Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Lora se rodila sa želucem izvan tijela: 'Nisam je smjela taknuti'

Lora se rodila sa želucem izvan tijela: 'Nisam je smjela taknuti'
4

Lora Sabolović (5) prošla je pet operacija, od toga četiri do prve godine. U bolnici se nekoliko puta borila sa sepsom. Sada je sve to iza. Danas je vesela i i živahna djevojčica

VIDEO

Sad imam 4,5 godina i još malo, kad napunim pet, bit ću velika, kaže veselo i bezbrižno Lora pokazujući nam sliku koju je nacrtala neposredno prije našeg dolaska.

Prelazi na ukrase koje je s mamom Danijelom izradila za rođendansku tortu seke Vite. U idućem trenutku već trči u sobu po igračku koju nam želi pokazati. Dok sjedi s nama nezaustavljivo brblja, pjevuši i pomalo se namješta za fotografiranje, djetinje svjesna da je u centru pažnje, okružena beskrajnom ljubavlju svojih roditelja, Danijele (29) i Igora Sabolovića (29) iz Reke kraj Koprivnice. I da je cijeli svijet njezin.

- Kad bum velika, bit ću doktorica za životinje - kaže usput.

Voli ići u Zagreb kod doktora jer nakon toga uvijek idu i u Zoološki vrt. Tako ide jednom godišnje, nakon redovite kontrole, gdje su liječnici, s obzirom na sve što je prošla, zaključili da je pravo malo čudo.

Lora je rođena s rijetkim poremećajem koji se naziva gastroshiza, odnosno s crijevima i želucem izvan tijela i doslovno od prvog dana života pa do prvog rođendana prošla je četiri operacije. S godinu i dva mjeseca imala je još jednu operaciju, a u bolnici se nekoliko puta borila i sa sepsom, priča Danijela.

- Sve je bilo u redu do zadnjega ginekološkog pregleda u 37. tjednu trudnoće, kad je uslijedio šok. Rekli su mi da su kod bebe crijeva izvan trbušne stijenke, a kasnije se pokazalo da je isto i sa želucem. Ne mogu vam opisati kako smo se vratili kući. Ubrzo nakon toga sam, vjerojatno i od šoka, dobila trudove pa smo već dan nakon toga završili u Zagrebu, u Petrovoj bolnici - prisjeća se mama.

Rodila je djevojčicu koja je imala 2990 grama i bila 49 centimetara dugačka, no gotovo da je nije ni vidjela nakon porođaja. Malena je hitno prebačena u KBC Rebro. Suprug je morao potpisati pristanak za operaciju isti dan kad je došla na svijet, a poslijepodne je Lora operirana.

- Iduća dva mjeseca bila je pod intenzivnom skrbi u inkubatoru, a prvo vrijeme je nisam smjela ni dirati. Samo sam sjedila pored nje tih šest sati, koliko roditelji mogu boraviti s djetetom, pričala joj i nadala se da osjeća koliko je volim - priča mama. Liječnici su joj rekli da dijete osjeća kad je ona tužna ili plače pored inkubatora pa bi se isplakala sa strane i samo mazila svoje dijete po ručici ili nozi i puno joj pričala. Prvi put ju je dobila u ruke tek nakon mjesec dana priključenu na bezbroj aparata, sa žicama oko tijela.

U idućih šest mjeseci Lora je prošla četiri operacije tijekom kojih su joj crijeva i želudac vraćeni u tijelo, a u međuvremenu je preživjela i nekoliko sepsi, uslijed kojih joj je znalo biti jako loše. Stalno je bila pod lijekovima i antibioticima. U jednom trenutku nisu joj imali više gdje dati injekciju pa ju je primila u žilu na glavici, no “lavić” se nije predavao. Nakon 6 mjeseci i 12 dana neprekidne borbe u sterilnim bolničkim uvjetima napokon je stigla kući.

- Bili smo presretni, iako pod velikim stresom čim bi malo zakašljala, jer je dogovor s liječnicima bio da s njom odmah, ako bude bilo kakvih problema, dođemo u bolnicu - priča tata Igor.

Lora tad još nije mogla samostalno jesti pa su je hranili preko sonde u nosiću, koju je malena u igri znala izvući pa je bilo muke s ponovnim namještanjem. Imala je i stomu, jer nije mogla imati normalnu stolicu. Sve su preživjeli zahvaljujući tome što ni na trenutak nisu pomislili da Lora neće ozdraviti. Kad je napunila godinu i dva mjeseca, čekala ju je još jedna operacija, radi zatvaranja trbuha. Od tada se odlično oporavila i praktično je zdrava djevojčica, toliko da i liječnici kažu da može biti primjer koji bi trebalo pokazivati studentima. Naime, djeca koja imaju gastroshizu češće su boležljiva, pogotovo kad su među drugom djecom u vrtiću, no Lora dosad nije imala ni ozbiljniju prehladu.

- Evo vidite kako je sad: od ranog jutra pa do 23 sata doslovno se ne zaustavlja, a onda nastupa Vita - kaže uz veliki osmijeh Igor, dok nam Lora i mama pokazuju album s njezinim fotografijama, među kojima su i one iz bolnice, dok je priključena na aparate.

- Aaaa, to sam ja. A zašto je ovo tu? – pita Lora mamu. Bolnice i bolesti se ne sjeća, a kad gledaju fotografije, počela je zapitkivati zašto je imala “sve to” po sebi i zašto umjesto pupka, koji imaju druga djeca, ona ima veliki ožiljak.

- Sve joj otvoreno govorimo, onako kako ona sad može razumjeti - da je bila u bolnici jer nije mogla kakati sama i da je zbog toga imala operaciju. I da taj ožiljak ima samo ona zato što je posebna djevojčica - kaže Danijela, ali ne zna kako će se Lora nositi s tim ožiljkom kad bude u pubertetu ili jednom kad postane djevojka. Mala “doktorica za životinje”, koja obožava igrati nogomet i plesati, sad dva puta tjedno ide na ritmiku. Već sad nas ima čemu naučiti. Takve ožiljke imaju samo jako hrabri ljudi i veliki pobjednici.

- Na zadnjoj kontroli kod gastroenterologa liječnici su zaključili da bi malenu Loru mogli pokazivati studentima i kolegama kao djevojčicu koja se izvrsno oporavila i danas je posve zdravo dijete. To je neizmjerna sreća za sve članove tima koji su sudjelovali u tome - kaže mr. sc. dr. Ruža Grizelj sa Zavoda za neonatologiju i intenzivno liječenje u KBC-u Rebro, koja je vodila Lorino liječenje.

- Karakteristično je da su to često djeca vrlo mladih majki. Mi kao tim, u koji su uključeni dječji kirurzi, neonatalna intenzivna skrb i gastroenterološki odjel, imamo vrlo dobre uspjehe u liječenju.

Kod male Lore bilo je i drugih komplikacija, ali smo to sve prebrodili. Ona je danas zdravo i veselo dijete koje ne zahtijeva neko posebno praćenje i ne očekujemo nikakve komplikacije - kaže dr. Grizelj.

Ovakve priče su cijelom timu veliko veselje i poticaj da ulažu iskustvo i dodatan trud kod svakog novog djeteta.

- Lora se javi i na naš odjel svaki put kad dođe na pregled i tome se veselimo jer donese puno pozitivne energije i snage da svi skupa ne posustanemo - navela je Grizelj.

Prema statistici, u Hrvatskoj se godišnje s ovom dijagnozom rodi desetero djece, kaže dječji kirurg Zoran Bahtijarević.

- Postoje različiti stupnjevi i oblici gastroshize, a pitanje je postoje li kod pacijenata i druge malformacije, jer upravo o tome ovisi duljina liječenja, ali i kvaliteta života pacijenata. Ako je defekt trbušne stijenke mali i izađu crijeva, to je relativno jednostavni kirurški problem. Ako izađu i želudac, jetra te ostali trbušni organi, to zna biti vrlo složeni kirurški problem - kaže dječji kirurg Zoran Bahtijarević.

STALNO SE SVAĐAJU: Ova tri horoskopska znaka su osjetljiva na sve

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja