Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Mama i tata se više ne vole, ali to ne mora biti loše za dijete

Mama i tata se više ne vole, ali to ne mora biti loše za dijete
1

Djeca su barometar bračnog zdravlja i njihovo ponašanje često je odraz trenutačne napetosti u kući. Razvod ponekad može biti bolji izbor i za roditelje i za djecu

VIDEO

Rastava roditelja nije uvijek najgora stvar za djecu, štoviše, može ih naučiti važnim lekcijama, tvrde psiholozi. Zbog loših odnosa, nerazumijevanja i svađa obitelj s vremenom sve lošije i lošije funkcionira, a napetosti narušavaju i zdravo odrastanje djece. No odluče li roditelji da su sretniji odvojeno te kao individualci žive kvalitetnim životima, i njihova će djeca biti sretna i ispunjena. 

Nikad ne tražite od djeteta da bira strane i roditelja koji mu je draži!

Djeca su kao barometri - njihovo je ponašanje odraz trenutačne napetosti u obitelji, ističu stručnjaci. Nakon razvoda i nestanka loših vibracija iz okoline i djeca će se moći opustiti i biti bezbrižna. 

- Ljudi koji zbog djece ostaju u lošim vezama zavaravaju se. Iako nakon rastave slijedi razdoblje prilagodbe, konačan je rezultat pozitivan. U toj situaciji djeca uče da nije nužno ostati u nezdravoj vezi - kaže psihologinja dr. Shoshana Bennett. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Također, podijeljeno skrbništvo djeci pruža priliku da kvalitetno upoznaju svakog roditelja zasebno. 

- U obitelji jedan od roditelja najčešće preuzima najveći dio brige za djecu. Nakon rastave svaki se roditelj posve fokusira na djecu - objašnjava dr. Bennett.

Problem ima dva lica

Djeca čiji roditelji dijele skrbništvo privikavaju se na učinkovitu dvosmjernu komunikaciju. Često dvaput razgovaraju o svakodnevici, problemima, ljubavima i školskim obvezama te rastava tako razvija komunikacijske vještina i uči djecu različitim pogledima na isti problem.

Organizacijske vještine

Razvod roditelja često utječe i na razvoj organizacijskih sklonosti djeteta. Kako bi “uredno funkcioniralo”, dijete uglavnom uvijek mora znati, primjerice, koje mu knjige i školski pribor trebaju na kojoj lokaciji te kojim autobusom ili tramvajem putuje u školu i kući.

Izgradnja novih odnosa

Mnoga djeca rastavljenih roditelja iskusila su upoznavanje, druženje ili suživot s novim ljudima. Uče kako izgraditi nove odnose, što je važna životna vještina koju mnogi nauče tek tijekom studija ili prvog zaposlenja. Razvod privikava djecu na izazove, zaključuju psiholozi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Razbijeni mitovi u koje mnogi vjeruju: Evo kako prati ručnike da što dulje ostanu mekani
JESTE LI ZNALI?

Razbijeni mitovi u koje mnogi vjeruju: Evo kako prati ručnike da što dulje ostanu mekani

Čak i svježe očišćeni ručnici mogu sadržavati 190.000 bakterija, a brojka se penje na čak 17 milijuna nakon samo jednog dana korištenja, ističe stručnjak