Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Ljeto bez trovanja: Od mesa su često opasniji povrće i voće

Ljeto bez trovanja: Od mesa su često opasniji povrće i voće
1

Voće i povrće skrivili su 46 posto slučajeva trovanja hranom u SAD-u, a meso i perad bili su krivci u 22 posto slučajeva, tvrde stručnjaci i savjetuju bolju zaštitu

VIDEO

Zdravi dnevni jelovnik trebalo bi obogatiti s pet porcija voća i povrća. No sirovo voće i povrće, za koje bi trebalo biti rezervirano pola tanjura, mogu se pretvoriti u opasna neprijatelja zdravlja. 

Upravo su voće i povrće, koji su zaraženi štetnim patogenim organizmima, uzrokovali 46 posto slučajeva trovanja hranom u SAD-u, a meso i perad 22 posto slučajeva, pokazali su rezultati istraživanja američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. To je stoga što voće i povrće uglavnom jedemo sirovo, a bakterije iz mesa uništavamo kuhanjem i pečenjem, pojašnjavaju stručnjaci. Najveći “trovač” je lisnato povrće, a na “crnoj listi” vode špinat i zelena salata koja u ekstremnim slučajevima može izazvati i zatajenje bubrega. 

Čak i lokalno uzgojeni proizvodi te oni s oznakom “organsko” mogu biti zaraženi bakterijama kao što su E. coli, Salmonella, Listeria ili norovirusom koji mogu zaraziti voće i povrće iz tla, vode ili tijekom berbe. Bakterijama, uzročnicima bolesti, posebno pogoduju vrući i vlažni uvjeti. Stoga rizik od trovanja hranom vrtoglavo raste tijekom ljetnih mjeseci. 

Simptomi trovanja - grčevi u trbuhu, mučnina, povraćanje, proljev i povišena tjelesna temperatura, mogu se razviti u roku od samo sat vremena nakon što ste pojeli zaraženu hranu. No stanje se može pogoršavati i polako tijekom dana ili čak tijekom nekoliko tjedana. Da biste izbjegli rizik od trovanja, slijedite savjete stručnjaka o kupnji, pravilnom skladištenju i pripremi namirnica te bezbrižno uživajte u voću i povrću.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Izbjegavajte pakirano voće i povrće te na tržnicu odlazite što ranije

Izbjegavajte namirnice na kojima zamijetite plijesan, tragove udaraca i posjekline jer su to idealna skrovišta za bakterije. Ne kupujte pakirano voće i povrće, a nemate li izbora, prije jela dobro ih operite, osobito zelenu salatu i mrkvu. Kupujte sezonsko voće i povrće. Ljeti dajte prednost bobičastom voću, lubenicama i breskvama te kukuruzu, krastavcima i tikvicama. Na tržnicu idite što ranije kako biste kupili svježe voće i povrće koje nije stajalo satima. Kupite onoliko koliko vam je dovoljno za tjedan dana.

Voće u zamrzivač obvezno ide neoprano i sirovo, a povrće kuhano

Nekim namirnicama poput banana i krumpira hladnjak nije potreban, no one kojima treba rashlađivanje čuvajte na temperaturi nižoj od 4°C. U hladnjak ih stavite najkasnije dva sata nakon kupnje. Oguljeno i narezano povrće spremite u hladnjak u roku od dva sata. Narezano voće i povrće koje je na sobnoj temperaturi stajalo više od dva sata ili više od jednog sata ako je dan vruć, obvezno bacite. Kuhano povrće bacite nakon tri, četiri dana. Voće je najbolje zamrznuti sirovo i neoprano, a povrće kuhano. Voće nakon odmrzavanja prije jela obvezno operite.

Za rezanje dvije daske

Voće i povrće obvezno perite pod mlazom hladne vode te ih prije jela osušite čistom krpom ili papirnatim ručnikom da uklonite bakterije. Važno je i da namirnice operete i prije no što ih ogulite kako biste spriječili da nož pri rezanju prenese prljavštinu i bakterije. Za rezanje namirnica rabite dvije daske različitih boja - na jednoj režite sirovo meso, a na drugoj voće, povrće i druge namirnice. Otrovati se hranom može i ako sokovi iz sirovih namirnica, poput mesa, dođu u kontakt s hranom koja je spremna za jelo, sirovim voćem ili povrćem.

Ispiranje mesa vodom

Ispiranjem čak možete povećati rizik od trovanja hranom jer se pri pranju mesa ili piletine bakterije mogu raspršiti te završiti na kuhinjskom pultu i namirnicama koje su spremne za jelo. 

Bakterije koje su na površini sirova mesa mogu se uništiti samo kuhanjem ili prženjem na odgovarajućoj temperaturi.

Važno je i kako se odmrzava

Nikada ne odmrzavajte meso ni ostale smrznute namirnice na sobnoj temperaturi nego u hladnjaku. Ako odreske namjeravate odmah peći na roštilju, možete ih odmrznuti u mikrovalnoj ili hladnoj vodi koju obvezno mijenjajte svakih pola sata. Odreske koji se mariniraju također držite u hladnjaku, a ne na kuhinjskom stolu.

Priprema mesa za roštilj

Ako je meso djelomično termički obrađeno, smanjit ćete vrijeme pečenja na roštilju. No ako meso koje ste tako pripremili ne namjeravate odmah peći, ono neće biti sigurno jer na djelomično obrađenoj hrani bakterije brzo rastu. Stoga, ako želite uštedjeti vrijeme, meso ili perad, prije izleta potpuno ga ispecite te mu dajte dovoljno vremena da se ohladi prije no što ga spremite u prijenosni hladnjak.

Umak koji ste koristili za mariniranje sirova mesa, piletine ili plodova mora ne upotrebljavajte uz pečenja ako ga prethodno niste prokuhali barem minutu.

Čuvanje namirnica u prirodi

Da bi namirnice, dok ste u prirodi, ostale hladne, prijenosni hladnjak sklonite sa sunca. Smjestite ga u hladovinu stabla ili ga pokrijte ceradom. Iz hladnjaka izvadite samo onu količinu mesa koja odjedanput stane na roštilj. Pun hladnjak će dulje sačuvati nisku temperaturu nego poluprazan. Ako hladnjak nije pun, praznine popunite ledom. Kada idete na izlet, umjesto u vruć prtljažnik, hladnjak smjestite na stražnje sjedalo klimatiziranog automobila.

Kad je dan vruć, i više od 32°C, ne ostavljajte hranu izvan hladnjaka dulje od jednog sata. Ako nije toliko vruće, namirnice mogu biti izvan hladnjaka do dva sata. Hrana koja je stajala vani dulje može izgledati dobro i imati normalan okus, no može biti prepuna opasnih bakterija. Sumnjive namirnice bacite.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru