Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Loše očišćena klima i printeri pojačavaju alergijsku astmu

Loše očišćena klima i printeri pojačavaju alergijsku astmu
1

Čestice koje izazivaju astmatične napadaje kriju se i u tepisima te zavjesama ako se rijetko peru. U Istri i Gorskom kotaru te na otocima astmatičarima je najbolje

VIDEO

Blaga zima i kišno proljeće produljili su sezonu cvatnje mnogih biljaka pa su prvi ljetni mjeseci ove godine za mnoge astmatičare s alergijskim tipom astme teži nego inače, kad sezona visoke koncentracije peludi u zraku završi ranije. Dodatni problem su povremena razdoblja kiše i visoke vlage jer dio astmatičara ima jače simptome uoči ljetnih oluja, pogotovo u razdobljima niskog tlaka.

Vrući i vlažni dani teški su i zbog toga jer je visoka koncentracija smoga u zraku, a to također može izazvati probleme s disanjem, pa je tijekom takvih dana uvijek bolje izbjegavati boravak na otvorenom. Poznato je da napadaj astme može izazvati i stres te svaka stresna promjena rutine, na primjer putovanje na odmor, te niz drugih čimbenika.

Jedan od njih može biti i boravak u klimatiziranom prostoru ili automobilu, ako klima nije redovito i dobro servisirana, jer se u tom slučaju povećava koncentracija alergena u zraku u prostoriji, kaže dr. Alma Rožman, specijalist za plućne bolesti i tuberkulozu Poliklinike za bolesti dišnog sustava.

- Klima-uređaji spašavaju nas od ljetnih vrućina te predstavljaju gotovo spasonosno rješenje starijim ljudima i kroničnim bolesnicima, za koje izlaganje visokim temperaturama može biti kobno. Dobro održavani klima-uređaji puno znače i osobama koje pate od alergija na pelud i boluju od astme, jer se prozori u doba cvatnje mogu držati zatvorenima, klima-uređaj ne propušta alergene, može se održavati odgovarajući stupanj vlage u prostoriji, a zrak će biti čist. Pa ipak, naglasak je na riječima ‘dobro održavani’ jer, u protivnom, mogu biti itekako štetni po zdravlje - ističe dr. Rožman.

Woman Holding Remote Control Air Conditioner

U njima se lako mogu nakupiti patogeni mikroorganizmi, poput raznih bakterija, prašine ili pak gljivica koje se šire zrakom, ulaze u naš dišni sustav te uzrokuju razne zdravstvene tegobe. Dodaje kako je to veliki problem u zgradama s puno tapeciranog materijala, zavjesama i tepisonima koji se teško i rijetko čiste, pri čemu nismo ni svjesni mogućih zagađivača. Na primjer, čak 40 posto štampača emitira štetne submikroskopske čestice koje iritiraju dišne putove, posebice kod osoba podložnih čestim respiratornim infektima, kod pušača i alergičara.

- Vrlo je važno da vodite računa o peludnom kalendaru, odnosno da kod odlaska na odmor birate ona područja koja su pogodna za ljude s alergijskom astmom. U velikim gradovima kontinentalnog pojasa maksimalna koncentracija peludi u zraku bilježi se od polovice travnja do polovice lipnja, kad cvatu breza, trave i hrastovi, te od polovice kolovoza do polovice rujna, kad cvate korov.

U primorskom je pojasu maksimum polinacije uoči i u rano proljeće (čempres, dalmatinski bor i maslina) te na kraju ljeta i početkom jeseni, kad je izražena cvatnja korova i nekih trava. Ukratko, ako je moguće, dobro je izbjegavati te najveće koncentracije, odnosno u to vrijeme promijeniti mjesto boravka - kaže naša sugovornica.

Fotolia


U Hrvatskoj su, dodaje, za liječenje polenoza koje mogu biti povezane i s astmatičnim napadajima najpovoljnija područja Istre, Gorskog kotara te južnodalmatinskih planina i otoka, gdje je strujanje zraka veliko, a manji je udio zagađivača.

Kašljanje, kratak dah, crvenilo i grlobolja

Alergijsku astmu karakteriziraju simptomi obe bolesti, a ovaj oblik astme ima polovica astmatičara. U doticaju s alergenima bolesnik gubi dah, ne može izdahnuti do kraja, curi mu nos, osjeća grlobolju i stezanje u grudima.

Smog u zagađenim područjima pojačava astmu

Smog će potaknuti probleme s disanjem, posebno tijekom vlažnih dana jer je tada veća njegova koncentracija u zraku. Tada je najbolje ostati u zatvorenom, po mogućnosti klimatiziranom prostoru.

Lijek treba biti pri ruci ako se i ne uzima terapija

Pumpica s lijekom ili tablete neka vam budu pri ruci, posebno ako ste na odmoru. Važno je pratiti peludni kalendar, no on ne može biti 100 posto pouzdan jer alergijski napadaj može potaknuti i stresna situacija ili određena hrana. Problem je i to što se alergijski napadaji često pojačavaju noću, kad nije dostupna ljekarna.

Uvijek promijeniti odjeću nakon boravka u prirodi

Time se umanjuje mogućnost širenja alergena u zatvorenom prostoru, a dobro je nakon izlaska umiti se ili otuširati, što umanjuje mogućnost alergijskog napada. Kuću treba redovito usisavati te čistiti prirodnim sredstvima.

Idealno je u vrijeme alergija promijeniti klimu

Ako je ikako moguće, astmatičarima se preporučuje planirati odmor prema peludnom kalendaru. Primjerice, u doba cvatnje ambrozije provesti barem nekoliko dana na moru.

Oprez s viškom klora na bazenu

Plivanje u moru, pa i u bazenu, može biti vrlo korisno za astmatičare te može prorijediti napadaje, no nipošto se ne preporučuje ronjenje ili skakanje u vodu. Također, na bazenima je potreban povećani oprez,jer isparavanje klora, ako ga ima u visokim količinama, može biti okidač za astmatični napadaj. Dakle, djeca bi uvijek uza se trebala imati inhalator. Nipošto ne ostavljajte malog astmatičara u bazenu bez nadzora.

Ne izlazite za vjetrovita dana

Koncentracija peludi u prostorima s puno raslinja najviša je u jutarnjim satima pa je to vrijeme kad treba izbjegavati boravak na otvorenome, trčanje i sport. Izbjegavajte i vjetrovito vrijeme jer tada stabla, trave i korovi, čiji se pelud prenosi zrakom, stvaraju goleme količine peludi i koncentracija je u zraku vrlo visoka, pa su mogući i napadaji astme.

Posteljinu perite iznad 55 C i sušite na suncu

Preporučuje se i sustavno održavanje higijene kako bi se pelud i grinje očistile iz prostora u kojemu boravite. Posteljinu treba prati na temperaturi iznad 55°C, sušiti u sušilici ili na suncu, dobro je odstraniti sagove i zavjese iz spavaće sobe te izbjegavati tapecirani namještaj. Izbjegavajte plišane igračke ili ih često perite. Ne pušite u kući.

Istra i Gorski kotar

Najpovoljnija područja za liječenje polenoze su u Istri i Gorskom kotaru te na južnodalmatinskim planinama i otocima

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Znate li čemu metalni dio na pakiranju salame zapravo služi?
KOJE OTKRIĆE!

Znate li čemu metalni dio na pakiranju salame zapravo služi?

Među komentarima uz objavu se našlo svega, od onih oduševljenih otkrićem do sumnjičavih. Napišite što vi mislite o ovoj metodi i slažete li se da metalni dio služi za to