Purpurno povrće mnogi jedu samo kao salatu ili piju sok, što je nepravedno prema povrtnici koja mijenja izgled i okus juhama, rižotima, složencima, ali i desertu
Ljubičasta jesenska rapsodija: Cikla je ljepotica sa sto lica
Svojom se intenzivno crvenom bojom izdvaja od sveg drugog povrća, pa ipak će manje ljudi posegnuti za ciklom nego za nekim drugim povrćem. Najveći su krivac za to neukusni sokovi koje su naše bake na silu gurale anemičnim unucima u djetinjstvu pa im je prisjeo taj trpak okus koji malko podsjeća na repu i tako je nespojiv s privlačnom divnom purpurnom nijansom. A dovoljno je bilo primiješati tom soku malo jabučnog ili mrkvina soka da postane mnogo pitkiji i omiljeniji.
Ali nisu, pa je valjda zato i malo recepata za jela, osim tradicionalne salate, u kojima cikla dobiva veću ulogu. A to i zaslužuje jer su se još u antičko doba, prije dvije tisuće godina, njome krijepili i liječili malariju, gripu, krvni tlak i još niz bolesti, a kasnije je otkriveno i da obnavlja stanice te da tako i pomlađuje. Iako su nekad koristili samo njezino crvenkasto lišće, jer je mali korijen te divlje biljke, koja se još i danas može naći na obalama Sredozemnog i Crnog mora, bio tvrd i gorak, danas su lišće odbacili i koristi se samo kultivirani sočan korijen.
Znalci ipak znaju da se lišće može pripremati na sve načine baš kao i špinat, pa se s njime može pripremiti i ukusan rižoto. Uživanje u cikli zapravo počinje u rano proljeće, čim lišće postigne svu svoju raskoš, a korijen je debeo poput veće šljive. Tada lišće dodajte u salate, a cijele ciklice dobro operite i, udružene s drugim mladim povrćem, mrkvama i krumpirom, pecite s mirisnim začinskim biljem kao prilog mesu. Rusi znaju jedan od najukusnijih recepata s ciklom, a to je boršč, juneća juha koju, osim cikle i junetine, obogaćuje još luk, mrkva, zelje i krumpir.
Ali ciklu, osim za salatu, možete kuhati zajedno s temeljcem, propasirati, dodati začine i crveno vino te poslužiti kao umak uz losos s roštilja ili rakove. Ako je pak zgnječite uz dodatak finog maslinova ulja, aceta balsamica, soli, papra i kopra, dobit ćete izvrstan preljev za salate koji se osobito dobro slaže s kuhanim šparogama, ali može obogatiti salatu od radiča te endivije. No ni tu nije kraj cikli koja ima i svoje slatko lice. U kolonijalno su doba sokom cikle bojili glazuru na kolačima i pekli ružičaste palačinke, a danas gastoznalci znaju da su čokoladni muffini ili torta od čokolade sočniji ako se pripreme s pireom od cikle.
Složenac s ciklom i krumpirom
Sastojci: 3 krumpira, 3 cikle, 1 zelena jabuka, manji luk, šaka suncokretovih sjemenki, 2 dl vrhnja, žličica mljevene crvene paprike, maslinovo ulje, sol i papar
Priprema:
1. Krumpir i svježu ciklu ogulite te narežite na tanke ploške. Jabuci izdubite sredinu i narežite je na tanke krugove, jednako kao i luk. Posudu za pečenje premažite maslacem. Složite u posudu naizmjence ploškice krumpira, cikle, jabuke i luka tako da se djelomično praklapaju dok ih ne potrošite.
2. Pomiješajte vrhnje za kuhanje, sol, svježe mljeveni crni papar i crvenu papriku, te tim preljevom prelijte posložene ploškice povrća. Po vrhu sve posipajte sjemenkama suncokreta koje ste prethodno kratko popržili na suhoj tavi.
3. Složenac od povrća pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 30 minuta, dok povrće omekša, a po vrhu postane zlatno-smeđe. Složenac poslužite kao samostalno jelo uz neku sezonsku salatu ili kao prilog pečenom mesu.
Umak od cikle
Sastojci: 100 g cikle, prstohvat soli, prstohvat svježe mljevenog papra, 1 žličica hrena, 30 ml maslinova ulja
Priprema:
1. Skuhanu ciklu narežite na manje komade i stavite je u uspravni mikser. Dodajte sol i svježe mljeveni crni papar te promiješajte. Potom smjesi dodajte žličicu hrena i maslinovo ulje. Umjesto gotovog ukuhanog umaka od hrena možete umaku od cikle dodati i žličicu, dvije svježe naribana svježeg korijena hrena, pa će vam tekstura umaka biti malo drukčija.
2. Dobro promiješajte dok se svi sastojci ne sjedine u homogenu smjesu. Potom umak ohladite, izgrabite u zdjelice i poslužite.
3. Ovaj će vam umak izvrsno prijati u glavnom jelu uz kuhanu govedinu ili neko drugo meso, a možete ga poslužiti uz slane krekere ili uz sve omiljenije tortilje. Ako pak dodate vrhnje u umak, dobit ćete ukusan dressing za mesnu salatu, na primjer, s kuhanom junetinom.
Čokoladne kocke s ciklom
Sastojci: 200g tamne čokolade (70% kakaa), 60 ml jake kave, 200 g maslaca, 240 g propasirane kuhane cikle, 5 velikih jaja, prstohvat soli, 200 g šećera, 135 g brašna, 3 žlice kakaa u prahu, prašak za pecivo
Priprema:
1. Topite čokoladu u posudi iznad vruće vode. Kada se otopi, isključite vatru, ali ostavite zdjelu na pari. Čokoladi dodajte kavu i promiješajte.
2. Zatim u zdjelu dodajte maslac narezan na kockice i ostavite da omekša. U posebnoj zdjelici pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Maknite zdjelu s čokoladom s pare i miješajte dok se maslac otopi. Ostavite smjesu da se hladi. Odvojite bjelanjke od žutanjaka pa žutanjke umutite pjenjačom i dodajte ih čokoladi. Umiješajte pire od cikle.
3. Bjelanjcima dodajte malo soli pa ih istucite u snijeg u koji postupno dodajte šećer, a potom smjesu umiješajte u čokoladnu smjesu. Na kraju umiješajte smjesu brašna i kakaa. Pecite na 170°C oko 40 minuta.
Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!