Velika je razlika između umjerenog i pretjeranog jedenja slatkiša te njihovog utjecaja na razvoj krvožilnih bolesti, tvrde stručnjaci i ističu da je broj kalorija bitniji
Malo slatkiša na dan ne donosi nikakav rizik od teških bolesti
Oni koji se svaki dan zaslade keksima, čokoladom ili desertom nemaju veći rizik od srčanih bolesti, dijabetesa ili pretilosti u usporedbi s onima koji se počaste tek jednom na tjedan, pokazala je studija američkog Nacionalnog udruženja slastičara na 5000 ljudi. Znanstvenici u njoj nisu pronašli nikakvu poveznicu između redovitog jedenja slatkiša i slabijeg zdravlja, piše Daily Mail.
- Indeks tjelesne težine općenito nije povezan s time koliko često netko jede slatko, već s ukupnim kalorijskim unosom tijekom dana. Umjerenost je naravno ključna i postoji razlika između onih koji svaki dan pojedu malu čokoladicu i onih koji pojedu veliku - rekla je jedna od voditeljica studije, nutricionistkinja Mary Murphy.
Dodaje kako ne postoji veza niti između svakodnevnih slastica i povišenih razina kolesterola u krvi. Studija je otkrila da su većina ljudi sladokusci te tek oko četiri posto njih ne voli okus čokolade i sličnih slastica.
Prema podacima američkog Instituta za rak, slastice čine tek oko dva posto ukupnog kalorijskog unosa ljudi, tj. oko 44 kalorije na dan. U usporedbi sa slasticama, za zdravlje i pretilost znatno su pogubnije zasićene masti, fast food i slatki sokovi, ističu nutricionisti.