Narezane tikvice popržite u tavi i poslužite s omiljenim umakom za tjesteninu, a za zimu ih sačuvajte u staklenkama prelivene vinskim octom i maslinovim uljem
Ljeto na tanjuru: Tikvice su pravi sastojak za pite i muffine
Pita od tikvica i rajčice
Sastojci: tijesto: 250 g oštrog brašna, 150 g maslaca, jaje, 1/2 žličice soli, žlica kiselog vrhnja; nadjev: 500 g tikvica, 250 g rajčice, 400 ml slatkog vrhnja, 2 žlice pšenične krupice, 100 g ementalera, žlica nasjeckanog peršina, žličica soli
Priprema: Stavite u posudu brašno i maslac narezan na kockice pa električnom miješalicom dobro izmiješajte da se maslac usitni. Dodajte jaje, sol i vrhnje te lagano miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Prema potrebi, domijesite rukama. Razvaljajte tijesto u krug i stavite u lim za pite promjera 26 cm. Pecite deset minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Tikvice i rajčicu operite, očistite, narežite na kolutiće pa rasporedite po tijestu. U posudi dobro promiješajte slatko vrhnje, gris, naribani ementaler, peršin i sol pa prelijte preko mrkve i tikvica. Stavite u pećnicu i pecite 60 minuta na 180°C. Kad izvadite iz pećnice, pustite da odstoji deset minuta, narežite i poslužite. Pitu možete poslužiti i hladnu.
Tikvice sa sirom
Sastojci: 2 tikvice, 4 žlice maslinova ulja, 1/2 šalice sitno sjeckanog luka, zelena papričica, 2 češnja češnjaka, 2 šalice umaka od rajčice, 700 g mljevenog mesa, 250 g Mozzarelle, sol, papar
Priprema: Zagrijte pećnicu na 175°C. Nasjeckajte luk i zelenu papričicu te ih popržite na dvije žlice ulja tri-četiri minute. Dodajte usitnjeni češnjak i pržite još minutu. Ubacite u zdjelu. Na druge dvije žlice ulja popržite mljeveno meso te posolite i popaprite. Vratite luk i češnjak u tavu, dodajte umak od rajčice i kuhajte deset minuta. Narežite tikvice na debele kolutove te ih izdubite pazeći da ostavite 0,5 cm sa strane da smjesa ne curi. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje pa na njega poslažite izdubljene tikvice koje ste napunili mesnom smjesom. Na vrh naribajte sir i pecite 30-35 minuta dok tikvice ne omekšaju. Poslužite vruće.
Punjene tikvice
Sastojci: 300 g mljevenog mesa, luk, 120 g riže, jaje, 4 tikvice, žlica brašna, žlica mljevene paprike, 100 ml umaka od rajčice, žličica šećera, ulje, sol, papar
Priprema: Zagrijte ulje u tavi te popržite nasjeckani luk. Dodajte mljeveno meso, začinite prema ukusu te kratko popržite uz stalno miješanje. Maknite s vatre i dodajte rižu. Kad se malo ohladi, umiješajte jaje. Ogulite tikvice, prerežite na pola i izdubite pazeći da ne probijete dno. Poslažite ih uspravno u posudu te napunite smjesom. Žlicu brašna umutite u malo vode, dodajte umak od rajčice, šećer i papriku te malo posolite. Ulijte smjesu u posudu s tikvicama, poklopite, pustite da zavrije te kuhajte oko pola sata. Poslužite sa salatom od rajčice.
Muffini od tikvica
Sastojci: 2 šalice naribanih tikvica, 2 jaja, 1/2 šalice naribanog sira, 1/2 šalice krušnih mrvica, 1/2 šalice nasjeckanog luka, 1/4 šalice nasjeckanog peršina
Priprema: Zagrijte pećnicu na 200°C. Sve sastojke izmiješajte rukom u zdjeli dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Kalupe za muffine lagano nauljite te ih napunite smjesom tako da svaki kalup bude napunjen do 3/4. Pecite muffine 15-18 minuta, dok ne pozlate. Poslužite toplo.
Tekst je preuzet iz gastromagazina Skuhatćute.