Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Majmuni su oprezni prema strancima jer imaju predrasude

Psiholozi su znali da su naše predrasude automatske, bez da smo čak i svjesni njih. Testovi su pokazali da gledanje svijeta u smislu 'nas' i 'njih' ima drevne korijene

You Tube
Foto: You Tube
0 komentara

Rasne, etičke i vjerske predrasude ljudi leže u evolucijskoj prošlosti, pokazalo je istraživanje na majmunima na nenaseljenom portorikanskom otoku Cayo Santiago, piše Daily Mail. Nekoliko eksperimenata je otkrilo da su majmuni vrlo oprezni prema strancima i da s njima najčešće povezuju samo loše stvari.

Psiholozi su oduvijek znali da su mnoge naše predrasude automatske, bez da smo čak i svjesni njih. Testovi na majmunima su pokazali da gledanje svijeta u smislu 'nas' i 'njih' ima drevne korijene. Istraživači su mjerili količinu vremena koju su majmuni proveli gledajući na nekoga u skupini u odnosu na nekoga izvan skupine. Majmuni su puno više vremena proveli na gledanje nekoga izvan skupine što sugerira da su više oprezni, tvrde istraživači sa Yalea. Da bi potvrdili da majmuni nisu samo znatiželjni, znanstvenici su uprarili poznata lica majmuna koji su nedavno napustili grupu s onima koji su im se nedavno pridružili. Suočeni s ovima koji su nedavno napustili grupu, iako su već bili upoznati s njima, majmuni su ih i dalje duže promatrali.  

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message