Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Loši osjećaji i tijekom ljeta i po zimi najbolje se liječe hranom

Loši osjećaji i tijekom ljeta i po zimi najbolje se liječe hranom
1

Samo 40-ak grama tamne čokolade smanjuje razinu kortizola, ali i drugih hormona koji su povezani sa stresom, pa tako automatski uklanja napetost i nakupljeni stres

VIDEO

Bez obzira na to je li riječ o umoru, uzrujanosti ili potištenosti, zimi je dovoljno pojesti tamnu čokoladu, a ljeti omiljeni sladoled, ističu nutricionisti. Samo 40-ak grama tamne čokolade smanjuje razinu kortizola, ali i drugih hormona koji su povezani sa stresom, pa tako automatski uklanja napetost i nakupljeni stres te je na vrhu popisa hrane koja popravlja raspoloženje, ističu nutricionisti.  Istodobno čokolada potiče na oslobađanje endorfina u mozgu koji trenutačno izaziva sreću, pokazala su najnovija švicarska istraživanja. 

Pritom je važno napomenuti kako se blagotvorni učinci ne odnose i na ostale čokolade siromašne kakaom. Orijentirajte se na što tamnije čokolade u kojima ima malo šećera. U suprotnom će pozitivan učinak izostati, a još ćete dodatno imati problema s težinom. No i “zli” šećer u čokoladi ima ulogu. Umjesto da se u trenucima iscrpljenosti piju hektolitri kave, bolje je pojesti čokoladu. Osim što će organizmu dati dozu šećera te smiruje, kakao može povećati koncetraciju. Za razliku od kave, neće opteretiti želudac niti će uz usredotočenost podići i nervozu. 

Osim čokolade, za sreću se jedu i integralni kruh, žitarice te ostali proizvodi od cjelovitog brašna. Zdrava porcija složenih ugljikohidrata, kojima je bijelo brašno siromašno, potiče lučenje serotonina, neurotransmitera koji istodobno opušta i usrećuje. 

Cjelovite žitarice su također idealan doručak zato što će otpuštati energiju ravnomjerno tijekom čitavog dana. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

PMS - sendvič s jajima

U borbi protiv PMS-a pokušajte izbaciti nezdravu hranu poput hamburgera sa sirom, čipsa i sladoleda. Umjesto toga napravite originalni sendvič od hrane koja sadrži dovoljno ugljikohidrata i pritom podiže raspoloženje. Na krišku punozrnatoga kruha stavite jaja, malo puretine i dodajte nekoliko sjemenki suncokreta. Kako bi sve bilo ukusnije, iskoristite mješavinu jogurta i senfa. Vaše raspoloženje će se odmah popraviti.

Vrtoglavica - jabuke i kikiriki

Blaga vrtoglavica može biti znak da vašem tijelu treba goriva. Pokušajte to učiniti na pravi način hranom koja neće povećati razinu šećera u vašoj krvi i ponovno potaknuti pojavljivanje vrtoglavice. Idealno rješenje su kombinacije namirnica različitog sastava kao što su, primjerice, ugljikohidrati i proteini. Sjajan učinak postići ćete ako pojedete jabuku i maslac od kikirikija. Tom kombinacijom dviju moćnih namirnica dobit ćete dugotrajnu energiju.

Tuga - žitarice s mlijekom

Tuga, svejedno čime je uzrokovana, može značiti nedostatak vitamina D. Kako biste si što brže popravili raspoloženje, pomiješajte nemasno mlijeko sa žitaricama. Ta kombinacija zaista djeluje.

Ljutnja - zeleni čaj

Ako vaš susjed nesnosno galami u vrijeme popodnevnog odmora ili vas je na poslu šef bez razloga kritizirao, uzmite mali predah i popijte šalicu zelenog čaja. On sadrži idealnu dozu teina, varijante kofeina koja će vam vratiti mir i koncentraciju a da pritom ne izazove nervozu. Osim toga, uz dodatak limuna može se piti kao topli napitak i kao osvježavajuće piće. 

Zabrinutost - tunjevina

Ako ste zabrinuti zbog braka, financija ili djece, najbolje je da se prošećete s prijateljima i negdje zajedno pojedete sendvič s tunjevinom. Šetnja i razgovor sigurno će blagotvorno djelovati na vaše živce, baš kao i tunjevina. U njoj se nalaze dovoljne zalihe omega-3 masnih kiselina, koje će “rastjerati” vašu zabrinutost. Ribe su najbogatiji izvor tih važnih kiselina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno