvica prerežite. Izdubite žlicom unutrašnjost, a kore ostavite kao zdjelice za posluživanje.
Korak 2: Meso tikvica nasjeckajte i skuhajte s češnjakom. Ako nemate povrtni temeljac, vodu u kojoj su se kuhale tikvice sačuvajte. Tikvice pasirajte štapnim mikserom.
Korak 3: Na ulju kratko popržite brašno, dodajte usitnjene tikvice i češnjak te dolijte vodu u kojoj su se tikvice kuhale ili još bolje povrtni temeljac. Kuhajte desetak minuta.
Korak 4: Umutite kiselo vrhnje sa žumanjkom. Maknite juhu s vatre i umutite. Vratite na vatru i prokuhajte još pet minuta. Dodajte nekoliko kapi octa. Poslužite juhu u kori od tikvica, a prije posluživanja pospite je sjeckanim peršinom.
Maneštra od graha
Sastojci: 200 g grama, 150 g krumpira, 80 g riže, mrkva, stapka peršina, 1/4 korabice, 2 žlice pirea od rajčice, sol, 4-5 zrna šarenog papra, prstohvat mljevene crvene paprike, 1/2 dl maslinova ulja
Priprema:
Korak 1: Ogulite krumpir i narežite na kockice. Mrkvu ogulite i naribajte, a korabicu nasjeckajte. Peršinov list sitno narežite.
Korak 2: Očistite grah i skuhajte ga u vodi. Ocijedite ga, dolijte novu vodu, posolite i kuhajte. Kad grah napola omekša, dodajte krumpir, pire od rajčice, mrkvu, korabicu i peršinov list.
Korak 3: Ukuhajte očišćenu i opranu rižu. Začinite solju, paprom i mljevenom paprikom te dolijte maslinovo ulje. Kuhajte sve još 20-ak minuta.
Tekst je preuzet iz gastromagazina Skuhatćute.