Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Male tajne kuhara: Ovako mi pravimo našu najfiniju zimnicu

Male tajne kuhara: Ovako mi pravimo našu najfiniju zimnicu
1

Iako mnogi ajvar pripravljaju tako da samljevenu smjesu stavljaju na vruće ulje, Vesna je stavlja u suhi lonac, pa se takva smjesa, da ne zagori, stalno mora miješati

VIDEO

Ajvar ne pržim na ulju nego ulje dodajem u kuhanu smjesu i zato je tako fine mazive strukture, objašnjava Vesna Miletić, vlasnica restorana Tač na zagrebačkom Vrhovcu.

- Paprike i patlidžane ne kuham nego pečem na roštilju. Kad se zapeku sa svih strana, ostavim ih u poklopljenoj posudi kako bi se kožica omekšala i kasnije lakše ogulila - kaže vješta kuharica.

Hladne i oguljene paprike i patlidžane zatim valja staviti u cjedilo na cijeli dan kako bi se iscijedila većina vode jer dok se melje, povrće ne smije biti vodenasto.

- Dok se povrće melje, dodaje se češnjak, s kojim u ajvaru ne treba škrtariti. Dodajte i makedonsku ljutu papriku, no nemate li je pri ruci, mogu vam poslužiti i feferoni. I vezena paprika se prvo peče, zatim cijedi, pa čisti i melje na stroju za mljevenje mesa - dodaje Vesna Miletić.

Iako mnogi ajvar pripravljaju tako da samljevenu smjesu stavljaju na vruće ulje, Vesna je stavlja u suhi lonac, pa se takva smjesa, da ne zagori, stalno mora miješati. 

- Obrnula sam proces kuhanja. Od trenutka kad se smjesa stavi na vatru, ona se kuha sat i pol do dva. Nakon toga u smjesu dodaje fino maslinovo ulje - između dvije i dvije i pol litre. posoli, te kuha još sat vremena da se sve prožme - zaključuje.

Prije kušanja žlicu ajvara ohladite jer se čini bezokusnim dok je topao. Kipuća smjesa se zatim stavlja ustaklenke zagrijane u pećnici, izmiješa se nožem kako bi se istisnuo zrak iz njih te se stavljaju u pećnicu na 60 stupnjeva nekoliko sati na pasterizaciju.

Poznati kuhar Stevo Karapandža tvrdi da je tajna u lovoru.
- Moja baka je radila vrhunski ajvar. Najprije je ispekla crvene mesnate rog paprike pa ih je ostavila hladiti u vrećici ili zdjeli s poklopcem da se kožica lakše oguli. Čistile su se i koštice pa su se paprike mljele. Na puno ulja su se pirjale te začinjavale solju, paprom, ali i lovorom – no samo nakratko da ajvar ne preuzme jaku aromu - kaže chef.

S pinđurom je druga priča.
- Glavni sastojci su paprike, koje se kao za ajvar peku, cijede pa gule, te rajčice, koje se prvo ‘pofure, ogule i krupnije narežu. 

- U pinđur obavezno stavljam vezice celera, koje zavežem ili umotam u gazu jer daju puniji okus, a poslije kuhanja se izvade - govori Vesna Miletić.

Božica Brkan, glavna urednica Oblizeka i autorica petnaestak kuharica bestselera, za zimnicu sprema sataraš.

- Sataraš je jednostavno i ekonomično seljačko jelo koje zamrznuto ili pasterizirano u dobro zatvorenoj boci služi kao zimnica. Satara, ponegdje i satura, potječe od tursko-perzijske riječi satir, istoznačnice za sjekiru kojom se sjeckalo meso, a rjeđe i za kratku vojničku sablju koja se umjesto bajuneta dodavala pušci. Sataraš je izvedenica od toga, povrtno jelo od sitno sjeckana povrća, ponajprije rajčice, paprike i luka. Kao i šalša odnosno salsa, koje kao ni sataraša nema ni u prestižnoj enciklopediji Larousse gastronomique, iako manje popularan od nje, danas prihvaća i različite druge sastojke, primjerice tikvice, mrkvu itd. Kao i dalmatinska šalša, ovaj panonski povrtni umak prilog je mesu. Odlično ide uz mladu piletinu i roštilj, pečeni i pire krumpir, različitu tjesteninu, rižu, drugo povrće, primjerice pohane patlidžane, uz poprženi kruh. To osvježavajuće ljetno jelo, posebice u mađarskim inačicama, može biti i žestoko, čak i poprilično žestoko - objašnjava Brkan.

Vesnin ajvar

Sastojci: 30 kg paprika, 10 kg patlidžana, vezene (ljute) paprike po okusu, 3 glavice češnjaka, šaka i pol soli, 2 do 2,5 litara kvalitetnog maslinova ulja 

Priprema: Paprike, vezene paprike i patlidžane dobro zapecite na roštilju pa ih ostavite u pokrivenoj plastičnoj posudi kako bi kožica omekšala. Kad se sve ohladi, ogulite ih, očistite od sjemenki (i paprike i patlidžane) i stavite u cjedilo na jedan cijeli dan ili preko noći kako bi se ocijedio višak vode.

Paprike i patlidžane zajedno s češnjakom sameljite na stroju za mljevenje mesa. Prebacite smjesu u lonac i kuhajte sat do sat i pol uz neprekidno miješanje. Dodajte maslinovo ulje i sol i kuhajte još sat vremena. Pasterizirajte staklenke s ajvarom u pećnici na 60 stupnjeva te ostavite preko noći da se ohlade. Zatvorite poklopcem. 

Sataraš Božice Brkan

Sastojci: 1 kg rajčice, 1 kg paprike (zelene, crvene i žute), ulje, sol

Priprema: Dinstajte oguljenu rajčicu i očišćenu papriku da omekšaju i zgusnu se. Po potrebi posolite. Poslužite uz meso, posebice s roštilja, pire od krumpira, pečeni krumpir itd.

Nije naodmet: U nekim varijantama satarašu je ravnopravni dio luk, dakle u jednakim omjerima ili po želji. U novije se vrijeme dodaju i drugi začini, primjerice češnjak, vlasac, papar, vegeta, čak i tipični sredozemni začini – majčina dušica i bosiljak.

Vesnin pinđur

Sastojci: 20 kilograma paprike, 15 kilograma rajčice, 1/2 kilograma celerova lista, 3 glavice češnjaka, 2 velike žlice šećera, šaka soli, 2 žlice šećera 1 dl kvasine ili bijelog octa, sol

Priprema: Paprike prepecite pa ogulite, ocijedite i natrgajte na komade - rukama. Rajčicu prelijte kipućom vodom pa joj odulite kožicu, a zatim je narežite na krupnije. Smjesu povežite te stavite kuhati u lonac s debelim dnom. Celer povežite gazom i ubacite, kao i šećer i mljeveni češnjak. Kuhajte sat vremena. Dodajte kvasinu ili bijeli ocat te protisnuti češnjak pa kuhajte sat i pol. Kipuću smjesu stavite u staklenke i pasterizirajte na 60 stupnjeva. Zatvorite poklopcima. 

Grah salata s patlidžanima

Sastojci: kg kuhanoga graha, 1/2 kg patlidžana, l pasiranih rajčica, 2 kg sjeckanih paprika, 6 češnjeva češnjaka, peršinov i celerov list, 9 žličica soli, 3 žličice papra, 6 dl ulja, žlica šećera, luk, paketić konzervansa

Priprema: Patlidžane odgorčite, ocijedite ih i narežite na kocke. Na 4 dl ulja pirjajte narezano povrće i začine. Nakon 10 min dodajte rajčicu, sol, papar i šećer. Kuhajte 25 minuta, te dodajte kuhani grah.

Nastavite s kuhanjem još 15 minuta, dodajte konzervans te kuhajte još 10 minuta. Vruću ukuhanu salatu prebacite u staklenke, dolijte ulja i zatvorite. Pokrijte ih pokrivačem i ostavite neka se hlade na sobnoj temperaturi.

Pire od bundeve

Sastojci: bundeva, žličica soli, ružmarin, prstohvat čilija u prahu

Priprema: Narezanu bundevu pecite na 170°C oko 40 min. Ogulite je, izmiksajte pa dodajte sol, ružmarin i začine. Topli pire ulijte u sterilizirane vruće staklenke. Posložite ih u veću posudu, dolijte vode da su staklenke najmanje 2/3 u vodi, zakuhajte, smanjite temperaturu i poklopite lonac. Pasterizirajte staklenke s pireom, kuhajući ih na laganoj vatri oko 45 minuta.

Ukuhani špinat

Listove špinata blanširajte 5 minuta. Stavljajte ih u sterilizirane staklenke i slažite do 1 cm ispod vrha staklenke. Na staklenku od 1 l dodajte žličicu soli, prelijte novom zavrelom vodom i hermetički zatvorite. Pasterizirajte oko 45 minuta.

Sok od rajčica

5 kg rajčica sameljite ili izmiksajte pa procijedite. Na 10 l soka stavlja se 10 dag soli i 10 dag šećera. Stavite na vatru i kuhajte oko 5 min. Izlijte kipući sok u sterilizirane i vruće boce. Stavite ih na toplo mjesto, pokrijte pokrivačem i ostavite 24 sata pa spremite.

Sušeni feferoni

Feferone operite i osušite. Nanižite feferone kroz vrh peteljke i na kraju napravite mali krug koji će vam pomoći da ih objesite. Feferone sušite na zračnom i suhome mjestu (na suncu, u smočnici ili kuhinji). Osušene feferone možete konzervirati cijele u staklenkama ili samljeti u prah, tako da im odstranite srce i peteljke.

Dragec u teglici

Sastojci: Dragec sir po izboru, sol, mljeveni papar i papar u zrnu, maslinovo ulje, svježi listovi bosiljka, origano, sušeni feferoni; može i: vlasac, ružmarin, timijan, češnjak...

Priprema: Upalite pećnicu na 100°C. Operite staklenke. Uzmite manji lim za pečenje i nalijte vode tek toliko da pokrije dno. Poslažite staklenke bez poklopaca u lim. Stavite ga sa staklenkama i vodom u pećnicu i ostavite da se staklenke steriliziraju. Znat ćete da su gotove kad sve budu suhe. Tad ugasite pećnicu i izvadite ih.

Narežite sir na kockice, uvaljajte ga u začine po želji. U staklenke slažite malo sira, malo soli, papra, bosiljka, začina, pa opet sira. Na kraju zalijte uljem skoro do vrha, sve mora biti potopljeno u njemu kako biste izbjegli kvarenje. Staklenke malo prohladite i sireve čuvajte u hladnjaku.

Namaz od crvene paprike i oraha

Sastojci: 2 crvene paprike, 1,5 šalica očišćenih oraha, 3 češnja češanjaka, 2 žličice paprike u prahu, žličica usitnjenih sjemenki kumina, 1/2 šalice limunova soka, 2 žlice maslinova ulja, sol, papar

Priprema: Ispecite paprike pa ih pokrijte plastičnom folijom, očistite i ogulite. Popecite orahe. Pomiješajte paprike, orahe, češnjak, papriku u prahu, kumin, limunov sok i melasu u blenderu pa polako dodajte ulje. Začinite solju i paprom. Još malo izmiksajte i stavite u sterilizirane staklenke. Dolijte ulja i zatvorite celofanom.

Mediteranski namaz od patlidžana

Sastojci: 2 patlidžana, 3 žlice maslinova ulja, 3 žlice usitnjenih sezama ili tahinija (paste od sezama), 2 češnja češnjaka, žličica ustinjenih sjemenki kumina, sok od limuna, sol, papar, žlica nasjeckanog peršina

Priprema: Izbodite patlidžane vilicom i prepolovite ih po dužini. Premažite ih žlicom maslinova ulja. Stavite u lim za pečenje i pecite 40 minuta na 220°C. Izvadite iz pećnice i ostavite da odstoji 15-ak minuta.

Žlicom izvadite meso patlidžana u posudu i dobro zgnječite vilicom. Pomiješajte sa zgnječenimm češnjakom, ostatkom ulja, tahinijem ili usitnjenim sezamom, kuminom, limunovim sokom, solju i paprom. Sve dobro promiješajte. Spremite u sterilizirane staklenke, prelijte uljem i zatvorite celofanom.

Mediteranski namaz

Sastojci: 200 g otkoštenih crnih maslina, 4 žlice kapara, inćun, sok i korica od limuna, 3-4 žlice maslinova ulja, sol, papar, par listića bosiljka

Priprema: Usitnite masline i kapare štapnim mikserom ili u blenderu. Nakon toga dodajte sok i koricu od limuna. Umiješajte usitnjene listiće od bosiljka i dobro promiješajte. Upalite mikser i polako dodajite maslinovo ulje. Začnite solju i paprom prema želji. Spremite u steriliziranu staklenku, dolijte ulja pa zatvorite celofanom i poklopcem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'