Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Ljeto na tanjuru: Tikvice su pravi sastojak za pite i muffine

Ljeto na tanjuru: Tikvice su pravi sastojak za pite i muffine
5

Narezane tikvice popržite u tavi i poslužite s omiljenim umakom za tjesteninu, a za zimu ih sačuvajte u staklenkama prelivene vinskim octom i maslinovim uljem

VIDEO

Pita od tikvica i rajčice

Sastojci: tijesto: 250 g oštrog brašna, 150 g maslaca, jaje, 1/2 žličice soli, žlica kiselog vrhnja; nadjev: 500 g tikvica, 250 g rajčice, 400 ml slatkog vrhnja, 2 žlice pšenične krupice, 100 g ementalera, žlica nasjeckanog peršina, žličica soli

Priprema: Stavite u posudu brašno i maslac narezan na kockice pa električnom miješalicom dobro izmiješajte da se maslac usitni. Dodajte jaje, sol i vrhnje te lagano miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Prema potrebi, domijesite rukama. Razvaljajte tijesto u krug i stavite u lim za pite promjera 26 cm. Pecite deset minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Tikvice i rajčicu operite, očistite, narežite na kolutiće pa rasporedite po tijestu. U posudi dobro promiješajte slatko vrhnje, gris, naribani ementaler, peršin i sol pa prelijte preko mrkve i tikvica. Stavite u pećnicu i pecite 60 minuta na 180°C. Kad izvadite iz pećnice, pustite da odstoji deset minuta, narežite i poslužite. Pitu možete poslužiti i hladnu.

Tikvice sa sirom

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sastojci: 2 tikvice, 4 žlice maslinova ulja, 1/2 šalice sitno sjeckanog luka, zelena papričica, 2 češnja češnjaka, 2 šalice umaka od rajčice, 700 g mljevenog mesa,  250 g Mozzarelle, sol, papar

Priprema: Zagrijte pećnicu na 175°C. Nasjeckajte luk i zelenu papričicu te ih popržite na dvije žlice ulja tri-četiri minute. Dodajte usitnjeni češnjak i pržite još minutu. Ubacite u zdjelu. Na druge dvije žlice ulja popržite mljeveno meso te posolite i popaprite. Vratite luk i češnjak u tavu, dodajte umak od rajčice i kuhajte deset minuta. Narežite tikvice na debele kolutove te ih izdubite pazeći da ostavite 0,5 cm sa strane da smjesa ne curi. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje pa na njega poslažite izdubljene tikvice koje ste napunili mesnom smjesom. Na vrh naribajte sir i pecite 30-35 minuta dok tikvice ne omekšaju. Poslužite vruće.

Punjene tikvice

Sastojci: 300 g mljevenog mesa, luk, 120 g riže, jaje, 4 tikvice, žlica brašna, žlica mljevene paprike, 100 ml umaka od rajčice, žličica šećera, ulje, sol, papar

Priprema: Zagrijte ulje u tavi te popržite nasjeckani luk. Dodajte mljeveno meso, začinite prema ukusu te kratko popržite uz stalno miješanje. Maknite s vatre i dodajte rižu. Kad se malo ohladi, umiješajte jaje. Ogulite tikvice, prerežite na pola i izdubite pazeći da ne probijete dno. Poslažite ih uspravno u posudu te napunite smjesom. Žlicu brašna umutite u malo vode, dodajte umak od rajčice, šećer i papriku te malo posolite. Ulijte smjesu u posudu s tikvicama, poklopite, pustite da zavrije te kuhajte oko pola sata. Poslužite sa salatom od rajčice.

Muffini od tikvica

Sastojci: 2 šalice naribanih tikvica, 2 jaja, 1/2 šalice naribanog sira, 1/2 šalice krušnih mrvica, 1/2 šalice nasjeckanog luka, 1/4 šalice nasjeckanog peršina

Priprema: Zagrijte pećnicu na 200°C. Sve sastojke izmiješajte rukom u zdjeli dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Kalupe za muffine lagano nauljite te ih napunite smjesom tako da svaki kalup bude napunjen do 3/4. Pecite muffine 15-18 minuta, dok ne pozlate. Poslužite toplo.

Tekst je preuzet iz gastromagazina Skuhatćute.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam