Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Lubenica u ledu hladi za vrijeme nesnosnih vrućina

Lubenica u ledu hladi za vrijeme nesnosnih vrućina
1

Granita ili sorbet, koje su voljeli i rimski carevi, najukusniji su od lubenice s limunom ili limetom, sokom svježe iscijeđene naranče ili likerom

VIDEO

Šareni i osvježavaljući ljetni deserti ne moraju obilovati nezdravim šećerima i biti izvor praznih kalorija, savjetuju američki stručnjaci. Primamljivi sladoledi od lubenice, limete i drugog voća razveselit će male i velike, ali i blagotvorno djelovati na čitav organizam, vračajući izgubljenu energiju, ali i tekućinu, što je ljeti najpotrebnije. Jedna od najjednostavnijih ledenih poslastica je granita - vrsta talijanskog sladoleda bez vrhnja, jaja i mlijeka, tek voća i nešto šećera, a šareni komadići leda se ne jedu na štapiću nego iz posudice žličicom. Nakon stavljanja u zamrzivač voćna smjesa se miješa svakih desetak minuta kako se granita ne bi pretvorila u santu leda - sve dok ne dobije izgled kristalića koji se stružu iz posude. Sličan graniti je sorbeto, ledena mješavina soka ili pasiranog voća i šećera, obično rastopljenog u vodi. Stariji je tisuću godina od sladoleda, a u vrijeme rimskih careva pripremao se od snijega i leda koji su robovi donosili s planinskih vrhova. Prije pripreme važno se “oboružati” svim potrebnim sastojcima poput drvenih štapića za sladoled, naranča, šumskih jagoda, borovnica - pa čak i kavom, koja vraća energiju, ali pripazite jer nije primjerena djeci.

Osvježavajući ljetni sladoled od lubenice, limete i metvice
SASTOJCI: kilogram očišćene lubenice, 150 g šećera, dvije limete ili tri limuna, listići svježe metvice, 2 dcl vode, metvica
PRIPREMA: Lubenicu očistite, narežite na veće komade, dodajte sok od limete, nekoliko listića metvice pa dobro izmiksajte. Na vatri zagrijte izmiksanu lubenicu s metvicom, vodu i šećer pa ohladite. Izlijte u metalni kalup i stavite u zamrzivač. Čim se stvrdne, zabodite štapiće i ostavite u zamrzivaču dok se ne dobije zaleđena poslastica.

Ružičasti ledeni sorbet od jagoda i svježe iscijeđenog limuna
SASTOJCI: 100 g šećera, 200 ml vode, 250 g jagoda, 2 žlice soka svježe iscijeđenog limuna ili soka limete
PRIPREMA: Pomiješajte šećer i vodu, zagrijavajte na laganoj vatri, a čim je sirup skuhan, ohladite ga na sobnoj temperaturi. Jagode usitnite u električnoj miješalici pa ih izmiješajte sa sirupom i limunovim sokom.
Stavite u zamrzivač na dva, tri sata. Tijekom zamrzavanja smjesu promiješajte nekoliko puta drvenom kuhačom.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana