Lifestyle

Komentari 1

Malo selo u Njemačkoj postat će novi zemljopisni centar EU

Prethodno je središte bilo u selu Westerngurng koje je, baš kao i Gadheim, smješteno u njemačkoj pokrajini Unterfranker. Stanovnici malog sela u Bavarskoj uzbuđeni su zbog nove uloge njihova mjesta

Nekih 80 stanovnika Gadheima, seoceta u Bavarskoj, ne može od uzbuđenja dočekati 31. siječnja kada Velika Britanija službeno napušta Europsku uniju jer u ponoć na subotu to njemačko selo geografski postaje središte Europske unije.

Točne koordinate Gadheima na jugu njemačke savezne pokrajine Bavarske su 9 stupnjeva, 54 minute, 7 sekundi istočne geografske dužine (95° 54' 07" E) i 49 stupnja, 50 minuta, 35 sekundi sjeverne geografske širine (49° 50' 35" N), navodi Nacionalni geografski institut Francuske.

POGLEDAJTE VIDEO:

Taj institut izračunao je geografski centar Europske unije. Prethodno je središte bilo u selu Westerngurng koje je, baš kao i Gadheim, smješteno u njemačkoj pokrajini Unterfranker. 

Gadheim se odavna priprema za strategiju poslije Brexita i mjesecima prije očekivanog izlaska izvjesio je zastavu Europske unije.

Godine 2017. stanovnici Gadheima objavili su satirički video na YouTubeu kojim promiču svoje selo kao budući poduzetnički inkubator EU-a.

 

Njime pozivaju Škotsku neka ne raspisuje drugi referendum na kojem će se izjašnjavati o neovisnosti radi ostanka u Uniji, jer bi u tom slučaju Gadheim izgubio svoj specijalni status središta europskog bloka.

Stanovnici se šale da to seoce ima dovoljno prostora "za smještaj brojnih međunarodnih investicijskih banaka koje će napustiti londonski City i svoja sjedišta preseliti u novo središte EU-a". (kt)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Najčitaniji članci