Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Ljetne juhe i variva od tikvica i cikle najbolje su osvježenje

Ljetne juhe i variva od tikvica i cikle najbolje su osvježenje
4

Za pripremu ovih juha možete iskoristiti bilo koje povrće koje imate kod kuće, pustite mašti na volju. Bitno je da povrće bude dobro kuhano prije pasiranja

VIDEO

Hladna juha od cikle

Sastojci: vezica peršina, 2-3 mlada luka, 5-6 listova cikle, 5-6 komada mlade cikle, 3 dl vrhnja, litra soka od ukiseljene cikle, 4 jaja, 3 krastavca, limun, sol, papar, žlica octa

Priprema: 

Korak 1: Skuhajte ciklu i jaja. Kad se cikla ohladi, ogulite je te nasjeckajte na kockice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Korak 2: Ostavite vodu pa u nju dodajte žlicu octa. Nasjeckajte peršin i mladi luk. Stavite u zdjelu za juhu i umiješajte kockice cikle. Operite listiće cikle i dva nasjeckajte, a ostale ostavite za ukras. Dodajte u zdjelu sjeckane listiće.

Korak 3: Operite krastavac pa narežite nekoliko kolutića s korom. Ostale ogulite i nasjeckajte. Stavite ih u zdjelu za juhu. Izmiksajte sve sastojke u zdjeli. Postupno dolijevajte ukiseljenu vodu u kojoj se cikla kuhala, a zatim i kiselo vrhnje. 

Korak 4: Posolite, popaprite, prema želji dodajte malo šećera i poslužite hladno. Prije posluživanja ukrasite juhu kolutićima limuna i krastavca, tvrdo kuhanim jajima narezanim na ploške i listićima cikle.

Ljetno varivo s povrćem

Sastojci: 150 g kostiju, 150 g goveđeg flama za juhu, 80 g graška, 2 mrkve, manja žuta paprika babura, manji celer, korabica, manja rajčica, crvena paprika, 3 žlice ulja, 3 žlice brašna, sol, peršin

Priprema: 

Korak 1: Operite kosti i stavite s mesom kuhati u slanu vodu. Kuhajte otprilike sat vremena, a zatim juhu procijedite. 

Korak 2: Nasjeckajte meso na rezance. Operite i očistite povrće. Izrežite ga na komadiće i pirjajte na ulju dok ne postane mekano. Kad je povrće mekano, dodaje brašno i crvenu papriku. Promiješajte i dolijte juhu od kostiju. 

Korak 3: Povremeno promiješajte i kuhajte još kratko vrijeme. U juhu možete ukuhati žličnjake, a prije posluživanja u svaki tanjur dodajte i malo nasjeckanoga kuhanog mesa. Ukrasite peršinom.

Gusta juha od tikvica

Sastojci: kg tikvica, 2 češnja češnjaka, žumanjak, 125 ml kiselog vrhnja, litra povrtnog temeljca ili vode u kojoj se se kuhale tikvice, 2 žlice maslinova ulja, žlica brašna, sol, papar, vezica peršina, 2-3 kapi balzamičkog octa

Priprema: 

Korak 1: Vrh okruglih zelenih tikvica prerežite. Izdubite žlicom unutrašnjost, a kore ostavite kao zdjelice za posluživanje. 

Korak 2: Meso tikvica nasjeckajte i skuhajte s češnjakom. Ako nemate povrtni temeljac, vodu u kojoj su se kuhale tikvice sačuvajte. Tikvice pasirajte štapnim mikserom.

Korak 3: Na ulju kratko popržite brašno, dodajte usitnjene tikvice i češnjak te dolijte vodu u kojoj su se tikvice kuhale ili još bolje povrtni temeljac. Kuhajte desetak minuta.

Korak 4: Umutite kiselo vrhnje sa žumanjkom. Maknite juhu s vatre i umutite. Vratite na vatru i prokuhajte još pet minuta. Dodajte nekoliko kapi octa. Poslužite juhu u kori od tikvica, a prije posluživanja pospite je sjeckanim peršinom.

Maneštra od graha

Sastojci: 200 g grama, 150 g krumpira, 80 g riže, mrkva, stapka peršina, 1/4 korabice, 2 žlice pirea od rajčice, sol, 4-5 zrna šarenog papra, prstohvat mljevene crvene paprike, 1/2 dl maslinova ulja

Priprema: 

Korak 1: Ogulite krumpir i narežite na kockice. Mrkvu ogulite i naribajte, a korabicu nasjeckajte. Peršinov list sitno narežite.

Korak 2: Očistite grah i skuhajte ga u vodi. Ocijedite ga, dolijte novu vodu, posolite i kuhajte. Kad grah napola omekša, dodajte krumpir, pire od rajčice, mrkvu, korabicu i peršinov list. 

Korak 3: Ukuhajte očišćenu i opranu rižu. Začinite solju, paprom i mljevenom paprikom te dolijte maslinovo ulje. Kuhajte sve još 20-ak minuta.

Tekst je preuzet iz gastromagazina Skuhatćute. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...