Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Mala škola pečenja i kuhanja s osnovama za sve početnike

Mala škola pečenja i kuhanja s osnovama za sve početnike
1

Pravo vrijeme za slast: teleći odrezak peče se kraće nego pileći bataci ili prsa, najbrže su gotove šparoge, a punjenje određuje koliko će se dugo peći perad

VIDEO

Pile teško kilogram i pol u pećnici grijanoj na 200°C optimalno će se ispeći za sat i 30 minuta. No svakako ga je dobro ostaviti da u isključenoj toploj pećnici odstoji još 15-ak minuta. Ako ste ga prethodno nadjenuli, ostavite da se peče sat i 45 minuta. Pilećim batacima bit će dovoljno 45 minuta, jednako kao i prsima - ako ih niste odvojili od kostiju. Teleći odrezak na istoj temperaturi peče se 30-40 minuta, a pečenje teleće plećke s kostima može potrajati do sat i pol. 

Točno vrijeme i odgovarajuće temperature pripreme iznimno su važne za postizanje najboljeg okusa i mekoće mesa, kao i za prevenciju od bolesti uzrokovanih nedovoljno termički obrađenom hranom. Svinjskom pečenju s rebrima (kilogram i pol) bit će dovoljno oko sat i pol na 200°C. 

Jednako će vrijeme biti dostatno svinjskoj vratini bez kostiju (1,5-2 kg) te janjećoj plećki (2,5 kg) i butu (1,5 kg). Važno je voditi brigu i za punjenje. Tako se, primjerice, purica teška 2,5-3,5 kg u pećnici prethodno zagijanoj na 170 Celzijevih stupnjeva peče od dva i pol do tri sata. No ako je nadjevena, trebat će joj od tri do tri i pol sata.

Najdulje se kuhaju kokoš i teleći jezik

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dok se pile kuha otprilike sat , cijeloj kokoši trebat će od dva do tri sata. Dva kilograma teletine kuhaju se od sat i pol do dva, a jednako teška govedina oko dva i pol sata. Teleći jezik kuha se prilično dugo - oko dva sata i 15 minuta, a dimljenim svinjskim leđima dovoljno je 45 minuta.  

Riba je gotova za pola sata

Pečete li ribu u pećnici zagrijanoj na 170 Celzijevih stupnjeva, ostavite je ondje do 30 minuta. Jednako je vrijeme potrebno i filetima. Ribljim odrescima u pećnici će trebati 35-40 minuta.

Patlidžan se kuha i kuha...

Narezane tikvice u vodi omekšaju već nakon šest-deset minuta, a toliko im treba i ako ih pečete na tavi. Pečeni patlidžan može se poslužiti za 35, a kuhani za 20-30 minuta.

Šaran se kuha ovisno o težini

Ribe poput lista, igle, skuše i slanika kuhaju se od deset do 12 minuta. Dok je lososu u vodi potrebno 20-30 minuta, šaran bi se trebao kuhati 15-20 minuta po svakom kilogramu.

Tikvice su triput ‘brže’ od krumpira

Ovisno o vrsti i veličini, krumpiri se kuhaju od 15 do 30 minuta. Jede li vam se cvjetača, čekat ćete je 20-ak minuta. No odlučite li se za šparoge, obrok će biti poslužen za svega pet minuta. 

Riba najbrže "iskače" iz tave

Riba pečena na tavi na srednjoj vatri s okretanjem bit će gotova za 15 minuta. Tanjim filetima će s okretanjem trebati od sedam do devet minuta, a ribljim odrescima desetak minuta. 

Smeđa leća se kuha najdulje

Prije nego što pripremite varivo, odaberite vrstu (a time i vrijeme kuhanja) leće. Dok se zelena kuha 30-45 minuta, a crvena 20-30, najdulje ćete čekati smeđu - do sat vremena. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam