Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Malim trikovima do kvalitetnog mršavljenja bez velikih napora

Malim trikovima do kvalitetnog mršavljenja bez velikih napora
1

Žene više od muškaraca žude za omiljenom poslasticom, a kako bi spriječili prejedanje obrok počnite s juhom i jedite više zelenog povrća koje pojačava sitost

VIDEO

Žene teže od muškaraca odolijevaju omiljenoj hrani i to bi mogao biti uzrok zbog kojeg teže mršave i lakše se debljaju nego jači spol, drže američki znanstvenici s Nacionalnog laboratorija Brookhaven. Tijekom istraživanja stručnjaci su pratili reakcije mozga dok su i muškarcima i ženama prikazivali fotografije omiljenih namirnica. Podvrgli su ih i tehnici kognitivne inhibicije kojom se ljude uči suzdržavanju od hrane. 

Iako su obje skupine rekle da im je ta tehnika smanjila želju za hranom, područje mozga odgovorno za hranu u muškaraca je radilo slabije, a u žena je i dalje bilo aktivno. Znanstvenike je uvelike iznenadila ta spoznaja jer ne znaju uzrok te reakcije. Neki stručnjaci drže da su odgovorni hormoni, dok drugi vjeruju da je riječ o evoluciji koja je žene predodredila da dobro jedu kako bi mogle rađati i dojiti. No većina njih slaže se da je za uspješno mršavljenje ili održavanje željene težine ponajviše zaslužna hrana koja daje malo kalorija i osjećaj punoće. To je ujedno i hrana bogata vodom, poput većine voća i povrća, te vlakna, koja daju dugotrajan osjećaj sitosti.

>> Obroke započnite s juhom ili salatom. Jedenje ove hrane traje dulje, a osjećaj gladi ugodno se zaustavlja. Za ručak nastavite s tjesteninom od cjelovitih žitarica ili rižom, ali dvostruko većom količinom povrća od one koju ste prije jeli. Dulje ćete biti siti.

>> Kako biste zaustavili glad, ali ne pretrpavanjem hranom, počnite iskušavati različite okuse. Probajte mango ili dinju na tostu s medom te dodati mandarinu u salatu. Tako možete otkriti nove okuse koji vam nisu dosadili, a uz koje ćete mršavjeti.

>> Zeleno povrće poput salate, šparoga, brokule i tikvice dat će osjećaj sitosti, a vrlo malo kalorija. Želite li smršavjeti, povećajte njihovu količinu na tanjuru.

>> Karbohidrati - riža, tjestenina, kruh i žitarice stvaraju dugotrajan i zdrav osjećaj sitosti, lišen nadutosti, pogotovo ako je riječ o kruhu s cjelovitim zrnom.

>> Voće i povrće možete jesti u većim količinama jer se uglavnom sastoje od vode (grejp 90% vode i 38 kalorija, a brokula 89% vode na 100 g). 

>> Najzdraviji su i najmanje debljaju proteini u grahu, leći i grašku koji su bogati vlaknima te oni u ribi, bijelome mesu peradi i malomasnim mliječnim proizvodima.

>> Voće i povrće  treba dodavati u svaki obrok - ujutro u žitarice, za ručak u tjesteninu ili umak od rajčice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'