Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

'Obožavam moje koze misice, a sir i skutu radim nakon zadaće'

'Obožavam moje koze misice, a sir i skutu radim nakon zadaće'
2

Mladi kozar iz Istre kaže da sve stigne, i školu i zadaću i baviti se s kozama. Naučio je praviti i sir, a njegovu kozu Pinu su na izboru proglasili misicom. Kad odraste želi se baviti samo kozama

VIDEO

Svaki dan kad završi škola nešto pojedem i odmah biciklom dođem u Rakalj baviti se svojim kozama, svojim blagom. Nije to težak posao za onoga tko ga voli. Ako radiš s ljubavlju, onda je sve lakše, priča nam Luka Lupetina (15) iz Krnice u Istri.

Nakon 17 sati svakoga dana ovaj učenik prvog razreda Poljoprivredne srednje škole u Poreču odlazi svojim kozama. Ništa mu nije teško napraviti za svoje dvije mezimice, a one su mu ljubav i brigu vratile i time što su u rujnu postale Miss koze Istre i druga pratilja. Njegova Pina proglašena je najkozom, a malena šestomjesečna Ema na izboru je okrunjena titulom druge pratilje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Mladi kozar Luka 06:33

Prijatelji iz razreda su, priča nam dok obilazimo imanje, ponosni na njega i njegovu predanost kozama. Luka koze drži kod prijatelja Bepija, Josipa Percana, koji na svojem imanju ima i ovce, pa je njih dvojicu povezala ljubav prema životinjama.

- U životu se želim baviti samo kozama. Želim od toga moći živjeti, a ako nastavim raditi ovako predano, sigurno ću uspjeti. Moji roditelji nisu poljoprivrednici. Mama radi u bolnici, a tata u policiji. Ja sam tu ljubav naslijedio od none. Kad sam roditeljima rekao da želim koze, isprva im je bilo malo čudno. Prvi su mi uskočili nono i nona, koji su mi pomogli u svemu. Moje koze su najljepše i jako sam ponosan na njih. Kad su na izboru najkoze proglasili moju Pinu za misicu, srce mi je skoro stalo od sreće - prisjetio se Luka.

Braća blizanci dobili tri para blizanaca i svih šest su dječaci
Braća blizanci dobili tri para blizanaca i svih šest su dječaci

Hrani ih sijenom, ali kaže da koza ipak najviše voli ići na ispašu kako bi brstila. Posla je svaki dan preko glave, a Luka svoje koze i muze te od mlijeka pravi sir i skutu, koju svi vole jesti. Pokazao nam je kako vješto pomuze kozu. U samo nekoliko minuta ispred nas se stvorila puna zdjela svježeg mlijeka.

- Ja kozu namuzem tik-tak. Sir me naučio praviti barba jer on ima krave, a tu je i nona, koja je pomogla. Da bi sir na kraju imao malo više od kilograma, potrebno je oko 10 litara kozjeg mlijeka. Sakupim i po 30 litara mlijeka, koje držim u škrinji. Dan prije nego što ću raditi sir odledim mlijeko i stavim sve u veliki lonac. Zagrijavam sve do sobne temperature i potom se unutra stavlja sirenje. Treba zatim pustiti sat vremena da se sve zgusne kad se vraća na vatru, dodaje sol te se miješa. S vrha se potom skida sir i stavlja u kalupe i hladi - objašnjava mladi kozar.

Svetlana (38) je majka 5 djece: 'Iz pidžame uskačemo u staju'
Svetlana (38) je majka 5 djece: 'Iz pidžame uskačemo u staju'

Kaže da su njegov sir i skuta vrhunske kvalitete.

- Mlijeko i sir od koze Pine su fantastični i svi ih vole, a moji ukućani su oduševljeni neutralnim okusom - dodao je.

Napominje nam da, kao i s čovjekom, s kozama treba malo porazgovarati, družiti se.

- Čim dođem u Rakalj, one poznaju moj glas i počnu blejati, žele mi se javiti, dati mi do znanja da me čekaju cijeli dan. Divne su i puno ih volim. Osim školom i kozama, bavim se folklorom, s kojim često idem na putovanja, a aktivan sam i u DVD-u Marčana. Nemam još curu, ali ću je sigurno naći, za to nema brige - kaže nam samouvjereno.

Lukine koze su rase francuska alpina, a uskoro namjerava nabaviti i autohtonu istarsku pasminu.
Kad obavi sve što treba, marljivi srednjoškolac rado uzme instrumente mih i roženice te zasvira na radost svojih koza.

- To su tradicionalni istarski instrumenti, koje znam i volim svirati. Često i rado zapjevam i istarski bećarac: ‘Čuvam ovce i sjedim na panju, majko moja, ja sam u drugom stanju. Volija bin rep od janjca nego mladu Sutivanca...’ - zapjevao je Luka uz mih.

Uz pjesmu smo se i oprostili te ostavili mladića da nahrani svoje mezimice.

- Ma sve ja stignem, nema brige - doviknuo nam je veselo na rastanku.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:01
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku