Obavijesti

Lifestyle

Komentari 63

Mama završila na hitnoj, djecu joj zamalo otelo troje otmičara

Kad su djeca mala, roditelji ih uče da ne razgovaraju sa strancima. Uz najbolju namjeru, to nije uvijek moguće. Ova majka je osigurala da njezina djeca nikad ne padnu na "štoseve" otmičara

VIDEO

Bijelo ropstvo i otmice ljudi osjetljive su teme, o kojima rijetko tko razmišlja da bi se to moglo dogoditi njemu ili nekome bliskom. Više nego ikad je postalo bitno pripremiti djecu kako reagirati ako/kad im pristupe nepoznati ljudi. 

Priča blogerice Jodie Norton iz Utah, poznate po blogu i knjizi istog imena - Time Well Spent, podigla je puno prašine u SAD-u, ali i izvan granica jer je njezin slučaj primjenjiv na sve nacije, kontinente i obitelji. 

Prije par godina, Jodie je ujutro za vrijeme tuširanja osjetila oštru bol u trbuhu, nekako se uspjela obući, smjestiti svoje 4 djece u auto u odvesti se do Hitne udaljene par minuta vožnje. U međuvremenu je uspjela dogovoriti sa susjedom da pokupi dva starija sina ispred stanice i odvede ih u školu. Mislila je da će djeca čekati nekih 5 minuta i da će otići s njim.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ali, susjed se nalazio puno dalje nego što je očekivala i CJ (10) i T-Dawg (8) su na kraju proveli oko 40 minuta sjedeći na klupi ispred Hitne. Jodie je saznala što se dogodilo tek kad su dečki došli iz škole i ispričali joj o susretu koji su imali s "lukavim ljudima".

Ispričali su joj da u to vrijeme koliko su čekali susjeda, do dječaka je došla žena u pratnji dva muškarca i zamolila ih za pomoć. Naime, njihov prijatelj se jako bojao doktora i zatvorio se u WC, a oni su trebali pomoć dečkiju da ga izvuku van iz WC kako bi obavio pregled. 

Ali dječaci su se sjetili lekcije koju ih je mama naučila, koja se zvala "lukavi ljudi". Što je koncept "lukavi ljudi"? Zapravo dolazi iz knjige Pattie Fitzgerald "Safely Ever After", koja podučava roditelje da prekinu učiti djecu da ne razgovaraju sa stranicama jer će jednom možda oni trebati pomoć, već da ih nauče razlikovati koji stranci su oni "lukavi ljudi". Jedna od Fitzgeraldinih smjernica, koju je Norton naučila svoju djecu, jest da odrasli ne traže djecu za pomoć.

CJ im je odbio pomoći prvi i drugi put kad su ga zamolili. Nakon toga, sve troje se odšetalo na parking, a uskoro je iz WC-a izašao još jedan muškarac i ušao s njima u auto. CJ je sve to vidio, ali nije reagirao. Uskoro je došao susjed po njih i dan se nastavio kao i inače.

Navečer kad je Jodie čula što se dogodilo, prošla ju je jeza, na što joj je sin rekao sljedeće:

- Mama, znao sam da su oni "lukavi ljudi" jer su tražili pomoć djece. Odrasli ne traže pomoć djece - objasnio joj je CJ.

Jodie je zvala policiju koja je naknadno dobila i snimke nadzornih kamera. Ali ono što je bitno, piše Jodie, je da se fraza "znanje je moć" odnosi na mogućnost djece da se zaštite od potencijalno opasnih situacija i sami. Znamo da ne možemo uvijek biti prisutni kako bismo štitili svoju djecu, ali ih možemo ohrabriti i naučiti što mogu naučiti u ovakvim situacijama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru