Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Loše kombinacije preparata za lice čine više štete nego koristi

Loše kombinacije preparata za lice čine više štete nego koristi
1

Retinol je sveti gral antiage proizvoda, no loše djeluje na koži tretiranoj voskom, kemijskim pilingom i benzil peroksidom. Loš spoj je i hijaluronska kiselina s uljem

VIDEO

Mješovita ili kombinirana koža je najčešći tip kože lica, a kod nje gotovo svaki dio lica zahtijeva posebnu njegu. Tako suhi obrazi, masna T zona, bore oko očiju i povremen prištić zahtijevaju različite aktivne sastojke u proizvodima, čije međudjelovanje može imati loše posljedice, piše Total Beauty. Profesorica s Medicinskog centra Mount Sinai i dermatologinja Jeannette Graf navodi koje je kombinacije sastojaka bolje izbjegavati ako želimo zdravu i lijepu kožu.

1. Loša kombinacija: Depilacija voskom uz kreme s retinolom A

Vrući se vosak najčešće koristi za uklanjanje suvišnih dlaka na području nausnice i brade i obično kod žena koje pate od hormonalnog disbalansa. Retinol A se pak koristi kao sastojak krema za pomlađivanje, sjaj kože, uklanjanje akni i obnavljanje kože. Ipak, ako koristite takve kreme na svakodnevnoj bazi, prije depilacije napravite pauzu od tjedan dana. Vrući vosak će na koži na kojoj se nalazi retinol A lakše napraviti opekotine, ali i oštetiti gornji sloj kože, upozorava Graf.

2. Loša kombinacija: Kreme s benzil peroksidom i retinolom

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ova kombinacija će lako prouzročiti oštećenje i guljenje kože, upozorava Graf. Koristite li istovremeno kreme koje sadrže ove sastojke, problem se javlja jer benzil peroksid, poput retinola, potiče ljuštenje kože i skidanje gornjeg sloja stanica, kako bi ih zamijenio novim i zdravijim slojem. 

Benzil peroksid se najčešće koristi u tretmanima čišćenja kože sklone aknama, a u kombinaciji s retinolom pojačava se učinak sastojaka pa se koža prekomjerno isušuje, ljušti i crveni. Ako koristite kreme s tim sastojcima, obavezno jednu nanosite navečer, a drugu ujutro te pritom izbjegavajte izlaganje suncu.

3. Loša kombinacija: Ulje za lice pa krema s hijaluronskom kiselinom

Hijaluronska kiselina je sastavni dio našeg tijela. Ima je u vezivnom tkivu koje podmazuje zglobove i sprečava njihovo pucanje i pucketanje. Hijaluronska kiselina ujedno za sebe veže vodu, i to 1000 puta više od svoje težine. Zbog toga koža izgleda svježije, hidratizirana je i bez bora. No u kozmetičkom režimu, treba paziti da ne nanosite kreme s hijaluronskom kiselinom nakon što ste na kožu stavili ulje za lice. Hijaluronska kiselina ne može prodrijeti kroz ulje i zato ne može "odraditi svoj posao". Zato najprije nanesite sloj proizvoda s hijaluronskom kiselinom, a potom i sloj ulja za lice, ističe Graff.

4. Loša kombinacija: Kemijski piling s kremama s retinolom

Kemijski piling se ne bi smio koristiti u kombinaciji s retinolom iz istog razloga zbog kojeg se retinol ne smije koristiti na koži tretiranoj voskom.

- Iako oboje djeluju kao prevencija bora, ovo dvoje u kombinaciji izaziva preveliku iritaciju te kontraefekt koji može rezultirati i dugotrajnim ožiljcima - ističe Graf.

Korištenje retinola kožu čini poroznijom te će zbog nje aktivni sastojci AHA i BHA kiselina u pilingu prodrijeti preduboko, a planirate li kemijski piling, retinol treba prestati koristiti i nekoliko tjedana prije.

5. Loša kombinacija: Tonik za lice i kreme s retinolom

Iako ova kombinacija nije opasna za izgled i zdravlje kože, ona je beskorisna i zbog toga bacanje novca, kaže Graf. Tonici za lice sve se manje koriste jer su sredstva za čišćenje lica većinom danas pH balansirana, što prije nije bio slučaj, a upravo je to bila funkcija tonika. Ako koristite proizvod s retinolom, tada vam tonik ne treba jer retinol izjednačava ton kože, liječi hiperpigmentaciju i akne, što je također uloga tonika. Od ove kombinacije vam neće koža izgorjeti niti se oguliti, ali je može iziritirati, a to ovisi o formuli tonika. U svakom slučaju, potpuno je nepotrebna. 

Najvažniji sastojci krema protiv bora: Peptidi, ceramidi, retinol

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam