Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
8 komentara

Margarin i brza hrana potiču na agresivno ponašanje i nervozu

Tvrdi stolni margarin od svih namirnica sadrži najviše transmasnih kiselina, koje su štetne za zdravlje i potiču hiperaktivnost, agresiju i nervozu kod djece i odraslih

Fotolia
Foto: Fotolia

Transmasne kiseline u margarinu i u raznim oblicima brze hrane potiču agresivno ponašanje i zbog toga se ne bi smjeli davati učenicima za užinu, pokazala je studija Sveučilišta California na 945 djece. Oni koji jedu više transmasnih kiselina konstantno su agresivniji, nervozniji i hiperaktivniji od ostalih, izvijestili su znanstvenici za Daily Mail.

- Pregledom nečije prehrane možemo predvidjeti njegovu agresivnost i pronaći indikatore tog ponašanja. Zbog toga bi te kemikalije trebalo izbjegavati u prehrani školske djece, zatvorenika i drugih društvenih skupina - zaključuje voditeljica studije, dr. Beatrice Golomb.

Transmasne kiseline nastaju hidrogenizacijom, procesom dodavanja atoma vodika biljnim uljima kako bi prešla iz tekućeg u kruto stanje. Koriste se i radi poboljšanja okusa, ali i produljenja roka uporabe proizvoda. Tvrdi stolni margarin od svih namirnica sadrži najviše transmasnih kiselina, u prosjeku od 20 do 50 posto. 

Te kemikalije otprije su poznate po svojoj štetnosti za zdravlje, jer povisuju kolesterol, otpornost na inzulin, povećavaju rizik od srčanih bolesti i raznih upala, a sada se po prvi put povezuju i s ponašanjem, objašnjava Golomb.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message